17 °C Budapest

Politikusról nevezhetnek el sétányt Budapesten

2013. május 24. 16:05

Sétányt nevezhetnek el Budapesten Václav Havel cseh íróról, politikusról, előbb csehszlovák (1989-1992), majd cseh köztársasági elnökről - értesült a Pénzcentrum.hu.

Sétányt nevezne el a felújítás előtt álló Városmajorban Václav Havelről, illetve szobrot is állítana a politikusnak a Párbeszéd Magyarországért - értesült a Pénzcentrum.hu. Kaltenbach Jenő, a Párbeszéd Magyarországért alapítója lapunk megkeresésére elmondta, az előzetes egyeztetések szerint élvezik a Hegyvidéki Önkormányzat, így Pokorni Zoltán polgármester támogatását is. "Az emlékmű kivitelezéséről pedig már folyik a konzultáció a cseh nagykövetséggel. Bízunk benne, hogy a politikusról készült szobor cseh adomány lesz" - mondta el Kaltenbach Jenő.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat első embere a Pénzcentrum.hu megkeresésére elmondta: "Van egy ilyen szándékunk, hogy a megújult Városmajorban sétányt nevezünk el Václav Havelről, illetve szobrot állítunk a politikusnak. A Fővárosi Közgyűlésben vetődött fel egyébként, hogy közterületet kellene elnevezni az államfőről - ezért is avatták Budapest díszpolgárává 2013 áprilisában. A terv ugyanakkor egyelőre még kidolgozás alatt van, a helyszínt viszont már kiválasztottuk. Továbbá felvettük a kapcsolatot a cseh nagykövetséggel is; reméljük, partnerek lesznek a projekt kivitelezésében. A Hegyvidéki Önkormányzat ugyanis saját forrásból nem tudja finanszírozni a szoborállítást. Egy ilyen emlékmű kiviteltől függően ugyanis akár 20 millió forintba is belekerülhet" - mondta el Pokorni Zoltán.

Nincs akadálya!

A 2011-ben elhunyt államfőről alap esetben még évekig nem lehetne Budapesten közterületet elnevezni, a hatályos szabályozás szerint ugyanis a halálozás után minimum 5 évvel van erre lehetőség. Kiskaput jelent ugyanakkor, ha a személy korábban díszpolgári címet kapott. Mint ismert, Václav Havelt április 24-i ülésén választotta Budapest díszpolgárának a Fővárosi Közgyűlés. Nincs tehát akadálya a XII. kerületi közterület Václav Havelről történő elnevezésének.

Novemberben adhatják át a megújult Városmajort

A legfrissebb hírek szerint augusztusban kezdődhet meg a Városmajor felújítása. A projektre 150 millió forint áll rendelkezésre, melyet a főváros különített el a Hegyvidéki Önkormányzat számára. A főváros 2010-ben még 300 milliót irányzott elő a Városmajor rehabilitálására, de a válság hatására később megfelezte az összeget. A munkálatokat a Főkert végzi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A Főkert Tervezési Stúdió elkészítette a kiviteli terveket, amelyek egyeztetésére több civil szervezetet is meghívtunk. Az ő javaslataikból is több bekerült a végleges tervdokumentációba. A fejlesztés négy fő részre, célterületre bontható. A Városmajori parkszínpad bejárata előtt kialakítunk egy fogadóteret, ahol a most meglévő kavicsos, murvás terület egy része füves borítást kap. Új utcabútorok kerülnek kihelyezésre, megújulnak a sakkasztalok és lesznek biciklitárolók is. Az Ignotus utca mellett egy új, bekerített kutyafuttatót építünk, valamit megújul a BSE elhanyagolt kerítése. A park belső részén két új, kültéri sporteszközökkel felszerelt sportpálya lesz kialakítva. E mellett a meglévő sportpályákat is felújítjuk és biciklis, görkorcsolyás pályát, futókört is kijelölünk. E mellett a parkba új lámpák kerülnek, amelyekre intelligens térfigyelő kamerák kerülnek. Ennek az a célja, hogy javuljon a környéken a közbiztonság" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?