20 °C Budapest
Tokió, 2021. július 1.A világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát elõkészítõ bizottság munkatársa a sofõrnek készített okostelefonos alkalmazással kinyit egy Toyota Prius hibridautót a személyzet olimpia alatti közlekedését támogató rendszer tokiói bemutatóján 2021. július 1-jén.MTI/EPA/Bloomberg/Ota Kijosi

Légy óvatos: elképesztően veszélyesek a legnépszerűbb csevegő appok

2021. július 13. 13:34

Névtelenített adatokból kiderült, hogy mely üzenetküldő alkalmazások örvendenek a legnagyobb népszerűségnek az adathalász csalók körében. A 2020. decembere és 2021. májusa között észlelt kártékony hivatkozások legnagyobb hányadát a WhatsAppon keresztül küldték (84,9%), a második helyet pedig a Telegram foglalta el (5,7%). A harmadik helyre a Viber szorult 4,9%-os részesedéssel, a Hangouts részesedése pedig az egy százalékot sem érte el. A legnagyobb számú adathalász-támadást Oroszország (46%), Brazília (15%) és India (7%) szenvedte el. Globális szinten napi 480 észlelést jegyeztek fel. 

Egy kutatás szerint a felhasználók közötti népszerűség tekintetében az üzenetküldő alkalmazások 2020-ban 20%-kal megelőzték a közösségi hálózatokat, és a legnépszerűbb kommunikációs eszközzé léptek elő. A felmérések eredményeiből az is kiderül, hogy az üzenetküldőket globális szinten 2,7 milliárdan használták 2020-ban, és ez a szám 2023-ra várhatóan 3,1 milliárdra nő. Ez a világ népességének csaknem 40%-a. A Kaspersky Internet Security for Android új funkcióval bővült: a Safe Messaging, vagyis a biztonságos üzenetküldés funkció megakadályozza, hogy a felhasználók megnyissák az üzenetküldő alkalmazásokban (WhatsApp, Viber, Telegram, Hangouts) és SMS-ben kapott kártékony hivatkozásokat. Ennek kapcsán a Kaspersky elemezte az adathalász hivatkozásokra tett névtelenített kattintásokat a különféle üzenetküldő alkalmazásokban, és megállapította, hogy 2020. decembere és 2021. májusa között globális szinten 91 242 észlelés történt.

A statisztikák szerint a WhatsAppban észlelteék a legnagyobb számú kártékony hivatkozást, aminek részben az az oka, hogy globális viszonylatban ez a legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás.

Az ilyen jellegű üzenetek legnagyobb hányadát Oroszországban (42%), Brazíliában (17%) és Indiában (7%) észlelték. A  felhasználók körében a Telegram esetében történt a legkevesebb észlelés, bár ezekre a WhatsApphoz hasonló földrajzi területeken került sor. Kártékony hivatkozásokat Oroszországban (56%), Indiában (6%) és Törökországban (4%) észleltek a legnagyobb számban. Az oroszországi magas számok valószínűleg a WhatsApp országon belüli növekvő népszerűségének tudhatók be.

A statisztikák alapján a Viber és a Hangouts esetében jegyezték fel a legkevesebb észlelést. A kettejük közötti fő különbséget a regionális képviselet jelenti. A Viber esetében a legnagyobb számú észlelést főként Oroszországban (89%), valamint a FÁK-államokban (Ukrajna 5% és Fehéroroszország 2%) jegyezték fel. A Hangouts esetében az észlelések többsége az USA-ban (39%) és Franciaországban (39%) történt.

A WhatsApp esetében az egy felhasználóra jutó adathalász-támadások számában Brazília (177) és India (158) járt az élen. Ugyanakkor a Viber és a Telegram vonatkozásában az orosz felhasználók lettek a listavezetők más országokhoz viszonyítva az észlelések számát tekintve (Viber: 305 észlelés, Telegram: 79 észlelés).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A statisztikákból az derül ki, hogy az azonnali üzenetküldő alkalmazásokon keresztüli adathalászat még mindig nagyon népszerű a csalók körében. Ez részben annak tudható be, hogy ezek az alkalmazások rendkívüli népszerűek a felhasználók körében, részben pedig annak, hogy az alkalmazások beépített funkciói alkalmasak a támadások kivitelezésére. Sokszor nehéz megállapítani, hogy a támadás valóban adathalászat-e, mivel a különbség mindössze egyetlen karakter vagy egy apró hiba is lehet. Az éberség és az adathalászat elleni technológiák kombinációja megbízható eszközt jelent az üzenetküldő alkalmazásokon keresztüli adathalászat elleni harcban

– fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója. Az alábbi egyszerű tippek segítségével csökkentheti annak kockázatát, hogy csalás áldozatául essen, és kártékony hivatkozásokat kapjon az üzenetküldő alkalmazásokon keresztül:

  • Legyen éber, és figyeljen oda az elírásokra vagy más rendellenességekre a hivatkozásokban.
  • A csalók gyakran folyamodnak a „láncmódszerhez”, amikor is megkérnek egy felhasználót, hogy ossza meg a kártékony hivatkozást a kontaktjaival, ami így hitelesnek tűnik a többi felhasználó számára, hiszen egy általuk ismert személytől származik. Legyen óvatos, és ne osszon meg gyanús hivatkozásokat a kontaktjaival.
  • A csalók sokszor a WhatsApp vagy más üzenetküldők segítségével kommunikálnak azokkal a felhasználókkal, akiket törvényes források használatával találtak meg (például piactereken vagy szobafoglalási szolgáltatásokban), és a kártékony üzenetekben is ezeket használják kommunikációs módként. Még ha az üzenetek és a weboldalak valódinak is tűnnek, a hiperhivatkozásokban nagy valószínűséggel található valamiféle elírás, vagy pedig másik helyre irányítanak át.
  • Még ha az üzenet vagy a levél az egyik legjobb barátjától jött is, ne feledje, hogy az ő fiókját is meghekkelhették. Minden helyzetben maradjon óvatos. Még ha egy üzenet barátságosnak tűnik is, akkor is vigyázzon a hivatkozásokkal és a csatolmányokkal.
  • Telepítsen fel megbízható biztonsági megoldást, és kövesse az általa javasoltakat. A biztonsági megoldások a problémák nagy részét automatikusan megoldják, és szükség esetén riasztják Önt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24