13 °C Budapest

40 százalékkal csökken a fogyasztás - te mennyit adnál a megoldásért?

Pénzcentrum
2007. június 21. 16:00

A környezet és az autós érdeke a hibrid autók esetében esik egybe, vallják a környezetkímélő gépkocsikkal rendelkezők. Persze a környezetet leginkább a kerékpár használatának elterjedése óvná, ennek ellenére a kocsijukhoz ragaszkodó autósok is tehetnek valamit, amikor autót választanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A globális felmelegedést okozó szén-dioxid elleni védekezés során lényeges tényező a személygépkocsik szennyezőanyag kibocsátásának csökkentése, melyre vonatkozóan a tengerentúlon már elfogadtak, egy az autógyártók által teljesíthetetlennek minősített jogszabályt.

Azonban nem csupán az autógyártók felelőssége a döntés, mi magunk is választhatunk környezetkímélő modelleket, melyek esetében jelentősen csökkenhet a CO2 kibocsátás főként a hatékonyság javulásának köszönhetően. Alapvetően két lehetőség közül választhatunk: vagy hibridet, vagy újonnan gyártott dízelautót vehetünk.

A hibridautók esetében a pótlólagos 370-550 ezer forintos kiadással szemben 25-40 százalékos hatékonyságnövekedés áll, míg a tiszta dízellel működő a gépkocsiknál ez az arány 185-370 ezer a 12-35 százalékkal szemben.

A motor teljesítménye a hibrid autók esetében a beállítástól függ, a dízeleseknél azonban nem tapasztalható különbség egy benzines autóval való összehasonlításkor. A dízel egyetlen hátrányát az jelenti, hogy a dízel technológia fejlődése ellenére továbbra is nagyobb a levegőbe kerülő szennyező anyagmennyiség, bár az autógyártók a dízelek esetében is vállalták a 2010-es dátumot a meghatározott célértékek elérése kapcsán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szén-dioxid kibocsátás mértéke mindkét esetben a hatékonyságnövekedés függvénye, így az autós számára kedvező alacsonyabb üzemanyag-igény a környezetre is pozitív hatással van.

A dízel esetében mindenképpen lényeges, hogy csakis a legújabb gyártású dízelmotorokra igaz, hogy bizonyos tekintetben környezetkímélőbb megoldást jelentenek a benzinmotoroknál.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?