8 °C Budapest

Politikusról nevezhetnek el sétányt Budapesten

2013. május 24. 16:05

Sétányt nevezhetnek el Budapesten Václav Havel cseh íróról, politikusról, előbb csehszlovák (1989-1992), majd cseh köztársasági elnökről - értesült a Pénzcentrum.hu.

Sétányt nevezne el a felújítás előtt álló Városmajorban Václav Havelről, illetve szobrot is állítana a politikusnak a Párbeszéd Magyarországért - értesült a Pénzcentrum.hu. Kaltenbach Jenő, a Párbeszéd Magyarországért alapítója lapunk megkeresésére elmondta, az előzetes egyeztetések szerint élvezik a Hegyvidéki Önkormányzat, így Pokorni Zoltán polgármester támogatását is. "Az emlékmű kivitelezéséről pedig már folyik a konzultáció a cseh nagykövetséggel. Bízunk benne, hogy a politikusról készült szobor cseh adomány lesz" - mondta el Kaltenbach Jenő.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat első embere a Pénzcentrum.hu megkeresésére elmondta: "Van egy ilyen szándékunk, hogy a megújult Városmajorban sétányt nevezünk el Václav Havelről, illetve szobrot állítunk a politikusnak. A Fővárosi Közgyűlésben vetődött fel egyébként, hogy közterületet kellene elnevezni az államfőről - ezért is avatták Budapest díszpolgárává 2013 áprilisában. A terv ugyanakkor egyelőre még kidolgozás alatt van, a helyszínt viszont már kiválasztottuk. Továbbá felvettük a kapcsolatot a cseh nagykövetséggel is; reméljük, partnerek lesznek a projekt kivitelezésében. A Hegyvidéki Önkormányzat ugyanis saját forrásból nem tudja finanszírozni a szoborállítást. Egy ilyen emlékmű kiviteltől függően ugyanis akár 20 millió forintba is belekerülhet" - mondta el Pokorni Zoltán.

Nincs akadálya!

A 2011-ben elhunyt államfőről alap esetben még évekig nem lehetne Budapesten közterületet elnevezni, a hatályos szabályozás szerint ugyanis a halálozás után minimum 5 évvel van erre lehetőség. Kiskaput jelent ugyanakkor, ha a személy korábban díszpolgári címet kapott. Mint ismert, Václav Havelt április 24-i ülésén választotta Budapest díszpolgárának a Fővárosi Közgyűlés. Nincs tehát akadálya a XII. kerületi közterület Václav Havelről történő elnevezésének.

Novemberben adhatják át a megújult Városmajort

A legfrissebb hírek szerint augusztusban kezdődhet meg a Városmajor felújítása. A projektre 150 millió forint áll rendelkezésre, melyet a főváros különített el a Hegyvidéki Önkormányzat számára. A főváros 2010-ben még 300 milliót irányzott elő a Városmajor rehabilitálására, de a válság hatására később megfelezte az összeget. A munkálatokat a Főkert végzi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A Főkert Tervezési Stúdió elkészítette a kiviteli terveket, amelyek egyeztetésére több civil szervezetet is meghívtunk. Az ő javaslataikból is több bekerült a végleges tervdokumentációba. A fejlesztés négy fő részre, célterületre bontható. A Városmajori parkszínpad bejárata előtt kialakítunk egy fogadóteret, ahol a most meglévő kavicsos, murvás terület egy része füves borítást kap. Új utcabútorok kerülnek kihelyezésre, megújulnak a sakkasztalok és lesznek biciklitárolók is. Az Ignotus utca mellett egy új, bekerített kutyafuttatót építünk, valamit megújul a BSE elhanyagolt kerítése. A park belső részén két új, kültéri sporteszközökkel felszerelt sportpálya lesz kialakítva. E mellett a meglévő sportpályákat is felújítjuk és biciklis, görkorcsolyás pályát, futókört is kijelölünk. E mellett a parkba új lámpák kerülnek, amelyekre intelligens térfigyelő kamerák kerülnek. Ennek az a célja, hogy javuljon a környéken a közbiztonság" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere.

 

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm