28 °C Budapest

Vigyázz, ha utazol! Nem biztos, hogy ingyen ellátnak az európai kórházak

Pénzcentrum
2013. július 9. 10:35

A külföldi utazások során egyre nagyobb probléma az utazók számára, hogy Európai Egészségbiztosítási Kártya elfogadása nem zökkenőmentes - figyelmeztet Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Utasbiztosítási Bizottságának elnöke.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy görög, spanyol, ciprusi vagy olasz kórházakban vagy más egészségügyi ellátó helyeken akadozik Európai Egészségbiztosítási Kártya elfogadása. Ezekben az országokban ugyanis a kórházak finanszírozása is akadozik, Olaszországban például nem minden orvos szerződik le állami szervekkel- hangzott el a MABISZ keddi sajtótájékoztatóján.

A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel, egy másik tagállamban vagy szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe bizonyos - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (a továbbiakban: Kártya) igazolható.

Hogyan igényeljünk ilyen kártyát? -->

Még ha el is fogadják a kártyát a szolgáltatóknál akkor is aggódhatunk a költségek miatt. Az különböző országokban használt önrészeket ugyanis ki kell fizetniük az ellátásra jogosultaknak is. Ez akár a teljes kezelés költségének 30 százaléka is lehet. A kórházi napidíj is minket terhel, hiába rendelkezünk EU-s jogosultsággal.

Horváth Péter ezért hangsúlyozta, hogy az utasbiztosítás még érvényes Európai Egészségügyi Kártya megléte mellett is fontos. Ha búvárkodni vagy más egyéb extrém sportot űzni utazunk el, akkor azt is ellenőrizzük le, hogy a szerződésünk ezekre a tevékenységekre is kiterjed.

Kattints: Tudtad, hogy a bankkártyád mellé is jár biztosítás?

Érdekesség rovat:
Az utasbiztosítás is magyar találmány - véli Horváth. 1907-ben egy pályaudvaron találta ki egy magyar úriember, aki féltette a táskáit a szikrázó mozdonytól.

A MABISZ tanácsa az, hogy az európai utazásaink során legyen a zsebünkben az Európai Egészségügyi Kártya és az utasbiztosítás is. Ez utóbbit akár repülőtéren vagy okostelefonon is lehet kötni az utolsó pillanatban.

Milyen utasbiztosítást kössünk?

Legalább 3 féle utasbiztosítás elérhető minden biztosítónál. A fapadostól a luxusig. Egzotikusabb helyekre utazóknak, extrém sportot űzőknek érdemes a drágább megoldást választania a kockázatok fedezésére, de arra is gondolnunk kell, hogy hányszor szállunk át, hiszen annyiszor veszhet el a csomagunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Biztosítási népmese
Tanmese az utasbiztosításokról. Réges-régen helyett a rendszerváltás idején történt egy családdal az olasz kemping alatt, hogy a nagymama meghalt az utolsó nap. A család biztosítása nem révén egy ponyvába tette a testet, amit a kocsi tetejére erősített. Az első megállónál persze, ahogy egy jó népmesében, meg is történik a baj. Miközben a család ebédelt ellopták a kocsit nagymamával együtt.

Mesélő: Horváth Péter


Mennyibe kerül a biztosítás

Egy utasbiztosítási napidíj 320 - 1000 forint között mozog. A közeli úticélok esetén a fapados megoldás is elég lehet, de a luxus verzió már extrém sportok vagy az utazás lemondása esetén is segítséget jelent.

Érdekesség rovat 2.:  All-inclusive ellátások miatt fordulnak a legtöbben orvoshoz. Az utazók gyomra gyakran nem bírja a túlterhelést, amivel a kiadós étkezés jár.

Egyiptomba utazol?

A Külügyminisztérium által nem javasolt országokba utazóknak számolnia kell azzal, hogy nem fizet a biztosító forradalom, puccs vagy hasonló esetnél. A biztosítótársaságok felelősségvállalása ilyenkor nem egységes, de az egyéb, vagyis bárhol előforduló orvosi ellátást ilyen helyeken is fizetik, például egy vakbélműtétet - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Horváth Péter.

Ha az ország csak a kiutazás alatt kerül tiltólistára, akkor a biztosítók többsége az utazás végéig teljes felelősséget vállal. Hasonló esetben azonban mindenképp érdemes felvenni a kapcsolatot a társasággal.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?