4 °C Budapest
Térképen a balatoni szabadstrandok: itt még ingyen fürdőzhetsz 2022-ben a magyar tengerben

Térképen a balatoni szabadstrandok: itt még ingyen fürdőzhetsz 2022-ben a magyar tengerben

2022. május 28. 07:01

Most már tényleg heteken belül itt a nyár, lázasan tervezgetjük a nyaralást. A magyarok körében idén is a Balaton a legnépszerűbb, de még a szezon előtt érdemes tudni, hol milyen árak fogadnak minket. Évek óta kering a hír, hogy egyre kevesebb ingyenes strandon fürdőzhetünk a Balaton környékén. A Pénzcentrum utánajárt: megkereste az összes olyan önkormányzatot, amelyik szabadstrandot üzemeltet, és kiderült, mik a terveik 2022 nyarára.

Évek óta kering a hír, hogy egyre fogynak az ingyenes szabadstrandok a Balaton körül. Idén azonban úgy néz ki, nem csökken a számuk: továbbra is 57 olyan kijelölt és gondozott partszakasz van a tó környékén, ahol belépő nélkül fürödhetünk nyáron. Szinte az összes szabadstrandot üzemeltető önkormányzattal sikerült felvennünk a kapcsolatot, és kiderült, nem tervezik, hogy fizetőssé tennék az eddig ingyenesen látogatható helyket. Hivatalos nyilvántartás is biztos van, de a Magyar Turisztikai Ügynökség nem reagált a megkeresésünkre.

Igaz, hogy a népszerűbb északi parton mindössze két ilyen település van: Tihany és Örvényes, de egészen biztosan idén is ingyenes lesz, ahogy azt a település polgármestere is megerősítette a Pénzcentrumnak.

Fizetőssé tenni egy ingyenes standot, amúgy sem egyszerű folyamat és nem is éri meg feltétlenül, hiszen olyan plusz kötelmekkel, technikai feltételek megteremtésével járna, ami elvinné az esetleges bevételt. Néhol a kis méret eleve kizárja ezt a lehetőséget 

 – nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Győrffy Árpád, a Balatontipp szerkesztője.

Hozzátette, hogy amúgy is nagy kérdés, hogy egy strand ingyenessége mennyire fontos vonzerő, főként mivel a belépő összege körülbelül megegyezik egy korsó sör, vagy egy tejfölös lángos árával. A strandolás drágulását elsősorban inkább az ételek, italok és egyéb szolgáltatások árának emelkedése okozza.  Tudjuk jól, idén akár 30-40 százalékkal is többet kell fizetni a partmenti büfékben, éttermekben, ha megkívánunk valami finomságot. Ezért érkeznek egyre többen hűtőtáskával a partra.

Amennyiben annyira fontos lenne a strand ingyenessége, akkor például Siófokon a nyaralók nem mennének a Nagystrandra vagy a Sóstói strandra (700 Ft), hanem a több kilométer hosszú, megfelelő szolgáltatásokkal rendelkező szabadstrandot használná mindenki.

Több helyen kénytelenek emelni

A járvány első évében, 2020-ban volt olyan település, amelyik 60 százalékkal megemelte a felnőtt jegyek árát - ez részben érthető, hiszen a strandokat működtető önkormányzatok vagy önkormányzati vállalkozások az árak megállapításánál abból indultak ki, hogy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már önmagukban minden strandon csökkentik a várható forgalmat, miközben a plusz feladatok jelentősen növelik a munkaterhet és a kapcsolódó költségeket. 

Tavaly azonban más volt a helyzet, már csak azért is mert egy korábbi kormányrendelet a járványra hivatkozva befagyasztotta az önkormányzatok díjemelési lehetőségét - nemcsak a strandoknál. Információink szerint sok helyen tavaly is akartak emelni a fejlesztések és a költségemelkedés miatt, de nem tehették.

A Pénzcentrum által korábban megkeresett önkormányzatok, városüzemeltetők egy része tervezi, hogy a 2022. nyár elejétől kezdve, miután végleg megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, a megnövekedett költségeiket beépítik a belépőjegyek árába. Az már biztos, hogy július 1-től a több belépős helyen is árat emelnek. Ami eddig biztos, hogy lesz emelés

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Siófokon,
  • Balatonakalin,
  • Alsóörsön,
  • Révfülöpön,
  • Balatonalmádiban és
  • Balatonszárszón

Szabad a pálya

Balatonszemes szabad strandjai ingyenesek lesznek az idén is. Mindhárom strandunk a Magyar falu-s pályázaton elnyert fejlesztésekkel újulnak folyamatosan. Az előző évben vizes blokkokkal, baba-mama szobákkal, az idén eszközökkel, kötelezően előírt akadálymentesítéssel és járdákkal fejlesztjük. Mindezek , úgy gondolom a nyaralók kényelmét fogja szolgálni –

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Németh Kornélné polgármester.

Tihany strandjait az utóbbi két-három évben intenzíven fejlesztettük. Pályázati forrásból száz-, illetve ötven millió forintot fordítottunk az önkormányzati tulajdonban lévő szabadstrandok korszerűsítésre. A somosi és a gödrösi szabadstrand a felújításokat követően is ingyenesen látogatható.

 - tudtuk meg Tósoki Imre polgármestertől, aki hozzátette, hogy 2020-ra befejeződött felújítás során mindkét strandon megemelték a lídót, a teraszt 40 centiméterrel, így magasabb vízállás esetében sem árasztja el a napozókat és holmijukat a víz. Gödrösnél és Somosnál is felújítottuk a mosdót és az illemhelyet, a gödrösi strandon öltözőt építettek. Mindkét helyen megújították a strand előtti járdaszakaszt. de a strandokhoz kapcsolódó parkolók használatáért fizetni kell.

Zamárdi ebben az évben is 3 km hosszú szabadstrandjával várja a Balatonhoz érkezőket, ez által is biztosítva azon családok számára a magyar tengerben történő fürdőzést, akik nem engedhetik meg maguknak a fizető strandok borsos belépőit. Zamárdi Város Önkormányzata ebben az évben a szezon kezdetéig új térköves parkolókat alakít ki, folytatja a parti sétány térkövezését, valamint megújítja játszótereit.

 - mondta el Csákovics Gyula polgármester.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem