14 °C Budapest
Valóság lett a rémálomból: beütött az 500 forintos benzinár, a dízelesek sem úszták meg

Valóság lett a rémálomból: beütött az 500 forintos benzinár, a dízelesek sem úszták meg

2021. július 22. 16:44

Bár most valamelyest csökkennek az üzemanyagok átlagárai a hazai kutakon, még mindig a történelmi csúcs közelében maradnak a literenkénti átlagárak. Az egyes kutak árai között akár 60-70 forintos eltérés is lehet! Így pedig bizony nem mindegy, hol is töltjük tele az autót, hiszen egy tankon több ezer forintot is spórolhatunk, ha okosan választunk töltőállomást. Mutatjuk, hol a legolcsóbb tankolni Budapest környékén, és azt is megtudhatod, merrefelé csapott le az 500 forintos benzinár.

Végre csökkennek az üzemanyagárak Péntektől: a benzin és a gázolaj is bruttó 4-4 forinttal kerül majd kevesebbe holnaptól. A holtankoljak.hu szerint ez leginkább annak köszönhető, hogy a Brent olaj hordónkénti ára beesett 70 dollár alá néhány nap alatt. Ugyanakkor így is borzasztóan drágák az üzemanyagok, még a holnapi áresés hatására is 449 forintba kerül majd egy liter benzin, és a dízel literenkénti ára sem csúszik be 440 forint al.

Az árak méginkább sokkolóak, ha összevetjük őket a tavaly nyári tarifákkal, amikor még 370 forint körül tankolhattunk benzint, gázolajt pedig 385-ért. De hol van már az első járványos nyár: mostanában már inkább annak kell rülnie az autósoknak, ha egy-egy fordulónapon legalább árváltozást nem jelentenek be!

Főképpen, mert az egyes kutak árai között akár 60-70 forintos eltérés is lehet! Így pedig bizony nem mindegy, hol is töltjük tele az autót, hiszen egy tankon több ezer forintot is spórolhatunk, ha okosan választunk töltőállomást. A Pénzcentrum most a holtankoljak.hu összesítésének segítségével megnézte, hol a legolcsóbb az üzemanyag Budapesten, valamit a főváros 40 kilométeres körzetében.

Durva eltérések: érdemes megnézni, hol tankolsz

Összességében elmondható, hogy ha valaki spórolni akar, érdemes az Auchan kútjait felkeresni, ezeken jelenleg egységesen 421 forintba kerül egy liter benzin. Ezeknékl csak a XXI. kerületi II. Rákóczi Ferenc u. 195-197. alatti Avia benzinkúton olcsóbb a benzin, ott 417,9 forintot kérnek érte. Aki ragaszkodik ahhoz, hogy valamelyik nagy kúthálózatnál tankoljon, az 430 forint alatt ne nagyon keresgéljen benzint: a nagy láncok közül egyedül két Shell-kúton (Szigetszentmiklós és Solymár) tankolhatunk ennél pár forinttal olcsóbban. Ha valako az OMV-hez ragaszkodik, az legolcsóbban Érden és a Kerepedi úton tankolhat benzint, 433,9 forintért. Aki pedig csak a MOL-ra esküszik, az Gyömrőn 434,9-ért kaphat egy liter benzint, a második legolcsóbb MOL-kút a listában a XIX. kerületben, a Méta utca - Zádor sornál található - itt 436,9 forintért lehet benzint venni.

És akkor most kapaszkodj meg: a legdrágább töltőállomásokon már nem restek 500 forintot sem elkérni egy liter benzinért! Egészen pontosan 502,9 forintért lehet tankolni a váli OMV-nél, az M7-esen, illetve a kerekharaszti pihenőnél (M3-aas) a MOL-kútnál.

Sőt, a holtankoljak adatai szerint a főváros környéki autópályákkon 490 forint alatt nem kapni benzint!

Úgyhogy érdemes megtervezni, hogy az útvonalunkon merre is töltjük tele a tankot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megnéztük a mezei gázolaj árát is. Ebben az összesítésben az Auchan a legolcsóbb, minden kútjukon 410-ért mérik a dízelt. A fentebb már említett AVIA-kúton már majdnem 6 forinttal drágább. Ha a gázolaj esetében is ragaszkodunk a nagy hálózatokhoz, akkor a solymári Shellnél még épphogy 420 forint alatt kapunk dízelt (418,9 forint/liter). Az OMV-nél legolcsóbban a Kerepesi úti töltőállomáson kapunk egy liter dízelt, 429,9 forintos literenkénti áron. A MOL-kutak közül a VIII. kerületben lévő, Golgota téri töltőállomás adja a legolcsóbban a gázolajat, 436,9 forintért.

A legdrágább dízelt is az autópályáknál tankolhatjuk: az M5-ösön, az inárcsi OMV-nél egy fillér híján 500 forintba kerül literje az üzemanyagnak. Összességében pedig a sztrádák mentén 480 forint alatt ne keressünk dízelt!

Már tényleg elértük a csúcsot?

A szakportál által emlegetett, 70 dolláros hordónkénti olajár nagyjából a csúcsa lehet az árfolyamnak - erről beszélt korábban a Pénzcentrumnak Grád Ottó. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára még márciusban úgy vélekedett, hogy a következő hónapokban kőolaj ára az 50-70 dollár közötti sávban fog mozogni annak függvényében, hogy éppen milyen hírek érkeznek a járványhelyzetről. 

Egy másik fontos paraméter a dollár és az euró. Márpedig a magyar fizetőeszköz árfolyama a Pénzcentrum árfolyam aloldala szerint júliusban a 350-es szintől inkább a 360 felé tendált az euróval szemben. Emellett a dollárhoz képest is gyengült a forint ebben a hónapban: a 296-os szintről bőven 300 forint fölé kúszott mostanra az árfolyam.

Így a hazai üzemanyagárakat befolyásoló tényezők mostanra egyenlítették ki nagyjából egymást: a forint valamelyest stabilizálódni látszik, mialatt a kőolaj ára visszapattant a csúcsról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem