1 °C Budapest

Egyiptom: mennyire biztonságos most utazni?

2013. augusztus 15. 10:42

Szerdán szükségállapotot hirdettek a magyar turisták által is kedvelt Egyiptomban. Mit jelent ez a kint tartózkodó nyaralók számára, kell-e aggódniuk azoknak, akik most készülnek utazni, mi a helyzet ilyenkor a biztosításokkal?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Helyi idő szerint szerda délután négy órától szükségállapotot hirdetett az ideiglenes egyiptomi elnökség, a hivatalos közlés szerint a szükségállapot egy hónapig fog tartani. Szerdán az ország több régiójában is összecsapások alakultak ki a rendőrség és a hivatalából a hadsereg által eltávolított Mohamed Murszi volt államfő hívei között.

Hivatalos közlés szerint a Kairóban és Egyiptom több más városában lezajlott összecsapások összesen 278 halálos áldozatot követeltek. A sebesültek száma megközelítette a 2000-et. Az események miatt felfüggesztették a vasúti közlekedést az ország északi és déli része között, megerősítették a kormányépületek védelmét, a fővárosban sok helyen bezártak a boltok, a bankfiókok, sőt még a gízai piramisokat is lezárták a látogatók elől - derül ki az MTI összefoglalójából.

Óvatosságra int a Külügyminisztérium

Továbbra is fokozott óvatosságot kér az Egyiptomban tartózkodó vagy oda készülő magyar állampolgároktól a Külügyminisztérium a 2013. augusztus 14-én délután az észak-afrikai országban kihirdetett szükségállapot miatt - mondta a tárca sajtófőosztályának vezetője szerdán az MTI-nek.

Kaleta Gábor hangsúlyozta: a szükségállapot miatt a Külügyminisztérium felülvizsgálja az utazási ajánlásokat. Továbbra is arra kérik a magyar állampolgárokat, hogy Egyiptomban legyenek fokozottan óvatosak, kerüljék a nagyvárosokat és a tüntetések helyszíneit.

A jelenlegi információk alapján a turisták által leginkább kedvelt tengerparti üdülőhelyek, Hurgada és Sarm es-Sejk továbbra is biztonságosnak mondhatók - tette hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gízai piramisokat is lezárták a látogatók elől


Kaleta Gábor azt javasolta, hogy az Egyiptomba készülő vagy ott tartózkodó magyarok folyamatosan kövessék figyelemmel a konzuli szolgálat honlapját, egy esetleges veszélyhelyzetben pedig vegyék fel a kapcsolatot a kairói magyar nagykövetséggel. A kairói magyar nagykövetség vészhelyzet esetén hívható mobiltelefonszáma (002-0122-6575198) éjjel-nappal működik.

MABISZ: az utazók mérlegeljék a helyzetet

Egyiptomban eddig csak a nagyvárosokat volt ajánlatos elkerülni, azonban a hírek alapján úgy tűnik, hogy országszerte egyre rosszabb a helyzet, ez pedig biztosítási szempontból kulcskérdés - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) szóvivője. Egyre nagyobb ugyanis az esély az arra, hogy leáll az infrastruktúra, befagynak az alapvető szolgáltatások (orvosi ellátás, közlekedés, telekommunikáció), ez pedig azt jelenti, hogy a biztosítók nem tudják teljesíteni feladatukat, nem működik az asszisztencia, azaz az ügyfelek segítése.

A MABISZ szóvivője szerint a biztosítók azt figyelik, hogy felkerül-e Egyiptom a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt országok listájára (például Elefántcsontpart vagy Észak-Korea mellé), az ugyanis azzal jár, hogy ide gyakorlatilag nem lehet majd biztosítást kötni. A kint tartózkodók által korábban megkötött biztosítások természetesen érvényesek, ugyanakkor Gilyén Ágnes azt javasolja, az Egyiptomba készülők a helyzetre tekintettel mérlegeljék a körülményeket és gyakran figyeljék a Külügyminisztérium tájékoztatását.

Folyamatosan indulnak csoportok

Az utazási irodák is folyamatosan figyelik a Külügyminisztérium honlapját, konkrétan azt, hogy felkerül-e Egyiptom az utazásra nem javasolt országok listájára - mondta el lapunknak Koltai Katalin, a Télen-Nyáron Utazási Iroda ügyvezetője. Ha ugyanis felkerül az ország a listára, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy az utazók kötbér nélkül lemondhatják befizetett útjukat. Természetesen dönthetnek úgy is, hogy elutaznak, ezt azonban ilyenkor kevesen vállalják -tette hozzá az ügyvezető.

Koltai Katalin azonban úgy látja, egyelőre nincs ok aggodalomra, a tengerparti üdülőhelyeken továbbra sem érezni semmit a nagyvárosokban zajló eseményekből, a kint tartózkodók nyaralása zavartalan, pénteken pedig csoport indul Egyiptomba. A szakember hozzátette, hogy az elmúlt napom eseményei utazási szempontból azért is sajnálatosak, mert pont az elmúlt hetekben kezdett megnyugodni a piac, a nyaralók pedig ismét nagy számban foglaltak egyiptomi utakat. A turistáknak azt javasolják, lehetőleg kerüljék el a forgalmas nagyvárosokat, például Kairót vagy Luxort.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?