11 °C Budapest

Életveszély! Így lopják a gázt Magyarországon 2013-ban

Pénzcentrum
2013. május 24. 05:29

Elképesztő, és egyben elképesztően veszélyes esetet tárt fel a hatóság egy borsodi településen. Egy középkorú férfi vízvezeték csövekkel lopta a gázt a fővezetékből. A helyszíni vizsgálatok szerint kész csoda, hogy nem történt katasztrófa. Bár az eset önmagában is elképesztő, azonban nem példátlan Magyarországon.

Döbbenetes hír látott napvilágot az elmúlt napokban. Három évre felfüggesztett két év börtönt kapott közveszélyokozásért és lopásért az a mezőcsáti férfi, aki többször is megcsapolta a földgázvezetéket - írta minap a Borsod Online. Bár a történet nem kuriózum Magyarországon - évente ugyanis több tízezer szabálytalan vételezést regisztrálnak a szolgáltatók -, veszélyességi szintjét tekintve ugyanakkor mindenképp említésre méltó. A környéken élők beszámolója szerint ugyanis a területen igen erős gázszag terjengett. A helyszíni vizsgálatok szerint pedig kész csoda, hogy nem történt katasztrófa.

A borsodi hírportál beszámolója szerint az ötven éves elkövető házában a gázszolgáltató számlatartozás miatt még 2010 végén szüntette meg a szolgáltatást. Ekkor a gázórát leszerelték, a csőcsonkot lezárták és leplombázták, de a következő év eleji ellenőrzés során a plombát leszakítva találták. A házban a gázt szabálytalanul továbbvételezték. A szolgáltató ekkor a vádlott telkén kívül vágta el a leágazó vezetéket és ott zárta le a cső végét, azonban egy hónappal később, amikor ismét ellenőrizni mentek, azt tapasztalták, hogy a fővezetékről vízvezeték csövekkel és szerelvényekkel ismét bekötötték a gázt a házba. A középkorú elkövető azon túl, hogy életveszélynek tette ki saját magát és lakókörnyezetét, a "méretlen" időszakban 413 ezer forint értékben használt el gázt fizetés nélkül.

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértő szintén elhűlve olvasta a Mezőcsáton történteket, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy senki se próbálkozzon hasonló módszerekkel földgázt vételezni. "A földgáz amellett, hogy rendkívül kényelmes energiafelhasználást biztosít, hasonlóképpen veszélyes is, nem hiába van szükség szakember közreműködésére bármilyen gázellátással kapcsolatos szerelési munkálat során. A földgáz rendkívül könnyen begyullad, robbanást okozhat. Kész szerencse, s pusztán a csodának köszönhető, hogy nem tragédia lett a szabálytalan vételezés vége" - tette hozzá lapunk megkeresésére a szakértő.

Bár az eset önmagában is elképesztő, azonban nem példátlan Magyarországon. Évente ugyanis nagyjából két Velencei-tónyi mennyiséget, 50 ezer család éves fogyasztását lopják el hazánkban a gáztolvajok. A Tigáz szolgáltatási területén tavaly például 70 millió köbméternyi gázt loptak el kilencmilliárd forint értékben. A társaság korábbi tájékoztatása szerint 2012-ben a 72 ezer célzott ellenőrzés során mintegy 13 ezer esetben tártak fel szabálytalan vételezést. A gázlopások felében a plombát sértik meg, illetve a mérő számlálóját pörgetik vissza, az esetek 15 százalékában a mágnesezést, a maradékban pedig a mért rendszer megkerülését alkalmazzák.

A számok megdöbbentőek, így az sem meglepő, hogy a szabálytalan vételezések visszaszorítása érdekében a legtöbb hazai gázszolgáltató folyamatosan ellenőrzi a fogyasztóit. Az energiakommandó egyrészt szúrópróbaszerűen keresi fel az ügyfeleket, másrészt szisztematikusan is végigjárnak egy-egy körzetet. De van példa lakossági bejelentést követő kivizsgálásra is. Az ellenőrzési csoport célja minden esetben a tisztességtelen fogyasztói magatartás kiszűrése, és a hálózati veszteség mérséklése. A szakemberek ilyenkor ellenőrzik a mérőhelyeket, az ott felszerelt készülékeket, s a fogyasztásmérők működését, valamint vizsgálják azt is, hogy helyesen történt-e meg a fogyasztási hely hálózatra való csatlakoztatása.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A szakemberek először többnyire a gázórákat vizsgálják meg. A plombák eredetiségét mikroszkóppal ellenőrzik le. A leszerelt gázórák többségét szétszerelik és átnézik, hogy nincs-e bennük kicserélt fogaskerék, gyanús, nem eredeti alkatrész. Majd egy speciális készülék segítségéve bevizsgálják, hogy pontosan mérnek-e. Továbbá megnézik azt is, nem volt-e mágnesezve a gázóra. Ennek ellenőrzésére már van speciális mágnesesség ellenőrző indikátorfólia vagy digitális indukciómérő készülék is. Amennyiben az órával minden rendben van, akkor ipari endoszkóppal (minikamera) vizsgálják át a bekötő gázcsövet. Ilyenkor azt figyelik, nincs-e például leágazás a csővezetékben. Ezzel a módszerrel a kerülővezetékek is teljes mértékben felderíthetők.

A gáztörvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szól a szabálytalan vételezésről. Ha a szerelő visszaélésre utaló nyomot talál, kötelező fényképet készítenie, és jegyzőkönyvet felvennie a fogyasztó jelenlétében, majd aláíratnia azt. A fogyasztónak nyilatkoznia kell, hogy elismeri-e a szerződésszegést. A szabálytalan gázvételezés jogilag nem bűncselekmény, hanem szerződésszegés. Így nem büntetés jár érte, hanem meghatározott összegű (390, vagy 540 ezer forint) kötbér. Bár elvileg az elcsalt gázmennyiséget kellene befizetni, ennek a pontos meghatározása sokszor lehetetlen, ezért a törvény úgy rendelkezik, hogy maximum 30 napra visszamenőleg kell kifizetni napi 13- vagy 18 ezer forintos összeget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?