15 °C Budapest
Hut for the hunters on a vehicle trailer

Döbbenetes szállásárak pünkösdkor: 1,2 millióért adnak ki egy apró faházat a Balatonon

2022. május 27. 05:45

Lassan elkelnek a hazai szállodai szobák, panziók, apartmanok a pünkösdi hosszú hétvégére, bár aki utazni szeretne, az egészen biztosan talál még magának helyet. Mint ahogy az elmúlt években, idén is áremelkedésre számíthatunk a belföldi szállások esetében: bár a tavalyihoz képest mindössze átlagosan 0,23 százalékos, a 2019-eshez képest az arányuk 30 százalékos. De akadnak persze kiemelkedően túlárazott helyek is. A Pénzcentrum annak járt utána, melyek számítanak a legnépszerűbb belföldi úti céloknak az előttünk álló hosszú hétvégére, és mennyibe kerül ott a legolcsóbb, és mennyibe a legdrágább szállás 4 főnek 3 éjszakára.

Az idén rekord árbevétel, minden eddigit meghaladó vendég és vendégszám várható a hazai szállodákban. A szálláshelyek telt házzal üzemeltek a húsvéti hosszú hétvégén és pünkösdkor is így fognak a Magyar Turiszitkai Ügynökség várakozásai szerint. Az összesített turisztikai forgalom az év végéig meghaladhatja a 37 millió vendégéjszakát, ami 25%-kal több, mint 2021-ben és csupán 10%-kal marad el a 2019-es rekordév eredményeitől.

A pünkösdi hosszú hétvégén a legfrissebb előrejelzés szerint nyárias, meleg idő lesz, igaz némi csapadékra számíthatunk vasárnap, sőt hétfőn is, ettől függetlenül peregnek az előfoglalás:

Nagy az érdeklődés, és még bízunk a last minute foglalásokban. A 2019-es év lezárt pünkösdi foglalási számához képest 27%-kal vagyunk jelenleg elmaradva darabszámban, a bentálló foglalások összértéke viszont 22%-kal több. Tavalyhoz képest 39%-kal több foglalásunk van most, értékben 72%-kal több. Az bruttó összérték növekedésnek csak egyik tényezője a magasabb ár, emellett átlagosan hosszabb időre, nagyobb létszámot foglalunk, nagyobb a kosárérték is.

 - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Szállás.hu portál.

Budapesttől Egerig: nagy a szórás

A várakozások szerint, aki teheti, az ebben a 3 napban főként belföldi úti célt keres, legnépszerűbb városok listája évek óta nagyon hasonló:

  1. Budapest
  2. Siófok
  3. Szeged
  4. Hajdúszoboszló
  5. Eger

Megnéztük, mi elérhető még ezeken a helyeken, és főleg milyen árakra számíthatunk. Budapesten a legolcsóbb szállás június 3. és 6. között, a pünkösdi hosszú hétvégén 2 felnőtt és 2 gyerek részére 20. kerületi panzióban 64 500 forintba kerül ellátás nélkül, egy négyágyas szobában. A legdrágább még elérhető szállás egy 7. kerületi apartman: az exkluzív 5 fős szállás ára 3 éjszakára 4 főnek 2 millió 400 ezer forint.

Siófokon a legolcsóbb szállás egy közös fürdőszobás 4 ágyas szoba, mely 9,9 pontos értékelést szerzett az oldalon, az ára 4 főnek 3 éjszakára 47 400 forint. Viszont közel van a vasúthoz, így nem csendes. A legdrágább szállás egy kertes faház, amit a hosszú hétvégére 1 millió 210 ezer forintért adnak ki. A faház alapterülete 20 négyzetméter, viszont nagyon jó helyen van a településen belül.

Szeged a harmadik legnépszerűbb úti cél pünkösdkor: a most még elérhető szállások közül a legolcsóbb apartman 54 ezer forint, teljesen komfortos, és 3 hálótérrel rendelkezik. A legdrágább szegedi apartman 270 ezer forint, cserébe exkluzív minőséget ígérnek a belvárosban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hajdúszoboszló az egyik legnépszerűbb magyar fürdőváros, a legolcsóbb szállás pünkösdkor egy 35 négyzetméteres apartman, 40 ezer forintba kerül a 3 éjszakára, míg a legdrágábban, egy 250 négyzetméteres luxus apartmanban 430 ezer forintért szállhatunk meg.

Eger is felfért a listára: a bikavér hazájában legolcsóbban 45 ezer forintért szállhat meg a család egy tetőtéri 4 ágyas, 24 négyzetméteres szobában, legdrágábban, 480 ezer forintért pedig egy 4 csillagos hotelben 2 külön szobában félpanziós ellátással.

Nagy a lendület!

Hatalmas, a járvány előtti nyárnál is nagyobb az érdeklődés az utazások iránt, mely részben betudható a járvány lecsengésének, valamint a szülőknek februárban utalt szja-visszatérítésnek is. Az utazási irodák nagy érdeklődést tapasztaltak az elmúlt hetekben, hónapokban, ám az nem állapítható meg egyértelműen, hogy ebben mekkora szerepe lehet a gyermeket nevelő szülőknek elutalt támogatásnak, de biztos, hogy magas. 

A Szép-kártya is pörgeti utazásokat, pláne, hogy nőtt keret és adómentes lett 2020. és 2021. évben. A járvány alatt az országgyűlés megnövelte a veszélyhelyzet idején adható rekreációs keretösszeget 800 ezer forintra, amennyiben a kifizetés 2021. december 31-ig megtörtént.

De hatással lehet rá az alszámlák közötti átjárhatóság is. Ez azt jelenti, hogy a szállás, vendéglátás és szabadidő alszámlára utalt összeg bármire felhasználható, és ez 2022. december 31-ig biztosan megmarad. Persze mivel február óta a kártyabirtokosok élelmiszervásárlásra is felhasználják juttatásaikat, várhatóan kevesebb pénz marad nekik utazásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM