Hamis húszezresekkel vásárolta a pizzákat: évekre börtönbe kerülhet

Pénzcentrum
2014. június 26. 14:30

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség pénzhamisítás bűntette miatt vádiratot nyújtott be egy 47 éves férfival szemben, aki a vád szerint tavaly nyáron több pizzafutárnak is hamis 20 ezer forintos bankjeggyel fizetett.

A vádirat lényege szerint, a vádlott 2013. augusztus 18. napját megelőzően ismeretlen személytől hamis 20 ezer forintos bankjegyeket szerzett meg azért, hogy azokat forgalomba hozza.  Ennek érdekében a vádlott 2013. augusztus 18. és szeptember 3. között több alkalommal rendelt pizzát kisebb értékben, és azokért minden esetben hamis 20 ezer forintos bankjeggyel fizetett.

KATTINTS! Ezek a leghamisítottabb pénzek Magyarországon 2014-ben

A rendeléseket a vádlott mindegyik esetben - azért, hogy nehezebben lehessen felismerni, hogy a pénz hamis - a késő esti órákra időzítette, valamint Budapest különböző területeire kérte a kiszállítást. Az étel házhozszállítását végző futárok - egy esetet kivéve - csak a vádlott távozása után észlelték, hogy az átvett bankjegy hamisítvány.

A férfival szemben a vád pénzhamisítás bűntette, amely bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. A kerületi ügyészség a vádiratban a büntetett előéletű, jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben letöltendő fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.


Hozzánk is bármikor kerülhet hamisított pénz, mellyel mi magunk is komoly bajba kerülhetünk. Egyrészt, ha figyelmetlenek voltunk, és elfogadtuk a hamis pénzt, akkor annak az ellenértékét sosem látjuk viszont, ezeket az MNB nem cseréli vissza. Másrészt, ha megpróbálunk túladni a hamis bankjegyen, akkor akár több éves börtönbüntetést is kockáztathatunk. A forint esetében jellemző, hogy főként a nagyobb címletű bankjegyekre irányul a hamisítás, a 10 000 és 20 000 forintos címletek az összes fellelt hamisítvány 82,3%-át tették ki a múlt évben. Ehhez képest a különböző valutahamisítványok mennyisége nem jelentős - tájékoztatta az ORFK a Pénzcentrum.hu-t.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lapunknak küldött válaszukból az is kiderül, hogy évente átlagosan 1300 körül alakul a pénzhamisítással kapcsolatos esetek száma. Igaz, ez tavaly csökkenést mutatott, ami inkább annak köszönhető, hogy az év közepén életbe lépett az új Büntető Törvénykönyv, mely máshogy definiálja ezt a fajta bűncselekményt. A rendőrség ráadásul nem tud túl hatékonyan fellépni ezekben az esetekben, a befejezett nyomozások eredményességének átlaga 10,8% volt az elmúlt három évben.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?