28 °C Budapest
A group stops for an early morning swim and shower after camping in their van.

Tényleg autóval éri meg jobban? Kiszámoltuk: így juthatsz el a legolcsóbban a horvát tengerpartra

2021. június 15. 11:06

A magyarok közel egyharmada tervezi, hogy idén nyáron külföldön is nyaral majd, legnépszerűbb úti cél egyértelműen a közeli Horvátország, amely nem csak autóval, de vonattal és busszal is könnyedén elérhető. Ellentétben a Balatonnal, a szállások árai lényegében nem változtak tavalyhoz képest, viszont rengeteget spórolhatunk, ha kiválasztjuk a számunkra legideálisabb utazási formát. 

Habár várhatóan idén nyáron is a belföldi turizmusé lesz a főszerep, előzetes felmérések szerint a magyarok egy jelentős része, közel 30 százaléka külföldi úti célokkal is szemez. Visszatérhetnek tehát nyáron a magyar turisták a hagyományosan kedvelt tengerpartokra, idén folyamatosan indulnak a charterjáratok Törökországba, Tunéziába, Egyiptomba is, a legnépszerűbb mégis a közeli Horvátország, mely az elsők között nyitott és bármilyen oltást vagy negatív PCR tesztet elfogad – mondta el a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, Molnár Judit. A szállások árai lényegében nem változtak, de a tavalyi évhez képest több akciós ajánlattal találkozhatunk, melyek nem feltétlenül az árak csökkenését, hanem adott esetben a szolgáltatások minőségének javulását jelenti.

A szállás árai mellett azonban nem szabad megfeledkezni az utazás költségeiről sem: kiszámoltuk, melyik a legtakarékosabb utazási mód.

Autóval a horvát tengerpartra

A hozzánk legközelebb fekvő félsziget, a magyarok által kedvelt Isztria legtávolabbi pontjára, Pulába küldjük most el fiktív négytagú családunkat, hogy segítségükkel illusztráljuk, hogy a leggazdaságosabb lejutni a tengerpartra. Ha a Pénzcentrum szerkesztőségétől indulnak, a 613 kilométeres utat saját autóval várhatóan 6 és fél óra alatt tesz meg a család, de érdemes inkább 7,5 órával számolni, ki tudja mi lesz a határon, és pihenni is csak kell útközben.

A NAV Gépjárművek fogyasztási normáiról szóló tájékoztatása szerint átlagosan 8,6 literes fogyasztással lehet számolni egy személygépjármű esetében, így mi is ezt tesszük most: így az 1226 kilométeren 105 liter benzinre egészen biztosan szükségünk lesz, amit ma 427 Ft/liter áron kaphatnak meg itthon, összesen tehát 44 800 forintot kell majd benzinre költeniük. Kellene, ha az egyik tankolást nem Horvátországban ejtenék meg, ahol ma éppen 478 forint a 95-ös üzemanyag ára, így körülbelül 3000 forinttal többel kell számolnunk, azaz 47 ezerbe kerül majd a benzin. (Csak érdekességképpen tavaly nyáron a benzin ára lényegesen alacsonyabb volt, 360 forint körül mozgott, így kb. 35 ezer forint volt az útiköltség.)

De ez még nem minden, hiszen az autópályadíjakról sem szabad megfeledkezni:

  • Gorican - Zágráb szakasz: 44 kuna
  • Zágráb - Rijeka szakasz: 70 kuna 
  • Rijeka - Pula (Medulin) szakasz: 63 kuna
  • Rijeka - Rovinj szakasz: 48 kuna
  • Rijeka - Porec szakasz: 58 kuna
  • Rijeka - Umag szakasz: 75 kuna 
  • Zágráb - Krk sziget: 70 kuna 
  • Zágráb - Rab szigeti komplehajtó: 60 kuna 
  • Zágráb - Pag szigeti komplehajtó: 86 kuna
  • Krk híd ára: 35 kuna

A határtól Puláig  250 kuna oda-vissza, azaz 11 ezer 500 forint.

Ez összesen 56 300 forintba kerül a családnak.

Vonattal Isztriába

Jelenleg a MÁV nemzetközi vonatai jelentős korlátozásokkal közlekednek, Budapest és Zágráb között egy közvetlen vonat jár, ahogy Budapest és Rijeka között is, ez utóbbinak ára  fejenként 60 euró, de onnan még messze van az Isztria csücske. De a RegioJet, közép-európai magánvasúti szolgáltató ezen a nyáron is elindította éjszakai vonatait Horvátországba, méghozzá új útvonalon: Prága–Brünn–Pozsony–Budapest–Zágráb–Rijeka/Split vonalon. Ez esetben a család összesen Budapest és Pula között

287 eurót fizet oda-vissza, ami kereken 100 ezer forint.

Autóval tehát lényegesen olcsóbb, nagyjából ennek az összegnek a fele – hogy kinek melyik módszer kényelmesebb, az egyéntől függ, viszont így 13 óra az út. Ha valaki egyedül utazik, akkor ennek az árnak csak a negyedét kell kifizetnie, azaz nagyjából 25 ezer forintot: tehát olcsóbban jön ki, mintha kocsival menne.

Busszal Horvátországba

Persze aki bírja, az busszal is nekivághat a tengerpartnak, a Flixbus járatain egy átszállással 10 óra alatt lehet eljutni Pulába, az ára 4 főnek 48 700 forint oda, és ugyanennyi vissza – tehát nagyjából a vonat áraival van egy szinten, időben 3 órával kevesebb. Buszos utazás esetén is érvényes, hogy ha valaki egyedül utazik, akkor 24 500 forintból megvan a jegye, olcsóbb, mintha kocsival menne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?