2 °C Budapest
Sand beach and volcanic island in Porto Santo (Madeira, Portugal).

Ezek Európa legszebb strandjai 2022-ben: egy meglepő potyautas is felkerült a listára

2022. május 27. 19:15

Megválasztották a 2022-es év legszebb európai strandjait: több ezer szavazat érkezett a világ 82 országából. Nagy meglepetések nem születtek: Spanyolország, Olaszország, Görögország és Portugália tarolt, de óriási meglepetésre egy Közép-európai ország is felkerült a listára északi partszakaszával. 

Ahogy a Covid-korlátozásokat folyamatosan oldják fel az európai országokban, nő a turisták száma, így ismét elérhetővé válnak a szebbnél szebb tengerparti szakaszok. Az Európai Bizottság EDEN-hálózatának (European Destinations of Excellence - Kiváló Európai Úti célok) egyik részlege, a European Best Destinations (EBD) által összeállított 2022-es listán tényleg mindenki megtalálja a kedvére valót: van itt aranyhomokos és eldugott, rejtett vagy vad strand, romantikus menedék,  családi kaland-part, de az intenzív vízi sportok vagy az érintetlen természet kedvelői sem csalódhatnak.

A TOP22 strandra összesen 82 országból érkezett több ezer szavazat, a portugál Madeira-szigeteken található Porto Santo strand végzett idén az első helyen, de Spanyolország, Görögország és Olaszország (hét stranddal) szintén a legjobbak között van.

1. Porto Santo strand, Madeira-szigetek, Portugália

Biztonságos, aranyló és napsütéses, a természetet, a wellness-t, a szabadtéri sportokat, a gasztronómiát, a golfot és a semmittevést ötvöző, európai és amerikai könnyen elérhető Madeira-szigetek remek úti cél a feltöltődéshez. Hét éve a világ legszebb szigetei közé választották, de Covid alatt a legbiztonságosabb úti cél is volt a Madeira-szigetek. Idén első helyen szerepel Európa legjobb tengerpartjainak listáján, sőt három strandjával is a top 10-be került.

Sand beach and volcanic island in Porto Santo (Madeira, Portugal).
Sand beach and volcanic island in Porto Santo (Madeira, Portugal).

Az "Európa legjobb strandja 2022" címet elnyert Porto Santo aranyszínű, homokos strandja világhírű, elsősorban a homok gyógyhatásáról nevezetes. "Tartózkodása során semmiképp se hagyjuk ki a Porto Santo Golf of Porto Santo meglátogatását, amelyet a világ egyik legszebb golfpályájának tartanak" - ajánlja az EBD.

2. Bolonia Beach, Tarifa, Cadiz tartomány, Spanyolország

A délnyugat-spanyolországi Andalúzia régióban található Cádiz tartomány a finom homokos, kilométer hosszú strandjaival álomszép úti cél.

Cádiz Nyugat-Európa legrégebbi városa, és a türkizkék vízbe nyúló homokdűnékkel tarkított, zabolátlan Bolonia Beachről ellátni egészen Afrika partjaiig. A parton római kori romok sorakoznak, számtalan vízi sport, sétautak és rusztikus strandbárok várják a pihenőket itt.

3. Seixal strand, Seixal, Madeira-szigetek, Portugália

A vulkanikus fekete homok, a kristálytiszta víz, a hihetetlen sziklák és a buja növényzet szépsége miatt a Praia do Porto do Seixal strandot Európa egyik legszebb strandjának választották. Az ideérkező bepillantást nyerhet az Atlanti-óceánnal határos Madeira szigetének északi partvidékének csodálatos tájába. Ez a tökéletes strand Porto Moniz természetes medencéitől néhány percre található.

4. Cala Goloritze, Szardínia, Olaszország

A szardíniai Cala Goloritze vadregényes strandja csak gyalogosan, egy árnyas ösvényen keresztül érhető el, amely mozgáskorlátozottak vagy babakocsival közlekedők számára nem járható. Persze hajóval is megközelíthető.

E mennyei hely megőrzése érdekében a strandra való bejutás szabályozott, és személyenként hat eurós belépődíjjal jár (a parkolás viszont ingyenes. A Cala Goloritze egyébként Olaszország egyik legszebb strandja és legjobban elrejtett gyöngyszemei közé tartozik.

5. Mitjaneta strand, Menorca, Baleár-szigetek, Spanyolország

Menorca szigetén találjuk Spanyolország legszebb strandjai közül a legtöbbet. "A Mitjaneta strand egyszerűen varázslatos" - az EBD szerint

6. Monolia strand, Lichadonisia sziget, Görögország

A görög Lichadonisia szigetcsoporton található, "görög Bahamák" néven ismert Monolia zöldellő strandja csak hajóval érhető el. Ez az eldugott "titkos paradicsom" a legnagyobb egy egyetlen vulkanikus képződményből származó szigetegyüttesből. Van egy étterme, amely népszerű a csónakos kirándulók körében. A hajóútra szóló jegy oda-vissza 10 euróba kerül, és magában foglalja a nyugágy bérlését is.

7. Baia delle Zagare, Vieste, Apulia, Olaszország

Olaszország Európa egyik leglátogatottabb országa, strandjai pedig a legnépszerűbbek közé tartoznak. Tökéletesen egyesül itt a pihenés, a gasztronómiai élvezet, a természet, a sport és kultúra az nyári üdülések során.

Bár nem magánstrand, a Baia delle Zagare bejárata a strandtól felfelé található szállodán keresztül vezet. "Aki ki szeretné élvezni ezt a kivételes helyet, ne habozzon csónakot bérelni, hogy felfedezze a rejtett barlangokat és a titkos strandokat" - tanácsolja az EBD.

8. Elafonisi sziget, Kréta, Görögország

A világon kevés rózsaszín homokos strand létezik, egyik legszebb közülük Elafonisi szigete kristálytiszta és sekély vizével, finom, színes homokjával és látványos természeti adottságaival egyben Európa egyik legszebb strandja is.

A Kréta délnyugati csücskében található Elafonisi egy hosszúkás félsziget, amelyet gyakran víz szel ketté, azt a benyomást keltve, mintha két különálló sziget lenne. Elafonisi védett terület, amelyet homokdűnék, tengeri nárciszok és borókák vesznek körül, szigorúan tilos bármilyen növényt, állatot, kagylót és homokot eltávolítani a területről.

Egy jótanács EBD-től: "Ne álljunk meg a fizetős nyugágyaknál, hanem menjünk egyenesen tovább a patakok irányába, ahol kevesebb az ember és szabad a pálya.”

9. Santa Giulia strand, Porto Vecchio, Korzika, Franciaország

Korzika déli részén, Porto Vecchioban található Santa Giulia, mely Franciaország egyik legszebb strandja, és vitathatatlanul "Korzika legjobb strandja".Egy patkó alakú öbölben helyezkedik el, tökéletes fehér homokkal, türkizkék vízzel és fenyőfákkal, egy mérföldekre nyúló hegy lábánál fekvő fürdőző lagúna.

Az enyhén lejtős strand ideális a kisgyermekek számára. Santa Giulia a vitorlázáshoz és a vízi sportokhoz is remek hely. A lagúna másik oldalán található tó a korzikai állat- és növényvilág kincsesbányája.

10. Hel strand, Hel-félsziget, Lengyelország

Lengyelország Európa egyik legszebb országa, a Kalinyingrádi enklávéval (Oroszország) szemben fekvő Hel-félsziget pedig a tiszta természet és a szabadság ékköve Európában. Az Európa egyik legszebb városának tartott Gdansk-tól alig több mint egy órányira található Hel-félsziget - a neve ellenére (pokol) – ez maga a földi paradicsom - EBD szerint.

Ez a hatalmas, 35 kilométer hosszú és olykor három kilométer széles homoksáv mindenkinek tartogat valami izgalmat. Az EBD azt ajánlja, hogy "béreljünk kerékpárt, hogy minél alaposabban felfedezhessük Európa eme egyedülálló félszigetének minden szépségét.

11. Porto Katsiki, Lefkada, Görögország

A "kecskepartként" ismert, Lefkada szigetén található Porto Katsiki strandot Görögország egyik legszebb strandjaként tartják számon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábban ez a strand csak kecskék számára volt megközelíthető, mivel csak ők tudtak felmászni a legmeredekebb sziklákon. Ma már ösvényeket építettek ki, hogy az utazók is élvezhessék a partszakaszt.

12. Calanque d'En Vau, Marseille, Franciaország

A Marseille és Cassis között található "Calanque d'En-Vau" a Franciaország egyik legszebb titkos strandja címet is viseli.

Ha el akarunk jutni ehhez a csodás partszakaszhoz, előtte túráznunk kell 1,5 órát az ösvényen, feltétlenül vigyünk magunkkal egy üveg vizet, élelmet és egy pár jó cipőt. A jutalom egy jó kis séta a sziklák és a fenyők között, a Calanques park érintetlen természetével körülvéve.

13. Agios Konstantinos strandja, Asztüphalaia sziget, Görögország

Ez a hely a napfényre, kristálytiszta vízre és semmittevésre vágyó utazóknak éppúgy megfelel, mint az aktív testmozgásra vágyóknak, akik az innen induló, nyolc kilométeres tengerparti túraútvonalon fedezhetik fel a környéket.

14. Cavoli strand, Elba sziget, Olaszország

Elba szigetét a Spiaggia di Cavoli strandjával együtt Olaszország egyik rejtett gyöngyszemének tartják. Ez a fenséges, egy kis öbölben található strand egy közeli szállodák számára fenntartott magánterületre és egy nyilvános területre van felosztva. Kristálytiszta tengerével, az aranyszínű homokkal és egyedülálló mikroklímájával nyáron általában rendkívül zsúfolt.

Mivel déli fekvésű, és a Monte Capanne védi az öblöt az északi szelektől, mindig enyhe az éghajlata. Ez azt jelenti, hogy az utazók még az utószezonban is fürödhetnek itt.

15. Playa Cala Sa Boadella, Lloret del Mar, Spanyolország

Spanyolország egyik legszebb strandja, a Platja de sa Boadella egy gyönyörű kis ékszerdoboz, amely felett egy kis étterem áll, az öbölre néző kilátással. A strand fele nudista, másik része a fürdőruhásoké. "Az együttélés tökéletesen jól megy" - mondja EBD.

16. La Sorgente strand, Portoferrai, Elba-sziget, Olaszország

Szintén Elba szigetén található a "Spiaggia La Sorgente" strand Portoferraio partvonalának északi oldalán, mely a sziget egyik legtöbbet fényképezett helye. Kristálytiszta víz, a gyönyörű fehér kavicsok és fenyőillat várja az érkezőket.

17. Cala dei Gabbiani, Szardínia, Olaszország

Ez a szardíniai strand a "jól őrzött titok", amely csak hajóval érhető el. A népszerű Cala Mariolu természetes folytatása, a Cala dei Gabbiani a Baunei partvidék és az Orosei öböl egyik ékköve a sziget középső, keleti partvidékén.

18. Greve Blanche strand, Bretagne, Franciaország

A bretagne-i Finistere régióban, Carantec és Roscoff közelében található Grève Blanche homokos strandja és türkizkék vize olyan, mintha a Seychelle-szigeteken járnánk.

Az északra néző oldalról kilátás nyílik a Taureau-kastélyra és a Callot-szigetre. Stílusos villák veszik körül, amelyek a korabeli strandok báját idézik fel.

19. Cala Cipolla strand, Chia, Szardínia, Olaszország

Kristálytiszta vízzel, fenyőerdőkkel, öblökkel és titkos strandokkal Szardínia Olaszország legszebb strandjainak otthona. A sziget déli részén fekvő Chia egyik gyöngyszemének tartott Cala Cipolla egy keskeny öbölben rejtőzik, és mindössze 150 métert tesz ki. Fehér, finom homokos, sűrű mediterrán macchiafákkal övezett, a parton fenyő- és borókafákkal tarkított strand, ahol a napozók árnyékot találnak a legforróbb órákban.

Nyugodt vizével és sekély vizével ez a strand tökéletes a családok számára.

20. Blanes strand, Katalónia, Spanyolország

Blanes, Spanyolország egyik legszebb része, a négy kilométer hosszú, aranyszínű homokos strandjával Katalónia népszerű üdülőhelye, amelyet a Costa Brava kapujának is neveznek.

Bár nagyon népszerű, Blanes kevésbé turistás, mint északi, forgalmas szomszédai, Lloret de Mar és Tossa de Mar, és könnyen megközelíthető mind Barcelonából, mind pedig Gironából.

21. Laga Beach, Urdaibai, Baszkföld, Spanyolország

Az Urdaibai Bioszféra Rezervátumban található Laga aranyhomokos strandja a spanyolországi Ibarrangelu városához tartozik.

A Vizcayai-tenger partvidékének egyik legszebb homokos területének tartják, a vadregényes természet kedvelőinek és a szörfösöknek, de az ínyenceknek is megfelel, mivel a közelben több étterem is található.

22. Cauco strand, Amalfi-part, Olaszország

Positano, Amalfi, Sorrento, Ravello, Praiano, Maiori, Minori mind Olaszország és az Amalfi-part legszebb rejtett gyöngyszemei közé tartoznak.

A Spiaggia del Cauco egy titkos és csendes strand, amelyet a helyiek "szerelmesek strandjának" is neveznek, csak hajóval érhető el, és az Amalfi-part egyik legszebbjének tartják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem