Vészhelyzetet hozhat a rezsivágás: erre senki sem gondolt?

2013. május 22. 05:31

Jelentős vészhelyzet alakulhat ki Magyarországon a kéményseprők rezsióradíjának megvágása miatt. Az első problémák már idén ősszel jelentkezhetnek.

A kormány 2013. május 15-i ülésén döntött a kéményseprés rezsióradíjának csökkentéséről. Ennek értelmében az 1 egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb összeg 50 százalékkal mérséklődik Magyarországon. A közszolgáltatás díjának meghatározása a kormányrendelet alapján az 1 egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb összeg megállapításával történik. Az ellátásért felelős önkormányzat az összeghatárra, a közszolgáltatási feladat tartalmára és a település szerkezetére figyelemmel helyi rendeletben rögzíti a tarifát. Az egységnyi munkaráfordítás figyelembe vehető legmagasabb összege az eddigi 4000 forint helyett 2013. július elsejétől legfeljebb 2000 forint lehet.

Bár a kormány döntése mögött, mint indok ezúttal is a "családok terheinek mérséklése" áll, ugyanakkor szakmai egyeztetések híján, amit a most megnyerünk a vámon, azt majd elveszítjük a réven. "Az Ipartestület valamennyi tagja sajnálattal veszi tudomásul, hogy a díjcsökkenés kapcsán semmilyen szakmai egyeztetésre nem került sor sem a döntéshozókkal, sem a döntést előkészítőkkel" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) elnöke.

Mint mondja, a 2000 forintban megállapított egységdíj maximum csak a kéményseprő munkát végző állomány bérköltségére nyújt majd fedezetet. A jelenlegi bérezési struktúra alapján a szolgáltatás dokumentációs, ügyfélforgalmi, gazdálkodási és technikai feltételét biztosító háttere már nem lesz fenntartható. Az elnök tájékoztatása szerint a szolgáltatásokat 100 százalékbanosan magyar tulajdonosú kis- és középvállalkozások, illetve önkormányzati szereplők látják el. Kompenzáció hiányában viszont ezek bedőlésével és munkahelyek megszűnésével lehet számolni. Pedig a jogszabályokban előírt feladatok ellátásához létszámbővítés lenne indokolt.

Az egységnyi munkaráfordítás figyelembe vehető, 2000 forintban megállapított legmagasabb összege csak abban az esetben nem okoz majd megoldhatatlan problémát Vidra Zoltán szerint, ha a szolgáltatók a további csökkentés ellenértékét kompenzációban megkaphatják majd. Amennyiben viszont kizárólag az önkormányzati tulajdonú-résztulajdonú szolgáltatók kapnak majd kárpótlást a tulajdonos önkormányzatoktól, úgy a vállalkozási formában működő szolgáltatók ellehetetlenülnek.

A legsúlyosabb probléma ugyanakkor, mely számos magyar háztartást is érint már a következő fűtési szezonban kiütközhet. "A lakosság szempontjából már most is jelentős veszélyhelyzet alakulhat ki, mely ténylegesen a fűtési szezonnal jelentkezik az által, hogy a folyamatosan hírelt díjcsökkenések hatására a szolgáltatók az ellátási területek nagy részén a lakosság ellenállása miatt az ütemezett szolgáltatást nem tudják megvalósítani" - mondja Vidra Zoltán. Az életveszélyes kémények felderítése pedig prioritást kellene, hogy élvezzen. Főként, hogy rossz kéményekben bővelkedik Magyarország. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint például bár egyre inkább csökkenést mutat a szén-monoxid mérgezések darabszáma, ez ugyanakkor a döntés nyomán könnyen újra emelkedésnek indulhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A szolgáltatás szereplői remélik, hogy módjuk lesz a jogszabályok alkotóival szakmai és gazdasági alapon egyeztetni, és a média hírek hatásait normalizálni, illetve a 2013. január 1-től hatályos 2012. évi XC. törvény 10. §-ának (3) fejezetére felhívni a figyelmet, mely szerint "A közszolgáltatás díjának fedezetet kell biztosítania a hatékonyan működő vállalkozás ráfordításaihoz és a közszolgáltatással összefüggő működés fejleszthető fenntartásához" - hívja fel végezetül a figyelmet az MKOI elnöke.

Jobb, ha tudod!
Az elmúlt években a CO-mérgezések növekvő száma alapvetően a megfelelő ellenőrzés és karbantartás hiányára, illetve az elégtelen levegő-utánpótlásra vezethetők vissza. A szén-monoxid érzékelők viszont - bár jó szolgálatot tesznek -, de nem a CO-mérgezések megelőzését szolgálják, hanem kiegészítő biztonsági felszerelésként a szén-monoxid visszaáramlás okozta balesetek minimalizálását segíthetik elő. Fontos tehát annak tudatosítása, hogy családunk és vagyonunk védelmében elsősorban a megelőzés a fontos. A tüzelőberendezések, illetve kémények (égéstermék-elvezetők) rendszeres ellenőrzésével és karbantartásával, valamint a lakások levegő-utánpótlásának megfelelő biztosításával csökkenthetők jelentős mértékben az épület-gépészeti berendezések használatából fakadó kockázatok.

 

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem