22 °C Budapest

Óriási bankjegyhamisítás: 32 embert kaptak el!

Pénzcentrum
2009. április 16. 12:00

A lengyel rendőrségnek sikerült kézre kerítenie az t a bűnszövetkezetet, amely Európa szerte több tízezer eurónyi hamis bankjegyet terített szét, nevezetesen Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Spanyolországban.

A hamis ötvenes, illetve százas címletű bankjegyek azóta persze az EU mind a 27 országában előfordulhatnak. A 32 gyanúsítottat a lengyel rendőrség, ez Europollal szövetségben egy évnyi nyomozás után kapta el.

A csapat fejének tartott 29 éves Radoslaw B. lengyel állampolgár, azonban Olaszországban is rendelkezik bejelentett lakcímmel. A gyanúsítottak többsége egyébként lengyel állampolgár, de egy román nő is az elfogottak között található - írja az EUbusiness.

A legtöbbjük már elismerte bűnösségét, amelyért akár 10 évnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk. 25-öt az elkövetőkből kedden, saját otthonukban kaptak el egy rajtaütés során, amely 300 rendőr bevonásával történt. Ketten saját magukat adták fel ezek után a rendőrségen, ötöt pedig már korábban rendőrkézre kerítettek.

A csapat nagy része huszonéves fiatal, akik külföldi útjaik során terítették a hamis bankjegyeket, illetve vették át a banda többi tagjától, amiből aztán boltokban vásároltak, és a visszajáró eredeti bankjegyeket a banda vezetőinek visszaadták, fizetség ellenében.

A rendőrség a hamis bankjegyek előállítási helyszínét egyelőre nem derítette fel, abban azonban már szinte biztosak, hogy ez Lengyelországon kívül található.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05