7 °C Budapest
Dining Car in Train

Itt a MÁV-os büfékocsik hivatalos árlapja: ennyibe kerül a sör, kávé, hamburger a vonaton

2021. július 25. 13:01

A nyári utazásaikhoz rengetegen választják a vonatokat, amelyek nemcsak olcsóbbak, hanem kényelmesebbek is lehetnek, mint a hosszú autóút. Azzal viszont sokan már csak a vonaton szembesülnek, mennyibe kerül egy ásványvíz, vagy egy szendvics az étkezőkocsiban. Az sem mindegy, Balatonra vagy az Adriára utazik az ember - a tengerfelé tartó vonatokon a kávé is drágább, mint belföldön.

Július 2-ától indult el újra Splitbe a MÁV-START egyik legnépszerűbb éjszakai vonata, az Adria InterCity, amely idén először légkondícionált fekvő- és hálókocsikkal közlekedik és a vonatban a teljes szakaszon étkezőkocsi közlekedik. Viszont nemcsak az Adriára utazók választják előszeretettel vonatokat: a főszezon első hónapjában 630 ezren utaztak a Balatonhoz vagy onnan, illetve a balatoni állomások között. "Az Utasellátó étkezőkocsik kínálata a pénztárcabarát árazásnak is köszönhetően továbbra is kedvelt" - írta közleményében a MÁV. Megnéztük, hogy valójában mennyire pénztárcabarát az Adriára, Balatonra közlekedő étkezőkocsit árazása.

Az idén külföldön nyaralók körében továbbra is a legnépszerűbb úti cél egyértelműen a közeli Horvátország, amely nem csak autóval, de vonattal és busszal is könnyedén elérhető. Ahogy azt a Pénzcentrum korábban kiszámolta, autóval Puláig átlagosan összesen 56 300 forintba kerül az út oda-vissza benzinnel, autópályadíjakkal. (Ez persze függ többek között az autó fogyasztásától és a benzináraktól.)

A Flixbus járatain attól függően, mikor utazik az ember 8-30 ezer forint is lehet egy jegy Pulába. A Volán Adria expresszel – szintén budapesti, siófoki és nagykanizsai indulással – Rijeka, Optija, Pula, Rovinj és Poreč városok érhetők el, kedvezményesen már 14 900 forinttól. Az Adria InterCity Budapestről Splitbe keddenként, péntekenként és vasárnaponként; míg visszafelé szerdánként, szombatonként és hétfőnként közlekedik, a felnőtt jegyek már 48 eurótól (euroárfolyamtól függően, nagyjából 17 300 Ft), gyermekjegyek már 25 eurótól is elérhetők rá.

Azt, hogy kinek melyik utazási forma olcsóbb, kényelmesebb, főként az dönti el hány fővel - pl. többen autóval olcsóbbra jönnek ki - és milyen úti célhoz utaznak. Rengetegen választják a vonatot, hiszen ez a legkényelmesebb, nemcsak az Adriára, hanem a Balatonra is. Azonban azok, akik az étkezőkocsikban terveznek enni, ne csak a jegyárral kalkuláljanak! Mutatjuk a MÁV büfékocsik árlistáját.

Lassan kúsznak fel az árak

"Az étkezőkocsik az idei évben is közlekednek a Balaton déli partján, a főszezon mellett immár az elő- és az utószezonban is. A Balaton InterCity vonatok étkezőkocsijában hűtött, illetve meleg italokkal, kisebb harapnivalókkal, többféle főétellel, desszertekkel és rágcsálnivalókkal várja Önöket a MÁV-START megújult vendéglátási szolgáltatója, az Utasellátó" - írja a tájékoztató

Az árakat áttekintve láthatjuk, hogy egy hotdog 490 forint, egy rántotthúsos szendvics 950, egy halászlé 1790, egy paprikáscsirke galuskával pedig 1890 forintba kerül. 1290 forint egy hamburger, menüben 1990 forint. A START Burger egyébként 100% marhahúspogácsát, Cheddar sajtot, csalamádét, és hamburgerszószt tartalmaz. Kaphatók a POLCZ adalékmentes ételei 1690 forintos egységáron is, egy somlói galuska pedig 690 forintba kerül. A fél literes ásványvíz 250, a kóla 420 forint, akárcsak egy korsó csapolt Soproni. BB borok 1290 forint/üveg áron kaphatók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azóta, hogy 2019-ben tesztjelleggel elkezdtek újra közlekedni az étkezőkocsik a Balaton körül, az árak nem sokat változtak.

2019-ben ugyancsak 1290 forint volt a burger, viszont a kóla még csak 390 forint, a hamburger menü pedig 100 forinttal volt olcsóbb. A csapolt sör korsója szintén 390 forint volt még, a presszókávé 200, míg a cappuccino 300 forint volt - jelenleg 250 és 350 forintba kerülnek.

Még a büfékocsi is olcsóbb az Adriára?

A MÁV honlapján azt is megtalálhatjuk, hogy az Adria IC-n mennyibe kerülnek az ételek, italok. Egy kávé a tengerpart felé menő vonaton 280 forint, egy cappuccino 350 forint. Az ásványvíz 280 forint, viszont a kóla és a csapolt sör ugyanúgy 420 forint, mint a Balaton felé. A rántotthúsos szendvics sem sokkal drágább, 980 forint, a lepények pedig 1000-2000 forintos áron kaphatók. A POLCZ adalékmentes készételek az Adria IC-n 1715 forintba kerülnek. Nagyjából 1,5-12% között mozog az eltérés az árakban a Balaton javára. Ahhoz képest viszont egyik árazás sem vészes, mennyiben kerülnek az ételek, italok a balatoni büfékben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem