9 °C Budapest
Hut for the hunters on a vehicle trailer

Döbbenetes szállásárak pünkösdkor: 1,2 millióért adnak ki egy apró faházat a Balatonon

2022. május 27. 05:45

Lassan elkelnek a hazai szállodai szobák, panziók, apartmanok a pünkösdi hosszú hétvégére, bár aki utazni szeretne, az egészen biztosan talál még magának helyet. Mint ahogy az elmúlt években, idén is áremelkedésre számíthatunk a belföldi szállások esetében: bár a tavalyihoz képest mindössze átlagosan 0,23 százalékos, a 2019-eshez képest az arányuk 30 százalékos. De akadnak persze kiemelkedően túlárazott helyek is. A Pénzcentrum annak járt utána, melyek számítanak a legnépszerűbb belföldi úti céloknak az előttünk álló hosszú hétvégére, és mennyibe kerül ott a legolcsóbb, és mennyibe a legdrágább szállás 4 főnek 3 éjszakára.

Az idén rekord árbevétel, minden eddigit meghaladó vendég és vendégszám várható a hazai szállodákban. A szálláshelyek telt házzal üzemeltek a húsvéti hosszú hétvégén és pünkösdkor is így fognak a Magyar Turiszitkai Ügynökség várakozásai szerint. Az összesített turisztikai forgalom az év végéig meghaladhatja a 37 millió vendégéjszakát, ami 25%-kal több, mint 2021-ben és csupán 10%-kal marad el a 2019-es rekordév eredményeitől.

A pünkösdi hosszú hétvégén a legfrissebb előrejelzés szerint nyárias, meleg idő lesz, igaz némi csapadékra számíthatunk vasárnap, sőt hétfőn is, ettől függetlenül peregnek az előfoglalás:

Nagy az érdeklődés, és még bízunk a last minute foglalásokban. A 2019-es év lezárt pünkösdi foglalási számához képest 27%-kal vagyunk jelenleg elmaradva darabszámban, a bentálló foglalások összértéke viszont 22%-kal több. Tavalyhoz képest 39%-kal több foglalásunk van most, értékben 72%-kal több. Az bruttó összérték növekedésnek csak egyik tényezője a magasabb ár, emellett átlagosan hosszabb időre, nagyobb létszámot foglalunk, nagyobb a kosárérték is.

 - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Szállás.hu portál.

Budapesttől Egerig: nagy a szórás

A várakozások szerint, aki teheti, az ebben a 3 napban főként belföldi úti célt keres, legnépszerűbb városok listája évek óta nagyon hasonló:

  1. Budapest
  2. Siófok
  3. Szeged
  4. Hajdúszoboszló
  5. Eger

Megnéztük, mi elérhető még ezeken a helyeken, és főleg milyen árakra számíthatunk. Budapesten a legolcsóbb szállás június 3. és 6. között, a pünkösdi hosszú hétvégén 2 felnőtt és 2 gyerek részére 20. kerületi panzióban 64 500 forintba kerül ellátás nélkül, egy négyágyas szobában. A legdrágább még elérhető szállás egy 7. kerületi apartman: az exkluzív 5 fős szállás ára 3 éjszakára 4 főnek 2 millió 400 ezer forint.

Siófokon a legolcsóbb szállás egy közös fürdőszobás 4 ágyas szoba, mely 9,9 pontos értékelést szerzett az oldalon, az ára 4 főnek 3 éjszakára 47 400 forint. Viszont közel van a vasúthoz, így nem csendes. A legdrágább szállás egy kertes faház, amit a hosszú hétvégére 1 millió 210 ezer forintért adnak ki. A faház alapterülete 20 négyzetméter, viszont nagyon jó helyen van a településen belül.

Szeged a harmadik legnépszerűbb úti cél pünkösdkor: a most még elérhető szállások közül a legolcsóbb apartman 54 ezer forint, teljesen komfortos, és 3 hálótérrel rendelkezik. A legdrágább szegedi apartman 270 ezer forint, cserébe exkluzív minőséget ígérnek a belvárosban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hajdúszoboszló az egyik legnépszerűbb magyar fürdőváros, a legolcsóbb szállás pünkösdkor egy 35 négyzetméteres apartman, 40 ezer forintba kerül a 3 éjszakára, míg a legdrágábban, egy 250 négyzetméteres luxus apartmanban 430 ezer forintért szállhatunk meg.

Eger is felfért a listára: a bikavér hazájában legolcsóbban 45 ezer forintért szállhat meg a család egy tetőtéri 4 ágyas, 24 négyzetméteres szobában, legdrágábban, 480 ezer forintért pedig egy 4 csillagos hotelben 2 külön szobában félpanziós ellátással.

Nagy a lendület!

Hatalmas, a járvány előtti nyárnál is nagyobb az érdeklődés az utazások iránt, mely részben betudható a járvány lecsengésének, valamint a szülőknek februárban utalt szja-visszatérítésnek is. Az utazási irodák nagy érdeklődést tapasztaltak az elmúlt hetekben, hónapokban, ám az nem állapítható meg egyértelműen, hogy ebben mekkora szerepe lehet a gyermeket nevelő szülőknek elutalt támogatásnak, de biztos, hogy magas. 

A Szép-kártya is pörgeti utazásokat, pláne, hogy nőtt keret és adómentes lett 2020. és 2021. évben. A járvány alatt az országgyűlés megnövelte a veszélyhelyzet idején adható rekreációs keretösszeget 800 ezer forintra, amennyiben a kifizetés 2021. december 31-ig megtörtént.

De hatással lehet rá az alszámlák közötti átjárhatóság is. Ez azt jelenti, hogy a szállás, vendéglátás és szabadidő alszámlára utalt összeg bármire felhasználható, és ez 2022. december 31-ig biztosan megmarad. Persze mivel február óta a kártyabirtokosok élelmiszervásárlásra is felhasználják juttatásaikat, várhatóan kevesebb pénz marad nekik utazásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem