0 °C Budapest
Collaboration, science and computer with a doctor women team in a laboratory for covid research in ppe uniform. Teamwork, innovation and experiment with scientist females working together in a lab

Ez az utolsó szög a mezőgazdaság koporsójába? Ha meglépik, rengeteg gazdaság kerülhet tönk szélére

2024. november 6. 13:45

Az élelmiszeripari startupok új generációja olyan technológiát fejleszt, amely a levegőből nyert szén-dioxidból állít elő fehérjét. Ezek a cégek azt ígérik, hogy fenntartható módon tudnak nagy mennyiségű, tápanyagokban gazdag élelmiszert előállítani, minimális környezeti terheléssel - tudósított az MIT Tech Review.

A technológia lényege, hogy speciális baktériumokat használnak, amelyek képesek közvetlenül a légkörből felvenni és hasznosítani a szén-dioxidot, nitrogént és más alapvető elemeket. A laboratóriumban ezek a mikrobák nagy erjesztőtartályokban szaporodnak, majd a keletkező biomasszát kiszárítják, így jön létre a fehérjében gazdag por.

Az egyik úttörő cég ezen a területen az Air Protein, amelynek alapítója, Lisa Dyson gyakran hivatkozik a NASA 1960-as évekbeli kutatásaira inspirációként.

A Föld valójában olyan, mint egy űrhajó. Korlátozott helyünk és korlátozott erőforrásaink vannak, és a Földön tényleg ki kell találnunk, hogyan hasznosíthatnánk jobban a szén-dioxidot.

Világszerte már mintegy 25 vállalat dolgozik hasonló technológián. Céljuk egy olyan élelmiszerforrás kifejlesztése, amelynek jóval alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása, mint a hagyományos mezőgazdaságnak. A kihívások között szerepel a termelés felfuttatása, a költséghatékonyság elérése, valamint a fogyasztói elfogadtatás.

Az Air Protein 2023-ban nyitotta meg első üzemét Kaliforniában, és stratégiai megállapodást kötött az ADM mezőgazdasági óriáscéggel. Termékeik, köztük az "Air Chicken", lassan utat törnek maguknak a piacra.

A finn Solar Foods szintén ezen a területen tevékenykedik. 2024 áprilisában nyitották meg bemutatóüzemüket, ahol évente 160 tonna Solein nevű fehérjeport terveznek előállítani. A cég technológiai igazgatója, Juha-Pekka Pitkänen azt mondta: "Felszabadítjuk az élelmiszertermelést a mezőgazdaság korlátai alól".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mikrobiális fehérje előállítása sokkal kevesebb földet és vizet igényel, mint a hagyományos mezőgazdaság. Az üzemek bárhol működhetnek, ahol olcsó megújuló energia áll rendelkezésre, akár sivatagos területeken is.

A technológia környezeti előnyei jelentősek lehetnek. Egy finn tanulmány szerint a mikrobiális fehérje előállítása 53-100%-kal kevesebb erőforrást igényel, mint az állati fehérjéé. Ez különösen fontos a növekvő globális fehérjekereslet és az éghajlatváltozás fényében.

Az új fehérjeforrások azonban még számos kihívással néznek szembe, beleértve a szabályozási kérdéseket és a fogyasztói elfogadást. A szakértők szerint az alternatív fehérjék piaca gyorsan fejlődik, és a mikrobiális fehérjék fontos szerepet játszhatnak a jövő élelmiszeriparában.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. december 13. péntek
Luca, Ottília
50. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33