14 °C Budapest

Egyiptom: a Külügyminisztérium szigorította az utazási ajánlásokat

MTI
2013. augusztus 16. 10:02

A Külügyminisztérium - a Vörös-tenger melletti, védett üdülőkomplexumokba szervezett és közvetlen utazások kivételével - nem javasolja az utazást Egyiptomba, így az országot az egyelőre biztonságos és viszonylag nyugodt üdülőterületet leszámítva az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriába sorolja.

A konzuli szolgálat honlapján csütörtökön közzétett figyelmeztetésben emlékeztetnek: az Egyiptom fővárosában és az ország több régiójában szerdán kirobbant erőszakos összecsapások miatt a kormány egy hónapra szükségállapotot, valamint az este hét és reggel hat óra közötti időszakra éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Kairóban, Alexandriában, Szuezben és az ország több tartományában.

Emellett felfüggesztették a vasúti közlekedést az ország északi és déli része között, valamint megerősítették a kormányépületek védelmét. Kairóban több helyen útlezárások, katonai ellenőrzőpontok vannak, és lezárták a látogatók elől a gízai piramisokat is.

A Külügyminisztérium a kairói nagykövetségtől, a helyi hatóságoktól, hivatalos forrásoktól, az EU tagállamaitól, valamint a nagyobb utazási irodáktól és érdek-képviseleti szervektől származó információk alapján folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi az egyiptomi biztonsági helyzet alakulását, az országba utazó és ott tartózkodó magyar állampolgárok biztonságát befolyásoló körülményeket.

Kiemelték: a Vörös-tengernél lévő üdülőkomplexumok biztonsági helyzete egyelőre kielégítő, ezeken a helyeken viszonylagos nyugalom van, az egyiptomi hatóságok egyelőre biztosítják a szükséges védelmet a külföldieknek. Az egyiptomi rendőrség azonban azt tanácsolja a turistáknak, hogy maradjanak a szállodák területén mind Hurgadában, mind pedig Sarm es-Sejkben - írták. Hozzátették: bár a helyi hatóságok a szállodák megközelítését a kijárási tilalom idején is biztosítják a turistacsoportoknak, nyomatékosan kérik a turistáktól, hogy maradjanak a szállodákban.

A tárca közölte: az üdülőközpontok biztonsági besorolása egyelőre nem változott, azok továbbra is a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartoznak. Ezért a Külügyminisztérium azt ajánlja az Egyiptomba készülőknek, hogy a biztonsági kockázat miatt fontolják meg az utazást, folyamatosan tájékozódjanak az utazási irodáknál vagy azok helyi képviselőinél, és kövessék nyomon a helyi hatóságok, híradások és szállásadók figyelmeztetéseit, tanácsait, utasításait.

Kitértek arra is, hogy tüntetésekkel nemcsak Kairóban, hanem az ország más területein, elsősorban a nagyvárosokban is számolni kell, és ezek erőszakos cselekményekbe csaphatnak át, adott esetben tűzharcok alakulhatnak ki. Arra kérik az országban tartózkodókat, hogy biztonságuk érdekében mindenképpen kerüljék el a tömegmegmozdulásokat és azok környékét. Ha ilyet látnak, a lehető legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt, fényképeket ne készítsenek se a tüntetőkről, se a rendvédelmi szervek tagjairól még mobiltelefonnal sem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kairóban a tüntetések által leginkább érintett területek a Tahrír-tér és környéke, Heliopolisban az elnöki palota környéke, Nasr Cityben a Rabaa al-Adawiya mecset és környéke, valamint a köztársasági gárda központja.

A hadsereg az országban több katonai ellenőrzőpontot állított fel. A Külügyminisztérium azt kéri a magyar állampolgároktól, hogy ezeken a helyeken kövessék a hadsereg utasításait, úti okmányaikról legalább másolatot minden esetben tartsanak maguknál, és azt kérésre adják át a katonáknak.

Azt is javasolják, hogy az utazók indulás előtt töltsék ki a konzuli szolgálat honlapján található regisztrációs űrlapot, mert az egy esetleges vészhelyzetben megkönnyítheti a kapcsolattartást és a konzuli védelem biztosítását.

A kairói magyar nagykövetség vészhelyzet esetén hívható mobiltelefonszáma (002-0122-6575198) éjjel-nappal üzemel.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?