17 °C Budapest

Itthon is hódítanak a hibridek: már 3 milliótól megkaphatod

Pénzcentrum
2007. december 5. 09:00

Bár lassan, de hazánkban is bővül a környezetkímélőbb hibridautók kínálata, így 2007 karácsonyán már hét modellből választhatnak, akik hajlandóak megfizetni az esetenként 20-30 százalékos többletet azért, hogy a vegyes meghajtású modellel maguknak üzemanyag-költséget, a környezetnek pedig szén-dioxidot spóroljanak meg.

Jelenleg hazánkban a hibridek esetében alkalmazott csökkentett mértékű regisztrációs adón kívül csupán a hódmezővásárhelyi önkormányzat tesz engedményt a környezetkímélő megoldást választó autósoknak. A városban korlátlan ideig és ingyen parkolhatnak a hibrid vagy villanyautóval rendelkezők - olvasható a Népszabadságban.

Az ingyen parkolásnál nagyobb vonzerőt jelenthet a regisztrációs adó-kedvezmény, amely minden más modellnél "olcsóbbá" teszi, legalábbis ebben a tekintetben, a hibrideket. Míg egy 1,1 literes Opel Panda után 361 ezer forintot kell fizetni, addig a Lexus LS 600h megvásárlása csak 190 ezer forintnyi adóterhet von maga után. Ugyanezen modell hagyományos változata esetében a regisztrációs adó összege 3,2 millió forint.

Manapság azonban már hazánkban sem kell luxust vásárolnia annak, aki hibridet szeretne, elérhetővé vált ugyanis a körülbelül 3 millió forintot megkapható Smart micro-hibrid, mely egy egyedi műszaki megoldásnak köszönheti alacsonyabb fogyasztását.

A Smart micro-hibridek esetében a start-stop elektronika álláskor és 8 kilométer/óránál alacsonyabb sebesség esetében leállítja a belső égésű motort és csak tovább induláskor indítja újra ezt. Így körülbelül 8 százalékkal mérsékelhető a fogyasztás, amely száz kilométerenkénti 4,3 literes fogyasztást jelent.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?