21 °C Budapest

Vigyázz, ha utazol! Nem biztos, hogy ingyen ellátnak az európai kórházak

Pénzcentrum
2013. július 9. 10:35

A külföldi utazások során egyre nagyobb probléma az utazók számára, hogy Európai Egészségbiztosítási Kártya elfogadása nem zökkenőmentes - figyelmeztet Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Utasbiztosítási Bizottságának elnöke.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy görög, spanyol, ciprusi vagy olasz kórházakban vagy más egészségügyi ellátó helyeken akadozik Európai Egészségbiztosítási Kártya elfogadása. Ezekben az országokban ugyanis a kórházak finanszírozása is akadozik, Olaszországban például nem minden orvos szerződik le állami szervekkel- hangzott el a MABISZ keddi sajtótájékoztatóján.

A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel, egy másik tagállamban vagy szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe bizonyos - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (a továbbiakban: Kártya) igazolható.

Hogyan igényeljünk ilyen kártyát? -->

Még ha el is fogadják a kártyát a szolgáltatóknál akkor is aggódhatunk a költségek miatt. Az különböző országokban használt önrészeket ugyanis ki kell fizetniük az ellátásra jogosultaknak is. Ez akár a teljes kezelés költségének 30 százaléka is lehet. A kórházi napidíj is minket terhel, hiába rendelkezünk EU-s jogosultsággal.

Horváth Péter ezért hangsúlyozta, hogy az utasbiztosítás még érvényes Európai Egészségügyi Kártya megléte mellett is fontos. Ha búvárkodni vagy más egyéb extrém sportot űzni utazunk el, akkor azt is ellenőrizzük le, hogy a szerződésünk ezekre a tevékenységekre is kiterjed.

Kattints: Tudtad, hogy a bankkártyád mellé is jár biztosítás?

Érdekesség rovat:
Az utasbiztosítás is magyar találmány - véli Horváth. 1907-ben egy pályaudvaron találta ki egy magyar úriember, aki féltette a táskáit a szikrázó mozdonytól.

A MABISZ tanácsa az, hogy az európai utazásaink során legyen a zsebünkben az Európai Egészségügyi Kártya és az utasbiztosítás is. Ez utóbbit akár repülőtéren vagy okostelefonon is lehet kötni az utolsó pillanatban.

Milyen utasbiztosítást kössünk?

Legalább 3 féle utasbiztosítás elérhető minden biztosítónál. A fapadostól a luxusig. Egzotikusabb helyekre utazóknak, extrém sportot űzőknek érdemes a drágább megoldást választania a kockázatok fedezésére, de arra is gondolnunk kell, hogy hányszor szállunk át, hiszen annyiszor veszhet el a csomagunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Biztosítási népmese
Tanmese az utasbiztosításokról. Réges-régen helyett a rendszerváltás idején történt egy családdal az olasz kemping alatt, hogy a nagymama meghalt az utolsó nap. A család biztosítása nem révén egy ponyvába tette a testet, amit a kocsi tetejére erősített. Az első megállónál persze, ahogy egy jó népmesében, meg is történik a baj. Miközben a család ebédelt ellopták a kocsit nagymamával együtt.

Mesélő: Horváth Péter


Mennyibe kerül a biztosítás

Egy utasbiztosítási napidíj 320 - 1000 forint között mozog. A közeli úticélok esetén a fapados megoldás is elég lehet, de a luxus verzió már extrém sportok vagy az utazás lemondása esetén is segítséget jelent.

Érdekesség rovat 2.:  All-inclusive ellátások miatt fordulnak a legtöbben orvoshoz. Az utazók gyomra gyakran nem bírja a túlterhelést, amivel a kiadós étkezés jár.

Egyiptomba utazol?

A Külügyminisztérium által nem javasolt országokba utazóknak számolnia kell azzal, hogy nem fizet a biztosító forradalom, puccs vagy hasonló esetnél. A biztosítótársaságok felelősségvállalása ilyenkor nem egységes, de az egyéb, vagyis bárhol előforduló orvosi ellátást ilyen helyeken is fizetik, például egy vakbélműtétet - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Horváth Péter.

Ha az ország csak a kiutazás alatt kerül tiltólistára, akkor a biztosítók többsége az utazás végéig teljes felelősséget vállal. Hasonló esetben azonban mindenképp érdemes felvenni a kapcsolatot a társasággal.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 12:47
A Médiatanács arra jutott, hogy a TV2 Csoporthoz tartozó Prime csatorna jogsértést valósíthatott meg...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?