Vigyázz, ha utazol! Nem biztos, hogy ingyen ellátnak az európai kórházak

Pénzcentrum
2013. július 9. 10:35

A külföldi utazások során egyre nagyobb probléma az utazók számára, hogy Európai Egészségbiztosítási Kártya elfogadása nem zökkenőmentes - figyelmeztet Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Utasbiztosítási Bizottságának elnöke.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy görög, spanyol, ciprusi vagy olasz kórházakban vagy más egészségügyi ellátó helyeken akadozik Európai Egészségbiztosítási Kártya elfogadása. Ezekben az országokban ugyanis a kórházak finanszírozása is akadozik, Olaszországban például nem minden orvos szerződik le állami szervekkel- hangzott el a MABISZ keddi sajtótájékoztatóján.

A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel, egy másik tagállamban vagy szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe bizonyos - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (a továbbiakban: Kártya) igazolható.

Hogyan igényeljünk ilyen kártyát? -->

Még ha el is fogadják a kártyát a szolgáltatóknál akkor is aggódhatunk a költségek miatt. Az különböző országokban használt önrészeket ugyanis ki kell fizetniük az ellátásra jogosultaknak is. Ez akár a teljes kezelés költségének 30 százaléka is lehet. A kórházi napidíj is minket terhel, hiába rendelkezünk EU-s jogosultsággal.

Horváth Péter ezért hangsúlyozta, hogy az utasbiztosítás még érvényes Európai Egészségügyi Kártya megléte mellett is fontos. Ha búvárkodni vagy más egyéb extrém sportot űzni utazunk el, akkor azt is ellenőrizzük le, hogy a szerződésünk ezekre a tevékenységekre is kiterjed.

Kattints: Tudtad, hogy a bankkártyád mellé is jár biztosítás?

Érdekesség rovat:
Az utasbiztosítás is magyar találmány - véli Horváth. 1907-ben egy pályaudvaron találta ki egy magyar úriember, aki féltette a táskáit a szikrázó mozdonytól.

A MABISZ tanácsa az, hogy az európai utazásaink során legyen a zsebünkben az Európai Egészségügyi Kártya és az utasbiztosítás is. Ez utóbbit akár repülőtéren vagy okostelefonon is lehet kötni az utolsó pillanatban.

Milyen utasbiztosítást kössünk?

Legalább 3 féle utasbiztosítás elérhető minden biztosítónál. A fapadostól a luxusig. Egzotikusabb helyekre utazóknak, extrém sportot űzőknek érdemes a drágább megoldást választania a kockázatok fedezésére, de arra is gondolnunk kell, hogy hányszor szállunk át, hiszen annyiszor veszhet el a csomagunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Biztosítási népmese
Tanmese az utasbiztosításokról. Réges-régen helyett a rendszerváltás idején történt egy családdal az olasz kemping alatt, hogy a nagymama meghalt az utolsó nap. A család biztosítása nem révén egy ponyvába tette a testet, amit a kocsi tetejére erősített. Az első megállónál persze, ahogy egy jó népmesében, meg is történik a baj. Miközben a család ebédelt ellopták a kocsit nagymamával együtt.

Mesélő: Horváth Péter


Mennyibe kerül a biztosítás

Egy utasbiztosítási napidíj 320 - 1000 forint között mozog. A közeli úticélok esetén a fapados megoldás is elég lehet, de a luxus verzió már extrém sportok vagy az utazás lemondása esetén is segítséget jelent.

Érdekesség rovat 2.:  All-inclusive ellátások miatt fordulnak a legtöbben orvoshoz. Az utazók gyomra gyakran nem bírja a túlterhelést, amivel a kiadós étkezés jár.

Egyiptomba utazol?

A Külügyminisztérium által nem javasolt országokba utazóknak számolnia kell azzal, hogy nem fizet a biztosító forradalom, puccs vagy hasonló esetnél. A biztosítótársaságok felelősségvállalása ilyenkor nem egységes, de az egyéb, vagyis bárhol előforduló orvosi ellátást ilyen helyeken is fizetik, például egy vakbélműtétet - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Horváth Péter.

Ha az ország csak a kiutazás alatt kerül tiltólistára, akkor a biztosítók többsége az utazás végéig teljes felelősséget vállal. Hasonló esetben azonban mindenképp érdemes felvenni a kapcsolatot a társasággal.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem