4 °C Budapest

Spórold meg a benzin 30 százalékát!

Pénzcentrum
2007. november 16. 10:05

A "legzöldebb 2008-as modell" díjjal jutalmazta egy kaliforniai bizottság a Chevrolet 8 üléses hibrid terepjáróját. Ez véget vethet annak a mítosznak, mely szerint az üzemanyag-hatékony megoldások csakis kis- és középkategóriás modelleken keresztül valósulhatnak meg.

A Chevrolet Tahoe a legnagyobb amerikai autógyártó, a General Motors, a BMW, a Daimler, a Mercedes-Benz és a Chrysler fejlesztési együttműködésének eredményeként gördül le a futószalagról és kerül a kereskedésekbe jövő év elején. A modell legnagyobb előnyét az jelenti, hogy egyesítette magában a SUV-ok adta biztonságot és kényelmet az üzemanyag-takarékossággal.

A Tahoe hibrid városi forgalomban annyit fogyaszt majd mint a Toyota középkategóriás szedánja, vagyis körülbelül 9 litert, míg az autópályán várhatóan ennél egy kicsivel többet, száz kilométerenként 9,3 litert "eszik" majd a díjnyertes modell. Mindez az előzetes számítások szerint mintegy 30 százalékos hatékonyságjavulást jelent.

Remélhetően a GM nem számolta el magát, a legtöbb korábban benzines modellből hibriddé váló autó esetében ugyanis, a vásárlók később csalódtak, nagyobb megtakarítást feltételezve mint ami valójában létrejött. Pontosan ezért ezek az autók általában nagyobb értékvesztést produkálnak az első öt évben, mint azon társaik, melyeket kifejezetten csak a hibrid piacra terveztek.

Mindenképpen fontos eredmény azonban, hogy a tisztán elektronikus modell gyártásának megszüntetése miatt sűrűn kritizált amerikai gyártónak az idei évben több olyan modellel is sikerült piacra lépnie, melyek a döntőbírák szerint érdemesek az autóvásárlók figyelmére.

A General Motors lépései akár a japán gyártók számára is fenyegetést jelenthetnek, mivel a kényelemhez hozzászokott amerikai fogyasztók számára az üzemanyag-hatékonyság és a nagyobb méret ötvözete kellemesebb egyveleget jelenthet, mint a hibrid piacot korábbiakban uraló miniautók.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?