23 °C Budapest

Lehull a lepel: így újul meg a legendás budai park

Pénzcentrum
2013. május 24. 11:33

Augusztusban kezdődhet meg a Városmajor 150 millió forintos felújítása. A megújult közparkot várhatóan már novemberben használatba vehetik a budai lakosok.

Az ittlakunk.hu értesülései szerint augusztusban kezdődhet meg a Városmajor felújítása. A megújult közparkot várhatóan már novemberben használatba vehetik a budai lakosok. A projektre 150 millió forint áll rendelkezésre, melyet a főváros különített el a Hegyvidéki Önkormányzat számára. A főváros 2010-ben még 300 milliót irányzott elő a Városmajor rehabilitálására, de a válság hatására később megfelezte az összeget.

"A Főkert Tervezési Stúdió elkészítette a kiviteli terveket, amelyek egyeztetésére több civil szervezetet is meghívtunk. Az ő javaslataikból is több bekerült a végleges tervdokumentációba. A fejlesztés négy fő részre, célterületre bontható. A Városmajori parkszínpad bejárata előtt kialakítunk egy fogadóteret, ahol a most meglévő kavicsos, murvás terület egy része füves borítást kap. Új utcabútorok kerülnek kihelyezésre, megújulnak a sakkasztalok és lesznek biciklitárolók is. Az Ignotus utca mellett egy új, bekerített kutyafuttatót építünk, valamit megújul a BSE elhanyagolt kerítése. A park belső részén két új, kültéri sporteszközökkel felszerelt sportpálya lesz kialakítva. E mellett a meglévő sportpályákat is felújítjuk és biciklis, görkorcsolyás pályát, futókört is kijelölünk. E mellett a parkba új lámpák kerülnek, amelyekre intelligens térfigyelő kamerák kerülnek. Ennek az a célja, hogy javuljon a környéken a közbiztonság" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere.


Nagyobb térképre váltás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A Főkert által készített tervek szerint ez változik a legendás közparkban:

  • Felújítják a szabadtéri színpad bejárata előtti teret. A kavicsos talaj egy részét befüvesítik, felújítják a sakkasztalokat, egyedi ülőbútorokat és biciklitárolókat állítanak fel. A szabadtéri színpad kerítését gyertyánsorral és rózsákkal fedik el.
  • Átépítik a játszóteret, bővítik a sportpályákat, 300 méteres futópályát építenek, a pingpongasztalokat kicserélik.
  • Parkour-pályát építenek. A parkeur (ezt nem parkőrnek, hanem parkúrnak kell ejteni) modern sport. A parkeur-ozók (szemben a parkírozókkal) akrobatikusan látványos mozdulatokkal másznak falat és falra, ugranak erkélyekről háztetőkre és viszont. Itt kevésbé lesz veszélyes a mutavány, mert gumiból lesz a burkolat.)
  • Kültéri fitnesz-gépeket állítanak fel, olyanokat, mint a kínai közparkokban, például lépegetőt és kartekergetőt.
  • Az Ignotus utcai fronton majdnem 2000 négyzetméteres kutyafuttatót alakítanak ki.
  • A Maros utcai teniszpályák új kerítést kapnak.
  • Térfigyelő kamerákat helyeznek el, amelyek a Hegyvidéki Közterület-felügyelethez volnának bekapcsolva.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?