20 °C Budapest
Hiába a BKV-s álomfizetés: káoszba fulladhat a budapesti közlekedés

Hiába a BKV-s álomfizetés: káoszba fulladhat a budapesti közlekedés

2017. október 18. 12:30

Bombaként robbant a hír a BKV dolgozói körében, hogy a cég szórólapokon, havi bruttó 400 ezer forintért toboroz járművezetőket. A régiek közül néhányan már most a felmondásukat fontolgatják, ugyanis az ő pénzük nem éri el ezt a szintet. Ez pedig könnyen katasztrófához vezethet a nagyszabású metrófelújítás kellős közepén.

A BKV havit bruttó 400 ezer forintért keres új járművezetőket. Sok korábbi alkalmazottnak a bére ugyanakkor nem éri el azt a határt. Éppen ezért Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) felszólítja a cégvezetést, hogy szüntesse meg a különbséget, továbbá emelje fel az ennél kevesebb bruttó béreket is. Az EKSZ arra is választ vár, mennyi régebbi járművezető kap ennél alacsonyabb bért.

Döbbenetes hibát követ el a BKV vezetése, ha úgy vesz fel 400 ezer forintos havi bruttóért új járművezetőket, hogy előtte nem rendezi a régiek ettől elmaradt bérét

- véli Nemes Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az EKSZ észrevette, hogy a cég megjelentetett szórólapjain ennyiért toboroz sofőröket. Nincs ezzel semmi gond - véli Nemes -, hiszen a létszámhiánnyal küzdő, metrópótlás előtt álló BKV-nak úgy kell minden új járművezető, mint egy falat kenyér.

Az viszont súlyos probléma, hogy a régiek egy részének nincs ekkora fizetése, és ez már most, alig néhány nappal a szórólap megjelenése után érezhető feszültséget okoz.

Az érintett járművezetők hangoztatják, hogy ha az ő pénzüket nem emeli meg a cég az újak szintjére, akkor felmondanak. Márpedig néhány tucat járművezető távozása felérne egy kisebb katasztrófával a cégnél, hiszen még a beígért magas bérrel sem sikerülne annyi járművezetőt a céghez csábítani, amennyivel nyugodtan készülhetnének a plusz feladatokkal járó metrópótlásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EKSZ aggasztónak tartja a helyzetet és azt is, hogy a hír napról, napra nagyobb feszültséget okoz a munkavállalók körében. Éppen ezért a szervezet levélben kéri Bolla Tibor vezérigazgatótól, hogy közölje, mennyi régi dolgozónak van még 400 ezer forint alatt a havi bére. Valamint a szakszervezet felszólítja a vezérigazgatót, hogy sürgősen szüntesse meg a kritikus bérkülönbséget, mert az érintett sofőrök távozása tragikus következményekkel járhat.

A szakszervezet elnöke szerint a cégvezetés nem fogadja el, hogy az országos létszámhiány miatt a tapasztalt járművezetőket jobb pénzzel, jobb munkakörülményekkel más közlekedési cégeknél örömmel fogadják. Ez pedig veszélyes lehet a BKV-ra. Éppen ezért Nemes sürgős választ és mielőbbi megnyugtató intézkedést, a 400 ezer forint alatti bérek megemelését várja a vezérigazgatótól.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?