13 °C Budapest

Politikusról nevezhetnek el sétányt Budapesten

2013. május 24. 16:05

Sétányt nevezhetnek el Budapesten Václav Havel cseh íróról, politikusról, előbb csehszlovák (1989-1992), majd cseh köztársasági elnökről - értesült a Pénzcentrum.hu.

Sétányt nevezne el a felújítás előtt álló Városmajorban Václav Havelről, illetve szobrot is állítana a politikusnak a Párbeszéd Magyarországért - értesült a Pénzcentrum.hu. Kaltenbach Jenő, a Párbeszéd Magyarországért alapítója lapunk megkeresésére elmondta, az előzetes egyeztetések szerint élvezik a Hegyvidéki Önkormányzat, így Pokorni Zoltán polgármester támogatását is. "Az emlékmű kivitelezéséről pedig már folyik a konzultáció a cseh nagykövetséggel. Bízunk benne, hogy a politikusról készült szobor cseh adomány lesz" - mondta el Kaltenbach Jenő.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat első embere a Pénzcentrum.hu megkeresésére elmondta: "Van egy ilyen szándékunk, hogy a megújult Városmajorban sétányt nevezünk el Václav Havelről, illetve szobrot állítunk a politikusnak. A Fővárosi Közgyűlésben vetődött fel egyébként, hogy közterületet kellene elnevezni az államfőről - ezért is avatták Budapest díszpolgárává 2013 áprilisában. A terv ugyanakkor egyelőre még kidolgozás alatt van, a helyszínt viszont már kiválasztottuk. Továbbá felvettük a kapcsolatot a cseh nagykövetséggel is; reméljük, partnerek lesznek a projekt kivitelezésében. A Hegyvidéki Önkormányzat ugyanis saját forrásból nem tudja finanszírozni a szoborállítást. Egy ilyen emlékmű kiviteltől függően ugyanis akár 20 millió forintba is belekerülhet" - mondta el Pokorni Zoltán.

Nincs akadálya!

A 2011-ben elhunyt államfőről alap esetben még évekig nem lehetne Budapesten közterületet elnevezni, a hatályos szabályozás szerint ugyanis a halálozás után minimum 5 évvel van erre lehetőség. Kiskaput jelent ugyanakkor, ha a személy korábban díszpolgári címet kapott. Mint ismert, Václav Havelt április 24-i ülésén választotta Budapest díszpolgárának a Fővárosi Közgyűlés. Nincs tehát akadálya a XII. kerületi közterület Václav Havelről történő elnevezésének.

Novemberben adhatják át a megújult Városmajort

A legfrissebb hírek szerint augusztusban kezdődhet meg a Városmajor felújítása. A projektre 150 millió forint áll rendelkezésre, melyet a főváros különített el a Hegyvidéki Önkormányzat számára. A főváros 2010-ben még 300 milliót irányzott elő a Városmajor rehabilitálására, de a válság hatására később megfelezte az összeget. A munkálatokat a Főkert végzi.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

"A Főkert Tervezési Stúdió elkészítette a kiviteli terveket, amelyek egyeztetésére több civil szervezetet is meghívtunk. Az ő javaslataikból is több bekerült a végleges tervdokumentációba. A fejlesztés négy fő részre, célterületre bontható. A Városmajori parkszínpad bejárata előtt kialakítunk egy fogadóteret, ahol a most meglévő kavicsos, murvás terület egy része füves borítást kap. Új utcabútorok kerülnek kihelyezésre, megújulnak a sakkasztalok és lesznek biciklitárolók is. Az Ignotus utca mellett egy új, bekerített kutyafuttatót építünk, valamit megújul a BSE elhanyagolt kerítése. A park belső részén két új, kültéri sporteszközökkel felszerelt sportpálya lesz kialakítva. E mellett a meglévő sportpályákat is felújítjuk és biciklis, görkorcsolyás pályát, futókört is kijelölünk. E mellett a parkba új lámpák kerülnek, amelyekre intelligens térfigyelő kamerák kerülnek. Ennek az a célja, hogy javuljon a környéken a közbiztonság" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?