Erre senki sem számított: ezért csődölt be a legendás utazási iroda

Pénzcentrum
2014. január 17. 05:49

Bár a síutak idén sem lettek olcsóbbak, ennek ellenére hatalmas növekedést ért el az egyik legnagyobb hazai síturizmusra szakosodott utazásszervező - értesült a Pénzcentrum.hu. Ha érdekel, mi állhat a növekedés hátterében, s kíváncsi vagy arra is, mi minden változott még a 2013/14-es síszezonban olvass tovább.

A napokban írtunk arról, hogy nincs könnyű dolga annak, aki a következő napokban-hetekben indulna belföldön síelni: a szokatlanul enyhe időjárás miatt ugyanis gyakorlatilag egyetlen helyen sem lehet csúszni Magyarországon. Külföldön azonban más a helyzet; Ausztriában, Olaszországban és Franciaországban már javában dübörög a 2013/14-es síszezon. Ráadásul az idei szezon számos változást is hozott a hazai piacon.

Hatalmas, az eddigi adatok szerint 34 százalékos növekedést ért el az idei szezonban a Maremonti - tudtuk meg az utazási iroda vezetőjétől. Rónai Osszián azonban hozzátette, ez elsősorban nem a hazai piac élénkülésének köszönhető, hanem főként a nagy konkurens, az Intersí nyári csődjével magyarázható. Rónai szerint az Intersí bukásához az utolsó 3 év hibás gazdasági döntései, s ennek folyományaként a súlyos eladósodás vezetett.

Az ügyvezető ugyanakkor hozzátette, mindemellett óvatos élénkülés is megfigyelhető a hazai piacon. Mint mondta: a magyarok bátrabbak lettek, egyre többen mennek síelni, ráadásul egyre több időre. Ezt támasztja alá az is, hogy a 2008-tól megfigyelhető trend, miszerint az 1 hetes utak aránya folyamatosan csökken a rövidebb turnusok javára, megtorpanni látszik. Jelenleg Ausztribáan jellemzően a 3-5 napos turnusok dominálnak (90%), míg Olaszországban már 80 százalékban, Franciaországban pedig 100 százalékban 1 hetet töltenek el a magyar síelők.

"Ugyanannyiért síelünk idén, mint tavaly"

Az árak kapcsán Rónai Osszián elmondta: nagyságrendileg idén ugyanannyiért sízünk, mint tavaly. "Az általános recesszió miatt gyakorlatilag - bár ez helyfüggő - a szállás árak idén változatlanok maradtak; és a síbérleteknél is maximum inflációkövető árazást alkalmaztak az üzemeltetők" - mondta el Rónai Osszián. Az elmúlt években tapasztalt trendek egyébként , miszerint árak és szolgáltatások tekintetében a magyar síelők elsősorban a középkategóriás síterepeket keresik, viszont még továbbra is tartják magukat. Ausztriában például továbbra is igen közkedvelt Murau, Lachtal, Prabichl illetve Tauplitz, mely síparadicsomokban átlagosan 4-5 napra 20 ezer forinttól, míg egy teljes hétre körülbelül 35-40 ezer forinttól foglalhatunk szállást, s nagyjából ugyanez igaz más országok szállásait illetően is.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fentebb is említett síparadicsomok meghódítása jókora benzinköltséggel is jár. A hazai és határon túli üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s egy akár kétezer kilométeres kiruccanás, 420 forint körüli üzemanyagárral számolva akár 85 ezer forintra is rúghat autónként. Az üzemanyagköltséghez viszont még hozzájönnek a külföldi autópályamatricák, illetve fizetős utak díjai is. Éppen ezért, akinek kicsit karcsúbb a pénztárcája, de nem akar lemondani a téli örömökről, annak érdemes lehet minél közelebbi síterepet keresnie.

Váltsunk, vagy ne váltsunk? Nehogy lecsússz a síelésről!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A forint az elmúlt másfél évben végrehajtott, összességében drasztikus MNB-kamatvágás és egyéb félelmek mellett is lényegében stabil tudott maradni az euróval szemben (295-300 EUR/HUF körül) - emlékeztetett a Pénzcentrum.hu megkeresésére Weinhardt Attila. A Portfolio.hu elemzője szerint, ha csak ebből indulunk ki, akkor azt mondhatjuk, hogy nem volt igazán nagy jelentősége annak, hogy a külföldi utazásunkhoz szükséges valutát mikor váltottuk meg, mert nem tudtunk rajta érdemben spórolni. Emiatt sok esetben az volt fontosabb anyagilag, hogy hol (milyen vételi-eladási árfolyamkülönbség felszámítása mellett) váltottuk a fizetőeszközt.

A szakértő hozzátette: természetesen önmagában a múltbeli árfolyammozgásból kiindulva nem helyes a jövőre vonatkozó (befektetői) döntést hozni, de amíg a nemzetközi befektetői környezet ennyire kedvező marad, és amíg a forintot támogató tényezők is adottak (pl. magas külkereskedelmi mérlegtöbblet), addig a jelek szerint a kamatvágások sem viselik meg érdemben és tartósan a forintot. Mindez tehát Weinhardt Attila meglátása szerint az előttünk álló hetekre is nagyjából stabil, illetve csak kissé gyengülő forintárfolyamot vetít előre, így a külföldi síelésre a következő hetekben történő pénzváltásnál is valószínűleg nem az időzítés, hanem annak a helye lesz a fontosabb. Főként, hogy egyes pénzváltók, főként a tranzakciós illeték bevezetése miatt, kezelési költséget is felszámíthatnak (a kifüggesztett árfolyamok ezen költséget nem minden esetben tartalmazzák)!

A Portfolio.hu elemzője azonban hozzátette: azok, akik attól tartanak, hogy a rendkívül optimista nemzetközi befektetői hangulat elromlik majd a következő hetekben, illetve, hogy az MNB (még kitartó) kamatvágásainak előbb-utóbb meg lesz a negatív hatása a forintra, azoknak érdemes a külföldi utazásra szánt valuta kisebb részét most megvenniük. Az utazáshoz szükséges pénz fennmaradó részével kapcsolatban pedig két lehetőségük is adódik: vagy közvetlenül az utazás előtt váltanak még egyszer, vagy a külföldi tartózkodás alatt bankkártyával fizetik ki a felmerülő összegeket. Utóbbi esetben jellemzően jobb árfolyamon számolja el a bank a tranzakciót, mintha ugyanazon a napon valutát váltanánk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm