7 °C Budapest
Suitcase delivered standing in hotel room. concept of Hotel service and travel

Hiába a kegyetlen drágulás: a magyarok nem mondanak le erről a luxusról

2022. december 6. 11:02

Megérkeztek a friss adatok, így alakult a kereskedelmi szálláshelyek forgalma illetően, 2022. októberében. A KSH adatai szerint a vendégéjszakák száma 0,2%-kal csökkent 2021 októberéhez képest

2022 októberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 856 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,2%-kal emelkedett, a vendégéjszakáké 0,2%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. 2021 októberéhez viszonyítva a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17%-kal csökkent, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 27%-kal emelkedett. 2022. január–októberben a belföldi vendégek 20, a külföldiek 132%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

Idén októberében a belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 489 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,1 millió volt. Utóbbiak 75%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 14%-kal volt kisebb az egy évvel korábbinál.
A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 21, illetve 22%-kal csökkent a tavaly októberihez képest. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 21, illetve 19%-át regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 32, a vendégéjszakáké 27%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 367 ezer vendég összesen 1,0 millió vendégéjszakát töltött el. Ezek 80%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 24%-kal emelkedett 2021 októberéhez mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 61%-át regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel 42 milliárd forint volt, amely folyó áron 24%-kal volt magasabb az előző évinél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

ŸSzéchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 28%-kal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. 2022. októberében továbbá 2347 kereskedelmi szálláshely, köztük 885 szálloda és 1042 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 52%-át belföldi vendégek töltötték el.

Idén januáról októberig az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 50%-kal több, összesen 23 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 20, a külföldiek 132%-kal több (13,2 millió és 9,6 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 74%-kal nőtt, és 386 milliárd forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem