1 °C Budapest
Térképen a balatoni szabadstrandok: itt még ingyen fürdőzhetsz 2022-ben a magyar tengerben

Térképen a balatoni szabadstrandok: itt még ingyen fürdőzhetsz 2022-ben a magyar tengerben

2022. május 28. 07:01

Most már tényleg heteken belül itt a nyár, lázasan tervezgetjük a nyaralást. A magyarok körében idén is a Balaton a legnépszerűbb, de még a szezon előtt érdemes tudni, hol milyen árak fogadnak minket. Évek óta kering a hír, hogy egyre kevesebb ingyenes strandon fürdőzhetünk a Balaton környékén. A Pénzcentrum utánajárt: megkereste az összes olyan önkormányzatot, amelyik szabadstrandot üzemeltet, és kiderült, mik a terveik 2022 nyarára.

Évek óta kering a hír, hogy egyre fogynak az ingyenes szabadstrandok a Balaton körül. Idén azonban úgy néz ki, nem csökken a számuk: továbbra is 57 olyan kijelölt és gondozott partszakasz van a tó környékén, ahol belépő nélkül fürödhetünk nyáron. Szinte az összes szabadstrandot üzemeltető önkormányzattal sikerült felvennünk a kapcsolatot, és kiderült, nem tervezik, hogy fizetőssé tennék az eddig ingyenesen látogatható helyket. Hivatalos nyilvántartás is biztos van, de a Magyar Turisztikai Ügynökség nem reagált a megkeresésünkre.

Igaz, hogy a népszerűbb északi parton mindössze két ilyen település van: Tihany és Örvényes, de egészen biztosan idén is ingyenes lesz, ahogy azt a település polgármestere is megerősítette a Pénzcentrumnak.

Fizetőssé tenni egy ingyenes standot, amúgy sem egyszerű folyamat és nem is éri meg feltétlenül, hiszen olyan plusz kötelmekkel, technikai feltételek megteremtésével járna, ami elvinné az esetleges bevételt. Néhol a kis méret eleve kizárja ezt a lehetőséget 

 – nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Győrffy Árpád, a Balatontipp szerkesztője.

Hozzátette, hogy amúgy is nagy kérdés, hogy egy strand ingyenessége mennyire fontos vonzerő, főként mivel a belépő összege körülbelül megegyezik egy korsó sör, vagy egy tejfölös lángos árával. A strandolás drágulását elsősorban inkább az ételek, italok és egyéb szolgáltatások árának emelkedése okozza.  Tudjuk jól, idén akár 30-40 százalékkal is többet kell fizetni a partmenti büfékben, éttermekben, ha megkívánunk valami finomságot. Ezért érkeznek egyre többen hűtőtáskával a partra.

Amennyiben annyira fontos lenne a strand ingyenessége, akkor például Siófokon a nyaralók nem mennének a Nagystrandra vagy a Sóstói strandra (700 Ft), hanem a több kilométer hosszú, megfelelő szolgáltatásokkal rendelkező szabadstrandot használná mindenki.

Több helyen kénytelenek emelni

A járvány első évében, 2020-ban volt olyan település, amelyik 60 százalékkal megemelte a felnőtt jegyek árát - ez részben érthető, hiszen a strandokat működtető önkormányzatok vagy önkormányzati vállalkozások az árak megállapításánál abból indultak ki, hogy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már önmagukban minden strandon csökkentik a várható forgalmat, miközben a plusz feladatok jelentősen növelik a munkaterhet és a kapcsolódó költségeket. 

Tavaly azonban más volt a helyzet, már csak azért is mert egy korábbi kormányrendelet a járványra hivatkozva befagyasztotta az önkormányzatok díjemelési lehetőségét - nemcsak a strandoknál. Információink szerint sok helyen tavaly is akartak emelni a fejlesztések és a költségemelkedés miatt, de nem tehették.

A Pénzcentrum által korábban megkeresett önkormányzatok, városüzemeltetők egy része tervezi, hogy a 2022. nyár elejétől kezdve, miután végleg megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, a megnövekedett költségeiket beépítik a belépőjegyek árába. Az már biztos, hogy július 1-től a több belépős helyen is árat emelnek. Ami eddig biztos, hogy lesz emelés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Siófokon,
  • Balatonakalin,
  • Alsóörsön,
  • Révfülöpön,
  • Balatonalmádiban és
  • Balatonszárszón

Szabad a pálya

Balatonszemes szabad strandjai ingyenesek lesznek az idén is. Mindhárom strandunk a Magyar falu-s pályázaton elnyert fejlesztésekkel újulnak folyamatosan. Az előző évben vizes blokkokkal, baba-mama szobákkal, az idén eszközökkel, kötelezően előírt akadálymentesítéssel és járdákkal fejlesztjük. Mindezek , úgy gondolom a nyaralók kényelmét fogja szolgálni –

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Németh Kornélné polgármester.

Tihany strandjait az utóbbi két-három évben intenzíven fejlesztettük. Pályázati forrásból száz-, illetve ötven millió forintot fordítottunk az önkormányzati tulajdonban lévő szabadstrandok korszerűsítésre. A somosi és a gödrösi szabadstrand a felújításokat követően is ingyenesen látogatható.

 - tudtuk meg Tósoki Imre polgármestertől, aki hozzátette, hogy 2020-ra befejeződött felújítás során mindkét strandon megemelték a lídót, a teraszt 40 centiméterrel, így magasabb vízállás esetében sem árasztja el a napozókat és holmijukat a víz. Gödrösnél és Somosnál is felújítottuk a mosdót és az illemhelyet, a gödrösi strandon öltözőt építettek. Mindkét helyen megújították a strand előtti járdaszakaszt. de a strandokhoz kapcsolódó parkolók használatáért fizetni kell.

Zamárdi ebben az évben is 3 km hosszú szabadstrandjával várja a Balatonhoz érkezőket, ez által is biztosítva azon családok számára a magyar tengerben történő fürdőzést, akik nem engedhetik meg maguknak a fizető strandok borsos belépőit. Zamárdi Város Önkormányzata ebben az évben a szezon kezdetéig új térköves parkolókat alakít ki, folytatja a parti sétány térkövezését, valamint megújítja játszótereit.

 - mondta el Csákovics Gyula polgármester.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm