22 °C Budapest

Itthon is hódítanak a hibridek: már 3 milliótól megkaphatod

Pénzcentrum
2007. december 5. 09:00

Bár lassan, de hazánkban is bővül a környezetkímélőbb hibridautók kínálata, így 2007 karácsonyán már hét modellből választhatnak, akik hajlandóak megfizetni az esetenként 20-30 százalékos többletet azért, hogy a vegyes meghajtású modellel maguknak üzemanyag-költséget, a környezetnek pedig szén-dioxidot spóroljanak meg.

Jelenleg hazánkban a hibridek esetében alkalmazott csökkentett mértékű regisztrációs adón kívül csupán a hódmezővásárhelyi önkormányzat tesz engedményt a környezetkímélő megoldást választó autósoknak. A városban korlátlan ideig és ingyen parkolhatnak a hibrid vagy villanyautóval rendelkezők - olvasható a Népszabadságban.

Az ingyen parkolásnál nagyobb vonzerőt jelenthet a regisztrációs adó-kedvezmény, amely minden más modellnél "olcsóbbá" teszi, legalábbis ebben a tekintetben, a hibrideket. Míg egy 1,1 literes Opel Panda után 361 ezer forintot kell fizetni, addig a Lexus LS 600h megvásárlása csak 190 ezer forintnyi adóterhet von maga után. Ugyanezen modell hagyományos változata esetében a regisztrációs adó összege 3,2 millió forint.

Manapság azonban már hazánkban sem kell luxust vásárolnia annak, aki hibridet szeretne, elérhetővé vált ugyanis a körülbelül 3 millió forintot megkapható Smart micro-hibrid, mely egy egyedi műszaki megoldásnak köszönheti alacsonyabb fogyasztását.

A Smart micro-hibridek esetében a start-stop elektronika álláskor és 8 kilométer/óránál alacsonyabb sebesség esetében leállítja a belső égésű motort és csak tovább induláskor indítja újra ezt. Így körülbelül 8 százalékkal mérsékelhető a fogyasztás, amely száz kilométerenkénti 4,3 literes fogyasztást jelent.

NEKED AJÁNLJUK
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?