5 °C Budapest

Tarolnak a kuponos oldalak: hova utazik a magyar? Itt a lista

Pénzcentrum
2014. január 9. 11:12

A magyar belföldi turizmus a gyenge tavasz ellenére is 4,5 százalékkal bővült 2013-ban. Minden ötödik szállóvendég SZÉP-kártyával fizetett, megyei szinten Somogy - természetesen a Balaton miatt - magasan vezeti a foglalási számok alapján felállított sorrendet.

Bár a belföldi turizmus a hűvös, hóviharokkal tűzdelt tavasz miatt gyengén kezdett, a szállásadók számára végül jól alakult a 2013-as év. A Szallas.hu lapunkat arról tájékoztatta. előzetes adataik alapján 2012-höz viszonyítva mintegy 4,5 százalékos növekedéssel zárt az ágazat. A jó eredmény elsősorban az erős nyárnak köszönhető, valamint annak, hogy a balatoni régió népszerűsége - többek között az egymást érő rendezvények révén - újra emelkedni kezdett.

Az online piac részesedése tovább erősödött a szállásfoglalások terén, várható. Különösen keresettek voltak a kuponos szállásajánlatok, ez a szegmens 25 százalékkal bővült 2013-ban.

A statisztikák szerint tavaly átlagosan 53 ezer forintot költöttünk belföldi szálláshelyre, vagyis 8 százalékkal többet, mint 2012-ben. Az apartmanokért a korábbinál 9 százalékkal magasabb árat fizettek, ráadásul az erős nyárnak köszönhetően több foglalást is regisztráltak ebben a kategóriában. Ezzel párhuzamosan a panziók népszerűsége csökkent, és a 3 csillagos szállodák eredménye is stagnált, míg a 4-5 csillagos hotelek foglalási számai növekedtek.

A balatoni régió vezet, továbbra is Siófok a legnépszerűbb

A foglalási számok alapján a somogyi települések magasan vezették a megyei összesítést, minden hatodik szállást itt kötöttek le. Somogy ráadásul a 2012-es évhez képest csaknem kétszeresére növelte előnyét a második helyen álló Zala megyével szemben. Veszprém részesedése az online szállásfoglalásokból szintén emelkedett, ezzel szemben csökkent Vas, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megye népszerűsége a belföldi utazók körében.

A városok ranglistájának első tíz helyén nem volt nagy változás a 2012-es évhez képest: még mindig Siófokra utaztak a legtöbben pihenni, a Balaton fővárosát Hajdúszoboszló és Budapest követte a népszerűségi sorban. Balatonlelle ugyanakkor kiesett a TOP10-ből, helyette Szeged került a legkeresettebb célpontok közé. Zalakaros foglalási számai révén két hellyel előbbre került, 2013-ban már a hetedik legnépszerűbb desztináció volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szálláshelyek népszerűségében az ár mellett egyre fontosabb faktor a minőség is. Az egy éjszakára eső foglalási díj csökkenése a közeljövőben valószínűleg megáll, a szállásadók egyre inkább a felkínált plusz szolgáltatásokkal tudnak majd versenyezni az utazókért.

Top 10 belföldi utazási célpont 2013-ban
(Zárójelben a 2012-es helyezések)

1. Siófok (1.)
2. Hajdúszoboszló (2.)
3. Budapest (3.)
4. Eger (4.)
5. Balatonfüred (5.)
6. Gyula (6.)
7. Zalakaros (9.)
8. Szeged (-)
9. Hévíz (8.)
10. Sopron (10.)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem