13 °C Budapest

Spórold meg a benzin 30 százalékát!

Pénzcentrum
2007. november 16. 10:05

A "legzöldebb 2008-as modell" díjjal jutalmazta egy kaliforniai bizottság a Chevrolet 8 üléses hibrid terepjáróját. Ez véget vethet annak a mítosznak, mely szerint az üzemanyag-hatékony megoldások csakis kis- és középkategóriás modelleken keresztül valósulhatnak meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Chevrolet Tahoe a legnagyobb amerikai autógyártó, a General Motors, a BMW, a Daimler, a Mercedes-Benz és a Chrysler fejlesztési együttműködésének eredményeként gördül le a futószalagról és kerül a kereskedésekbe jövő év elején. A modell legnagyobb előnyét az jelenti, hogy egyesítette magában a SUV-ok adta biztonságot és kényelmet az üzemanyag-takarékossággal.

A Tahoe hibrid városi forgalomban annyit fogyaszt majd mint a Toyota középkategóriás szedánja, vagyis körülbelül 9 litert, míg az autópályán várhatóan ennél egy kicsivel többet, száz kilométerenként 9,3 litert "eszik" majd a díjnyertes modell. Mindez az előzetes számítások szerint mintegy 30 százalékos hatékonyságjavulást jelent.

Remélhetően a GM nem számolta el magát, a legtöbb korábban benzines modellből hibriddé váló autó esetében ugyanis, a vásárlók később csalódtak, nagyobb megtakarítást feltételezve mint ami valójában létrejött. Pontosan ezért ezek az autók általában nagyobb értékvesztést produkálnak az első öt évben, mint azon társaik, melyeket kifejezetten csak a hibrid piacra terveztek.

Mindenképpen fontos eredmény azonban, hogy a tisztán elektronikus modell gyártásának megszüntetése miatt sűrűn kritizált amerikai gyártónak az idei évben több olyan modellel is sikerült piacra lépnie, melyek a döntőbírák szerint érdemesek az autóvásárlók figyelmére.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A General Motors lépései akár a japán gyártók számára is fenyegetést jelenthetnek, mivel a kényelemhez hozzászokott amerikai fogyasztók számára az üzemanyag-hatékonyság és a nagyobb méret ötvözete kellemesebb egyveleget jelenthet, mint a hibrid piacot korábbiakban uraló miniautók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?