13 °C Budapest
Térképen a balatoni szabadstrandok: itt még ingyen fürdőzhetsz 2022-ben a magyar tengerben

Térképen a balatoni szabadstrandok: itt még ingyen fürdőzhetsz 2022-ben a magyar tengerben

2022. május 28. 07:01

Most már tényleg heteken belül itt a nyár, lázasan tervezgetjük a nyaralást. A magyarok körében idén is a Balaton a legnépszerűbb, de még a szezon előtt érdemes tudni, hol milyen árak fogadnak minket. Évek óta kering a hír, hogy egyre kevesebb ingyenes strandon fürdőzhetünk a Balaton környékén. A Pénzcentrum utánajárt: megkereste az összes olyan önkormányzatot, amelyik szabadstrandot üzemeltet, és kiderült, mik a terveik 2022 nyarára.

Évek óta kering a hír, hogy egyre fogynak az ingyenes szabadstrandok a Balaton körül. Idén azonban úgy néz ki, nem csökken a számuk: továbbra is 57 olyan kijelölt és gondozott partszakasz van a tó környékén, ahol belépő nélkül fürödhetünk nyáron. Szinte az összes szabadstrandot üzemeltető önkormányzattal sikerült felvennünk a kapcsolatot, és kiderült, nem tervezik, hogy fizetőssé tennék az eddig ingyenesen látogatható helyket. Hivatalos nyilvántartás is biztos van, de a Magyar Turisztikai Ügynökség nem reagált a megkeresésünkre.

Igaz, hogy a népszerűbb északi parton mindössze két ilyen település van: Tihany és Örvényes, de egészen biztosan idén is ingyenes lesz, ahogy azt a település polgármestere is megerősítette a Pénzcentrumnak.

Fizetőssé tenni egy ingyenes standot, amúgy sem egyszerű folyamat és nem is éri meg feltétlenül, hiszen olyan plusz kötelmekkel, technikai feltételek megteremtésével járna, ami elvinné az esetleges bevételt. Néhol a kis méret eleve kizárja ezt a lehetőséget 

 – nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Győrffy Árpád, a Balatontipp szerkesztője.

Hozzátette, hogy amúgy is nagy kérdés, hogy egy strand ingyenessége mennyire fontos vonzerő, főként mivel a belépő összege körülbelül megegyezik egy korsó sör, vagy egy tejfölös lángos árával. A strandolás drágulását elsősorban inkább az ételek, italok és egyéb szolgáltatások árának emelkedése okozza.  Tudjuk jól, idén akár 30-40 százalékkal is többet kell fizetni a partmenti büfékben, éttermekben, ha megkívánunk valami finomságot. Ezért érkeznek egyre többen hűtőtáskával a partra.

Amennyiben annyira fontos lenne a strand ingyenessége, akkor például Siófokon a nyaralók nem mennének a Nagystrandra vagy a Sóstói strandra (700 Ft), hanem a több kilométer hosszú, megfelelő szolgáltatásokkal rendelkező szabadstrandot használná mindenki.

Több helyen kénytelenek emelni

A járvány első évében, 2020-ban volt olyan település, amelyik 60 százalékkal megemelte a felnőtt jegyek árát - ez részben érthető, hiszen a strandokat működtető önkormányzatok vagy önkormányzati vállalkozások az árak megállapításánál abból indultak ki, hogy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már önmagukban minden strandon csökkentik a várható forgalmat, miközben a plusz feladatok jelentősen növelik a munkaterhet és a kapcsolódó költségeket. 

Tavaly azonban más volt a helyzet, már csak azért is mert egy korábbi kormányrendelet a járványra hivatkozva befagyasztotta az önkormányzatok díjemelési lehetőségét - nemcsak a strandoknál. Információink szerint sok helyen tavaly is akartak emelni a fejlesztések és a költségemelkedés miatt, de nem tehették.

A Pénzcentrum által korábban megkeresett önkormányzatok, városüzemeltetők egy része tervezi, hogy a 2022. nyár elejétől kezdve, miután végleg megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, a megnövekedett költségeiket beépítik a belépőjegyek árába. Az már biztos, hogy július 1-től a több belépős helyen is árat emelnek. Ami eddig biztos, hogy lesz emelés

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Siófokon,
  • Balatonakalin,
  • Alsóörsön,
  • Révfülöpön,
  • Balatonalmádiban és
  • Balatonszárszón

Szabad a pálya

Balatonszemes szabad strandjai ingyenesek lesznek az idén is. Mindhárom strandunk a Magyar falu-s pályázaton elnyert fejlesztésekkel újulnak folyamatosan. Az előző évben vizes blokkokkal, baba-mama szobákkal, az idén eszközökkel, kötelezően előírt akadálymentesítéssel és járdákkal fejlesztjük. Mindezek , úgy gondolom a nyaralók kényelmét fogja szolgálni –

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Németh Kornélné polgármester.

Tihany strandjait az utóbbi két-három évben intenzíven fejlesztettük. Pályázati forrásból száz-, illetve ötven millió forintot fordítottunk az önkormányzati tulajdonban lévő szabadstrandok korszerűsítésre. A somosi és a gödrösi szabadstrand a felújításokat követően is ingyenesen látogatható.

 - tudtuk meg Tósoki Imre polgármestertől, aki hozzátette, hogy 2020-ra befejeződött felújítás során mindkét strandon megemelték a lídót, a teraszt 40 centiméterrel, így magasabb vízállás esetében sem árasztja el a napozókat és holmijukat a víz. Gödrösnél és Somosnál is felújítottuk a mosdót és az illemhelyet, a gödrösi strandon öltözőt építettek. Mindkét helyen megújították a strand előtti járdaszakaszt. de a strandokhoz kapcsolódó parkolók használatáért fizetni kell.

Zamárdi ebben az évben is 3 km hosszú szabadstrandjával várja a Balatonhoz érkezőket, ez által is biztosítva azon családok számára a magyar tengerben történő fürdőzést, akik nem engedhetik meg maguknak a fizető strandok borsos belépőit. Zamárdi Város Önkormányzata ebben az évben a szezon kezdetéig új térköves parkolókat alakít ki, folytatja a parti sétány térkövezését, valamint megújítja játszótereit.

 - mondta el Csákovics Gyula polgármester.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem