6 °C Budapest

40 százalékkal csökken a fogyasztás - te mennyit adnál a megoldásért?

Pénzcentrum
2007. június 21. 16:00

A környezet és az autós érdeke a hibrid autók esetében esik egybe, vallják a környezetkímélő gépkocsikkal rendelkezők. Persze a környezetet leginkább a kerékpár használatának elterjedése óvná, ennek ellenére a kocsijukhoz ragaszkodó autósok is tehetnek valamit, amikor autót választanak.

A globális felmelegedést okozó szén-dioxid elleni védekezés során lényeges tényező a személygépkocsik szennyezőanyag kibocsátásának csökkentése, melyre vonatkozóan a tengerentúlon már elfogadtak, egy az autógyártók által teljesíthetetlennek minősített jogszabályt.

Azonban nem csupán az autógyártók felelőssége a döntés, mi magunk is választhatunk környezetkímélő modelleket, melyek esetében jelentősen csökkenhet a CO2 kibocsátás főként a hatékonyság javulásának köszönhetően. Alapvetően két lehetőség közül választhatunk: vagy hibridet, vagy újonnan gyártott dízelautót vehetünk.

A hibridautók esetében a pótlólagos 370-550 ezer forintos kiadással szemben 25-40 százalékos hatékonyságnövekedés áll, míg a tiszta dízellel működő a gépkocsiknál ez az arány 185-370 ezer a 12-35 százalékkal szemben.

A motor teljesítménye a hibrid autók esetében a beállítástól függ, a dízeleseknél azonban nem tapasztalható különbség egy benzines autóval való összehasonlításkor. A dízel egyetlen hátrányát az jelenti, hogy a dízel technológia fejlődése ellenére továbbra is nagyobb a levegőbe kerülő szennyező anyagmennyiség, bár az autógyártók a dízelek esetében is vállalták a 2010-es dátumot a meghatározott célértékek elérése kapcsán.

A szén-dioxid kibocsátás mértéke mindkét esetben a hatékonyságnövekedés függvénye, így az autós számára kedvező alacsonyabb üzemanyag-igény a környezetre is pozitív hatással van.

A dízel esetében mindenképpen lényeges, hogy csakis a legújabb gyártású dízelmotorokra igaz, hogy bizonyos tekintetben környezetkímélőbb megoldást jelentenek a benzinmotoroknál.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?