26 °C Budapest
Hiába a BKV-s álomfizetés: káoszba fulladhat a budapesti közlekedés

Hiába a BKV-s álomfizetés: káoszba fulladhat a budapesti közlekedés

2017. október 18. 12:30

Bombaként robbant a hír a BKV dolgozói körében, hogy a cég szórólapokon, havi bruttó 400 ezer forintért toboroz járművezetőket. A régiek közül néhányan már most a felmondásukat fontolgatják, ugyanis az ő pénzük nem éri el ezt a szintet. Ez pedig könnyen katasztrófához vezethet a nagyszabású metrófelújítás kellős közepén.

A BKV havit bruttó 400 ezer forintért keres új járművezetőket. Sok korábbi alkalmazottnak a bére ugyanakkor nem éri el azt a határt. Éppen ezért Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) felszólítja a cégvezetést, hogy szüntesse meg a különbséget, továbbá emelje fel az ennél kevesebb bruttó béreket is. Az EKSZ arra is választ vár, mennyi régebbi járművezető kap ennél alacsonyabb bért.

Döbbenetes hibát követ el a BKV vezetése, ha úgy vesz fel 400 ezer forintos havi bruttóért új járművezetőket, hogy előtte nem rendezi a régiek ettől elmaradt bérét

- véli Nemes Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az EKSZ észrevette, hogy a cég megjelentetett szórólapjain ennyiért toboroz sofőröket. Nincs ezzel semmi gond - véli Nemes -, hiszen a létszámhiánnyal küzdő, metrópótlás előtt álló BKV-nak úgy kell minden új járművezető, mint egy falat kenyér.

Az viszont súlyos probléma, hogy a régiek egy részének nincs ekkora fizetése, és ez már most, alig néhány nappal a szórólap megjelenése után érezhető feszültséget okoz.

Az érintett járművezetők hangoztatják, hogy ha az ő pénzüket nem emeli meg a cég az újak szintjére, akkor felmondanak. Márpedig néhány tucat járművezető távozása felérne egy kisebb katasztrófával a cégnél, hiszen még a beígért magas bérrel sem sikerülne annyi járművezetőt a céghez csábítani, amennyivel nyugodtan készülhetnének a plusz feladatokkal járó metrópótlásra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az EKSZ aggasztónak tartja a helyzetet és azt is, hogy a hír napról, napra nagyobb feszültséget okoz a munkavállalók körében. Éppen ezért a szervezet levélben kéri Bolla Tibor vezérigazgatótól, hogy közölje, mennyi régi dolgozónak van még 400 ezer forint alatt a havi bére. Valamint a szakszervezet felszólítja a vezérigazgatót, hogy sürgősen szüntesse meg a kritikus bérkülönbséget, mert az érintett sofőrök távozása tragikus következményekkel járhat.

A szakszervezet elnöke szerint a cégvezetés nem fogadja el, hogy az országos létszámhiány miatt a tapasztalt járművezetőket jobb pénzzel, jobb munkakörülményekkel más közlekedési cégeknél örömmel fogadják. Ez pedig veszélyes lehet a BKV-ra. Éppen ezért Nemes sürgős választ és mielőbbi megnyugtató intézkedést, a 400 ezer forint alatti bérek megemelését várja a vezérigazgatótól.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?