15 °C Budapest

Hajdú Péterék egy magyar család éves költségvetését nyaralták el

2015. január 23. 11:05

Elképesztő tempóban szórják a pénzt a legismertebb magyar hírességek. Hajdú Péterék például 4 millióért a Maldív-szigeteken, míg Kasza Tibiék 2,5 millióért Thaiföldön pihenik ki idén télen (is) a dolgos hétköznapokat. Eközben egy átlag magyar családnak főként belföldi pihenésre futja, és a statisztikák szerint mindezt fejenként maximum 90 ezerből kell megoldaniuk. Persze csak és kizárólag akor, ha sikerül egyáltalán ennyit megspórolni éves szinten.

Csak úgy repkednek a milliók, ha valamelyik magyar hírességről olvasunk a sajtóban. Nemrég a Bors készített egy nagyobb összeállítást, amelyben Hajdú Péter és Sarka Kata, Kasza Tibor és barátnője, valamint Varga Viktor, Liptai Claudia, és Bereczki Zoltán luxusutazását vették górcső alá. Mint írják, ők ugyanis nyaralási szokásaikban már hasonlítanak a világsztárokra: télen napsütötte és méregdrága helyeken pihennek.

Hajdú Péterék a Maldív-szigeteken vakációznak egy tengerparti luxusszállodában. A bulvárlap számításai szerint egy ilyen négyfős családi nyaralás ára a repülőjegyekkel együtt akár négymillió forint is lehet. De nem kerülhet kevesebbe Kasza Tiborék egy hónapos thaiföldi kiruccanása sem. Habár nem luxusszállodában, hanem egy szerény tengerparti házban laknak, egy ilyen hónap két főnek akár két és fél millió forintba is fájhat.

KATTINTS! Szexi fotók: ilyen bolt sem volt eddig Magyarországon

Varga Viktor szintén Thaiföldön múlatja az időt szüleivel. Elutazása előtt azt mondta, három hónapot akar a festői környezetben tölteni. Bár nem mindig szállodában alszik, a fentiek ismeretében három főnek minimum tízmillió forintot számolhatunk az útra. Velük azonban még egyáltalán nem ért véget a Bors rangos listája. Információik szerint Liptai Claudia jelenleg Ausztráliában lazít, Bereczki Zoltán pedig Indonéziában vészeli át az itthoni hideg napokat - ezen utazások ára is minimum egymillió forint lehet.

Mindez csak álom egy átlag magyar családnak

A Magyar Turizmus Zrt. tavaly nyáron publikált felmérése szerint a magyar családok többségének maximum belföldi pihenésre futja. A lakosság mintegy 70 százaléka a határokon innen tervezi a feltöltődést, közülük minden harmadik a Balatont választja. Ráadásul azok sem mennek feltétlenül messzire, akik külföldi utazásra készülnek. A legnépszerűbb úti cél Horvátország, amit Görögország, Olaszország, Románia (Erdély) és Bulgária követ.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ellentétben a sztárokkal, a magyar turista átlagosan 5 napot szán szabadságából nyaralásra, amelyre belföldön 90, külföldön pedig 150 ezer forintot tervez elkölteni.

Ráadásul a legtöbb családnak erre a néhány napos feltöltődésre is úgy kell összekuporgatnia a pénzt. A KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis a nettó átlagkereset Magyarországon 154 500 forint; ezen belül a fizikai munkát végzők 105 700 forintot, míg a szellemi foglalkozást űzők 209 100 forintot vihetnek haza.

Az átlagos fizetéssel, és családonként két keresővel számolva tehát éves szinten 3 millió 708 ezer forintos keretből gazdálkodhatnak a magyar családok.

Nos, ebből nemhogy egy Hajdúék féle luxuspihenésre nem futja, de néha még a legalapvetőbb dolgokra se. Az állandó költségek ugyanis jelentősen megterhelik a családi költségvetést. A statisztikák szerint a legnagyobb terhet a lakásfenntartási kiadások jelentik; a gáz-, a villany- és a vízszámla egy kétgyermekes család esetében akár a 70 ezer forintot is meghaladja, nem beszélve az egyéb tételekről (közös költség, TV, telefon, internet, stb.).

Emellett a magyar családok százezreit sújtják különböző hitelek, néha egyszerre több is (lakáshitel, autóhitel, személyi kölcsön, stb.). A törlesztőrészletek pedig havi szinten átlagosan 50-60 ezer forintnál többet is kitehetnek. Mindehhez jönnek még hozzá az élelmiszerre, a közlekedésre, a ruházkodásra, a gyógyszerekre, vagy éppen a biztosításokra fordított összegek. Így tehát az sem meglepő, hogy felmérések szerint a legtöbb magyar család azért nem képes takarékoskodni, mert többnyire már az is nagy siker, ha nem futnak ki minden hónapban a költségvetésből.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem