Hiába a BKV-s álomfizetés: káoszba fulladhat a budapesti közlekedés

Hiába a BKV-s álomfizetés: káoszba fulladhat a budapesti közlekedés

2017. október 18. 12:30

Bombaként robbant a hír a BKV dolgozói körében, hogy a cég szórólapokon, havi bruttó 400 ezer forintért toboroz járművezetőket. A régiek közül néhányan már most a felmondásukat fontolgatják, ugyanis az ő pénzük nem éri el ezt a szintet. Ez pedig könnyen katasztrófához vezethet a nagyszabású metrófelújítás kellős közepén.

A BKV havit bruttó 400 ezer forintért keres új járművezetőket. Sok korábbi alkalmazottnak a bére ugyanakkor nem éri el azt a határt. Éppen ezért Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) felszólítja a cégvezetést, hogy szüntesse meg a különbséget, továbbá emelje fel az ennél kevesebb bruttó béreket is. Az EKSZ arra is választ vár, mennyi régebbi járművezető kap ennél alacsonyabb bért.

Döbbenetes hibát követ el a BKV vezetése, ha úgy vesz fel 400 ezer forintos havi bruttóért új járművezetőket, hogy előtte nem rendezi a régiek ettől elmaradt bérét

- véli Nemes Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az EKSZ észrevette, hogy a cég megjelentetett szórólapjain ennyiért toboroz sofőröket. Nincs ezzel semmi gond - véli Nemes -, hiszen a létszámhiánnyal küzdő, metrópótlás előtt álló BKV-nak úgy kell minden új járművezető, mint egy falat kenyér.

Az viszont súlyos probléma, hogy a régiek egy részének nincs ekkora fizetése, és ez már most, alig néhány nappal a szórólap megjelenése után érezhető feszültséget okoz.

Az érintett járművezetők hangoztatják, hogy ha az ő pénzüket nem emeli meg a cég az újak szintjére, akkor felmondanak. Márpedig néhány tucat járművezető távozása felérne egy kisebb katasztrófával a cégnél, hiszen még a beígért magas bérrel sem sikerülne annyi járművezetőt a céghez csábítani, amennyivel nyugodtan készülhetnének a plusz feladatokkal járó metrópótlásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EKSZ aggasztónak tartja a helyzetet és azt is, hogy a hír napról, napra nagyobb feszültséget okoz a munkavállalók körében. Éppen ezért a szervezet levélben kéri Bolla Tibor vezérigazgatótól, hogy közölje, mennyi régi dolgozónak van még 400 ezer forint alatt a havi bére. Valamint a szakszervezet felszólítja a vezérigazgatót, hogy sürgősen szüntesse meg a kritikus bérkülönbséget, mert az érintett sofőrök távozása tragikus következményekkel járhat.

A szakszervezet elnöke szerint a cégvezetés nem fogadja el, hogy az országos létszámhiány miatt a tapasztalt járművezetőket jobb pénzzel, jobb munkakörülményekkel más közlekedési cégeknél örömmel fogadják. Ez pedig veszélyes lehet a BKV-ra. Éppen ezért Nemes sürgős választ és mielőbbi megnyugtató intézkedést, a 400 ezer forint alatti bérek megemelését várja a vezérigazgatótól.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22