Tokió, 2021. július 1.A világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát elõkészítõ bizottság munkatársa a sofõrnek készített okostelefonos alkalmazással kinyit egy Toyota Prius hibridautót a személyzet olimpia alatti közlekedését támogató rendszer tokiói bemutatóján 2021. július 1-jén.MTI/EPA/Bloomberg/Ota Kijosi

Légy óvatos: elképesztően veszélyesek a legnépszerűbb csevegő appok

2021. július 13. 13:34

Névtelenített adatokból kiderült, hogy mely üzenetküldő alkalmazások örvendenek a legnagyobb népszerűségnek az adathalász csalók körében. A 2020. decembere és 2021. májusa között észlelt kártékony hivatkozások legnagyobb hányadát a WhatsAppon keresztül küldték (84,9%), a második helyet pedig a Telegram foglalta el (5,7%). A harmadik helyre a Viber szorult 4,9%-os részesedéssel, a Hangouts részesedése pedig az egy százalékot sem érte el. A legnagyobb számú adathalász-támadást Oroszország (46%), Brazília (15%) és India (7%) szenvedte el. Globális szinten napi 480 észlelést jegyeztek fel. 

Egy kutatás szerint a felhasználók közötti népszerűség tekintetében az üzenetküldő alkalmazások 2020-ban 20%-kal megelőzték a közösségi hálózatokat, és a legnépszerűbb kommunikációs eszközzé léptek elő. A felmérések eredményeiből az is kiderül, hogy az üzenetküldőket globális szinten 2,7 milliárdan használták 2020-ban, és ez a szám 2023-ra várhatóan 3,1 milliárdra nő. Ez a világ népességének csaknem 40%-a. A Kaspersky Internet Security for Android új funkcióval bővült: a Safe Messaging, vagyis a biztonságos üzenetküldés funkció megakadályozza, hogy a felhasználók megnyissák az üzenetküldő alkalmazásokban (WhatsApp, Viber, Telegram, Hangouts) és SMS-ben kapott kártékony hivatkozásokat. Ennek kapcsán a Kaspersky elemezte az adathalász hivatkozásokra tett névtelenített kattintásokat a különféle üzenetküldő alkalmazásokban, és megállapította, hogy 2020. decembere és 2021. májusa között globális szinten 91 242 észlelés történt.

A statisztikák szerint a WhatsAppban észlelteék a legnagyobb számú kártékony hivatkozást, aminek részben az az oka, hogy globális viszonylatban ez a legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás.

Az ilyen jellegű üzenetek legnagyobb hányadát Oroszországban (42%), Brazíliában (17%) és Indiában (7%) észlelték. A  felhasználók körében a Telegram esetében történt a legkevesebb észlelés, bár ezekre a WhatsApphoz hasonló földrajzi területeken került sor. Kártékony hivatkozásokat Oroszországban (56%), Indiában (6%) és Törökországban (4%) észleltek a legnagyobb számban. Az oroszországi magas számok valószínűleg a WhatsApp országon belüli növekvő népszerűségének tudhatók be.

A statisztikák alapján a Viber és a Hangouts esetében jegyezték fel a legkevesebb észlelést. A kettejük közötti fő különbséget a regionális képviselet jelenti. A Viber esetében a legnagyobb számú észlelést főként Oroszországban (89%), valamint a FÁK-államokban (Ukrajna 5% és Fehéroroszország 2%) jegyezték fel. A Hangouts esetében az észlelések többsége az USA-ban (39%) és Franciaországban (39%) történt.

A WhatsApp esetében az egy felhasználóra jutó adathalász-támadások számában Brazília (177) és India (158) járt az élen. Ugyanakkor a Viber és a Telegram vonatkozásában az orosz felhasználók lettek a listavezetők más országokhoz viszonyítva az észlelések számát tekintve (Viber: 305 észlelés, Telegram: 79 észlelés).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztikákból az derül ki, hogy az azonnali üzenetküldő alkalmazásokon keresztüli adathalászat még mindig nagyon népszerű a csalók körében. Ez részben annak tudható be, hogy ezek az alkalmazások rendkívüli népszerűek a felhasználók körében, részben pedig annak, hogy az alkalmazások beépített funkciói alkalmasak a támadások kivitelezésére. Sokszor nehéz megállapítani, hogy a támadás valóban adathalászat-e, mivel a különbség mindössze egyetlen karakter vagy egy apró hiba is lehet. Az éberség és az adathalászat elleni technológiák kombinációja megbízható eszközt jelent az üzenetküldő alkalmazásokon keresztüli adathalászat elleni harcban

– fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója. Az alábbi egyszerű tippek segítségével csökkentheti annak kockázatát, hogy csalás áldozatául essen, és kártékony hivatkozásokat kapjon az üzenetküldő alkalmazásokon keresztül:

  • Legyen éber, és figyeljen oda az elírásokra vagy más rendellenességekre a hivatkozásokban.
  • A csalók gyakran folyamodnak a „láncmódszerhez”, amikor is megkérnek egy felhasználót, hogy ossza meg a kártékony hivatkozást a kontaktjaival, ami így hitelesnek tűnik a többi felhasználó számára, hiszen egy általuk ismert személytől származik. Legyen óvatos, és ne osszon meg gyanús hivatkozásokat a kontaktjaival.
  • A csalók sokszor a WhatsApp vagy más üzenetküldők segítségével kommunikálnak azokkal a felhasználókkal, akiket törvényes források használatával találtak meg (például piactereken vagy szobafoglalási szolgáltatásokban), és a kártékony üzenetekben is ezeket használják kommunikációs módként. Még ha az üzenetek és a weboldalak valódinak is tűnnek, a hiperhivatkozásokban nagy valószínűséggel található valamiféle elírás, vagy pedig másik helyre irányítanak át.
  • Még ha az üzenet vagy a levél az egyik legjobb barátjától jött is, ne feledje, hogy az ő fiókját is meghekkelhették. Minden helyzetben maradjon óvatos. Még ha egy üzenet barátságosnak tűnik is, akkor is vigyázzon a hivatkozásokkal és a csatolmányokkal.
  • Telepítsen fel megbízható biztonsági megoldást, és kövesse az általa javasoltakat. A biztonsági megoldások a problémák nagy részét automatikusan megoldják, és szükség esetén riasztják Önt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?