21 °C Budapest

Politikusról nevezhetnek el sétányt Budapesten

2013. május 24. 16:05

Sétányt nevezhetnek el Budapesten Václav Havel cseh íróról, politikusról, előbb csehszlovák (1989-1992), majd cseh köztársasági elnökről - értesült a Pénzcentrum.hu.

Sétányt nevezne el a felújítás előtt álló Városmajorban Václav Havelről, illetve szobrot is állítana a politikusnak a Párbeszéd Magyarországért - értesült a Pénzcentrum.hu. Kaltenbach Jenő, a Párbeszéd Magyarországért alapítója lapunk megkeresésére elmondta, az előzetes egyeztetések szerint élvezik a Hegyvidéki Önkormányzat, így Pokorni Zoltán polgármester támogatását is. "Az emlékmű kivitelezéséről pedig már folyik a konzultáció a cseh nagykövetséggel. Bízunk benne, hogy a politikusról készült szobor cseh adomány lesz" - mondta el Kaltenbach Jenő.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat első embere a Pénzcentrum.hu megkeresésére elmondta: "Van egy ilyen szándékunk, hogy a megújult Városmajorban sétányt nevezünk el Václav Havelről, illetve szobrot állítunk a politikusnak. A Fővárosi Közgyűlésben vetődött fel egyébként, hogy közterületet kellene elnevezni az államfőről - ezért is avatták Budapest díszpolgárává 2013 áprilisában. A terv ugyanakkor egyelőre még kidolgozás alatt van, a helyszínt viszont már kiválasztottuk. Továbbá felvettük a kapcsolatot a cseh nagykövetséggel is; reméljük, partnerek lesznek a projekt kivitelezésében. A Hegyvidéki Önkormányzat ugyanis saját forrásból nem tudja finanszírozni a szoborállítást. Egy ilyen emlékmű kiviteltől függően ugyanis akár 20 millió forintba is belekerülhet" - mondta el Pokorni Zoltán.

Nincs akadálya!

A 2011-ben elhunyt államfőről alap esetben még évekig nem lehetne Budapesten közterületet elnevezni, a hatályos szabályozás szerint ugyanis a halálozás után minimum 5 évvel van erre lehetőség. Kiskaput jelent ugyanakkor, ha a személy korábban díszpolgári címet kapott. Mint ismert, Václav Havelt április 24-i ülésén választotta Budapest díszpolgárának a Fővárosi Közgyűlés. Nincs tehát akadálya a XII. kerületi közterület Václav Havelről történő elnevezésének.

Novemberben adhatják át a megújult Városmajort

A legfrissebb hírek szerint augusztusban kezdődhet meg a Városmajor felújítása. A projektre 150 millió forint áll rendelkezésre, melyet a főváros különített el a Hegyvidéki Önkormányzat számára. A főváros 2010-ben még 300 milliót irányzott elő a Városmajor rehabilitálására, de a válság hatására később megfelezte az összeget. A munkálatokat a Főkert végzi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A Főkert Tervezési Stúdió elkészítette a kiviteli terveket, amelyek egyeztetésére több civil szervezetet is meghívtunk. Az ő javaslataikból is több bekerült a végleges tervdokumentációba. A fejlesztés négy fő részre, célterületre bontható. A Városmajori parkszínpad bejárata előtt kialakítunk egy fogadóteret, ahol a most meglévő kavicsos, murvás terület egy része füves borítást kap. Új utcabútorok kerülnek kihelyezésre, megújulnak a sakkasztalok és lesznek biciklitárolók is. Az Ignotus utca mellett egy új, bekerített kutyafuttatót építünk, valamit megújul a BSE elhanyagolt kerítése. A park belső részén két új, kültéri sporteszközökkel felszerelt sportpálya lesz kialakítva. E mellett a meglévő sportpályákat is felújítjuk és biciklis, görkorcsolyás pályát, futókört is kijelölünk. E mellett a parkba új lámpák kerülnek, amelyekre intelligens térfigyelő kamerák kerülnek. Ennek az a célja, hogy javuljon a környéken a közbiztonság" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm