Jókora bukta lehet az idei szezon: ők is szenvednek a meleg miatt

Pénzcentrum
2014. január 14. 11:04

Hatalmas érvágás a magyarországi sícentrumoknak a szezonálistól jelentősen eltérő, enyhe időjárás. Hetek óta zárva tartanak a hazai sípályák; akad olyan síterep, ahol a tavalyi 100 napos szezonhoz képest idén jó, ha 30-50 napot lehet majd csúszni - értesült a Pénzcentrum.hu.

Nincs könnyű dolga annak, aki a következő napokban-hetekben indulna belföldön síelni. Az időjárási előrejelzések elkeserítők: hóesés aligha várható az előttünk álló időszakban, s fagypont alá se nagyon megy majd az éjszakai hőmérséklet. Ráadásul a már hetek óta tartó rendkívül enyhe időjárás a hazai sípályák eddigi hótartalékait is szép lassan felőrölte. Így ma gyakorlatilag egyetlen helyen sem lehet síelni Magyarországon.

Bár a statisztikák szerint a belföldi turizmusnak összességében jót tesz az enyhe időjárás; a hazai sípályákat üzemeltetők, és az egyéb kapcsolt vállalkozások (például a szálláshelyek, és vendéglátó-ipari egységek) most a fejüket fogják. Ráadásul egy rossz szezon duplán is megbosszulhatja önmagát: az elmaradt bevételek miatt ugyanis fontos fejlesztések maradhatnak el.

"Hatalmas érvágás, hogy a szezon közepén kényszerleállásra vagyunk kárhoztatva, de bízunk benne, hogy hamarosan újra lehet majd síelni a pályáinkon. Több mint egy hete tartunk zárva, s az előrejelzések miatt jövő hét eleje előtt nem is várható az újranyitás. Munkatársaink mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb tudjuk fogadni a vendégeket" - mondták el a Pénzcentrum.hu megkeresésére az eplényi Nordica Síaréna információs vonalán.

Hómunkások az eplényi Síarénában - AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉRT KATTINTS A KÉPRE!

Hasonló a helyzet Bánkúton is: "Bár a szezon eleji időjárás bizakodásra adott okot, az enyhe idő azonban hamar átírta a számításainkat. Gyakorlatilag december közepétől hóelőkészítésre már nincs lehetőség. Bár bízunk benne, hogy január második hetétől már újra tudjuk fogadni a látogatókat, a tavalyi 100 napos szezonhoz képest viszont még így is jó, ha 30-50 napos nyitva tartással zárhatjuk az idei évet. Bár a Bánkúti Síközpont nem vállalkozásként, hanem alapítványként működik, az elveszített idő azonban komoly érvágás számunkra is. Elképzelhető, hogy néhány fejlesztésre az idei szezon után már nem lesz pénz" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Kutas Dávid, a síközpont PR referense.

A Dobogókőért Közhasznú Alapítvány is bízik abban, hogy hamarosan az időjárás is melléjük áll, egyelőre azonban egyetlen napot sem lehetett síelni a sícentrumban. "Az elmúlt 10 évben megéltünk hideget és meleget egyaránt: volt, hogy egyáltalán nem tudtunk kinyitni, de előfordult az is, hogy 93 napig várták lejtőink a téli sport szerelmeseit. Egy átlagos szezonra még minden esély megvan, ehhez azonban min. 15 cm friss hóra és tartós hidegre van szükség. Hóágyúzni viszont csak részlegesen, a pálya felső szakaszán tudunk. Jó lenne, ha az időjárás is mellénk állna; a sípálya és felvonó fenntartásának ugyanis akkor is vannak fix, illetve időszakos költségei, ha egy napra sem tudunk kinyitni" - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére a Dobogókőért Közhasznú Alapítvány.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyan nincsenek nagy hegyeink, Magyarországon mégis több mint 30 kisebb-nagyobb sípályán lehet hódolni a téli sportolásnak. A fentieken túl az ismertebb sícentrumok közé tartozik például a Kékestetői Sícentrum, a Mátraszentistváni Sípark, a mecseki Misina-tető, vagy éppen a visegrádi Nagyvillám Sícentrum. Az enyhe időjárás miatt viszont gyakorlatilag most egyetlen helyen sem üzemelnek a felvonók. Ráadásul ott, ahol hóelőkészítésre sincs lehetőség, ez még sokáig így is maradhat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm