22 °C Budapest

Egyiptom: mennyire biztonságos most utazni?

2013. augusztus 15. 10:42

Szerdán szükségállapotot hirdettek a magyar turisták által is kedvelt Egyiptomban. Mit jelent ez a kint tartózkodó nyaralók számára, kell-e aggódniuk azoknak, akik most készülnek utazni, mi a helyzet ilyenkor a biztosításokkal?

Helyi idő szerint szerda délután négy órától szükségállapotot hirdetett az ideiglenes egyiptomi elnökség, a hivatalos közlés szerint a szükségállapot egy hónapig fog tartani. Szerdán az ország több régiójában is összecsapások alakultak ki a rendőrség és a hivatalából a hadsereg által eltávolított Mohamed Murszi volt államfő hívei között.

Hivatalos közlés szerint a Kairóban és Egyiptom több más városában lezajlott összecsapások összesen 278 halálos áldozatot követeltek. A sebesültek száma megközelítette a 2000-et. Az események miatt felfüggesztették a vasúti közlekedést az ország északi és déli része között, megerősítették a kormányépületek védelmét, a fővárosban sok helyen bezártak a boltok, a bankfiókok, sőt még a gízai piramisokat is lezárták a látogatók elől - derül ki az MTI összefoglalójából.

Óvatosságra int a Külügyminisztérium

Továbbra is fokozott óvatosságot kér az Egyiptomban tartózkodó vagy oda készülő magyar állampolgároktól a Külügyminisztérium a 2013. augusztus 14-én délután az észak-afrikai országban kihirdetett szükségállapot miatt - mondta a tárca sajtófőosztályának vezetője szerdán az MTI-nek.

Kaleta Gábor hangsúlyozta: a szükségállapot miatt a Külügyminisztérium felülvizsgálja az utazási ajánlásokat. Továbbra is arra kérik a magyar állampolgárokat, hogy Egyiptomban legyenek fokozottan óvatosak, kerüljék a nagyvárosokat és a tüntetések helyszíneit.

A jelenlegi információk alapján a turisták által leginkább kedvelt tengerparti üdülőhelyek, Hurgada és Sarm es-Sejk továbbra is biztonságosnak mondhatók - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gízai piramisokat is lezárták a látogatók elől


Kaleta Gábor azt javasolta, hogy az Egyiptomba készülő vagy ott tartózkodó magyarok folyamatosan kövessék figyelemmel a konzuli szolgálat honlapját, egy esetleges veszélyhelyzetben pedig vegyék fel a kapcsolatot a kairói magyar nagykövetséggel. A kairói magyar nagykövetség vészhelyzet esetén hívható mobiltelefonszáma (002-0122-6575198) éjjel-nappal működik.

MABISZ: az utazók mérlegeljék a helyzetet

Egyiptomban eddig csak a nagyvárosokat volt ajánlatos elkerülni, azonban a hírek alapján úgy tűnik, hogy országszerte egyre rosszabb a helyzet, ez pedig biztosítási szempontból kulcskérdés - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) szóvivője. Egyre nagyobb ugyanis az esély az arra, hogy leáll az infrastruktúra, befagynak az alapvető szolgáltatások (orvosi ellátás, közlekedés, telekommunikáció), ez pedig azt jelenti, hogy a biztosítók nem tudják teljesíteni feladatukat, nem működik az asszisztencia, azaz az ügyfelek segítése.

A MABISZ szóvivője szerint a biztosítók azt figyelik, hogy felkerül-e Egyiptom a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt országok listájára (például Elefántcsontpart vagy Észak-Korea mellé), az ugyanis azzal jár, hogy ide gyakorlatilag nem lehet majd biztosítást kötni. A kint tartózkodók által korábban megkötött biztosítások természetesen érvényesek, ugyanakkor Gilyén Ágnes azt javasolja, az Egyiptomba készülők a helyzetre tekintettel mérlegeljék a körülményeket és gyakran figyeljék a Külügyminisztérium tájékoztatását.

Folyamatosan indulnak csoportok

Az utazási irodák is folyamatosan figyelik a Külügyminisztérium honlapját, konkrétan azt, hogy felkerül-e Egyiptom az utazásra nem javasolt országok listájára - mondta el lapunknak Koltai Katalin, a Télen-Nyáron Utazási Iroda ügyvezetője. Ha ugyanis felkerül az ország a listára, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy az utazók kötbér nélkül lemondhatják befizetett útjukat. Természetesen dönthetnek úgy is, hogy elutaznak, ezt azonban ilyenkor kevesen vállalják -tette hozzá az ügyvezető.

Koltai Katalin azonban úgy látja, egyelőre nincs ok aggodalomra, a tengerparti üdülőhelyeken továbbra sem érezni semmit a nagyvárosokban zajló eseményekből, a kint tartózkodók nyaralása zavartalan, pénteken pedig csoport indul Egyiptomba. A szakember hozzátette, hogy az elmúlt napom eseményei utazási szempontból azért is sajnálatosak, mert pont az elmúlt hetekben kezdett megnyugodni a piac, a nyaralók pedig ismét nagy számban foglaltak egyiptomi utakat. A turistáknak azt javasolják, lehetőleg kerüljék el a forgalmas nagyvárosokat, például Kairót vagy Luxort.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem