29 °C Budapest

Nincs napirenden az 50 ezer forinos címlet kibocsátása

Pénzcentrum
2014. május 14. 16:27

Rohamosan növekszik a készpénz állománya a gazdaságban, illetve ezen belül a húszezres bankjegyek aránya is. Ez alapján akár fel is merülhet egy új bankjegy, az 50 ezer forintos bevezetése. A Magyar Nemzeti Bank nem tervezi nagy címlet kibocsátását, de azért érdemes elgondolkodni, vajon mennyire is állunk ehhez közel?

Tekintve, hogy immár 14. éve a 20 ezer forintos a legnagyobb forgalmi címlet, adódik a kérdés: nem lehet, hogy már szükség lenne nagyobb értékű bankjegyre? Ennek vizsgálata nyilván sok szempont figyelembe vételét igényli. A 20 ezer forintos bankjegyet 2001 februárjában, csupán négy évvel a tízezres megjelenése után vezette be a jegybank. "A forgalom igényli a jelenleginél magasabb címletű bankjegyet" - állt akkor a jegybank közleményében.

A készpénzállomány utóbbi időben megfigyelt növekedése sokkal inkább megtakarítási célokat, mintsem tranzakciós célokat szolgál, amit egyszerűbbnek tűnik nagyobb címletekkel végezni.

A 20 ezer forintos bevezetését alapul véve egyáltalán nem tűnik ördögtől való ötletnek az 50 ezer forintos bevezetése. Ugyanakkor természetesen léteznek más szempontok is. Például ha még sok 20 ezer forintos van raktáron, akkor kevésbé sürget az idő. Az is megfontolandó, hogy mennyire tartós jelenség az alacsony kamat miatti megnövekedett készpénzkereslet. Érdemes lehet azt is figyelembe venni, hogy a nagyobb értékű bankjegyek a szürke és fekete gazdaságot támogatják, így akár célszerű is lehet az eddigi ösztönzők mellett nem könnyíteni tovább a készpénzelszámolások lehetőségét a gazdaságban.

Részben ez utóbbi megfontolásra is utalhat a Portfolio.hu-nak adott jegybanki válasz: "A Magyar Nemzeti Bank pénzkibocsátási feladatai között nincs napirenden a jelenleg forgalomban levő bankjegycímletektől eltérő forintcímlet forgalomba történő kibocsátása. Magyarországon a nagy értékű fizetések zökkenőmentes lebonyolítására a készpénzkímélő fizetési infrastruktúra megfelelő megoldást nyújt." - írta az MNB.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyelőre tehát nem jön az 50 ezer forintos bankjegy, de ez nem jelenti azt, hogy ha a jelenlegi folyamatok a következő 1-3 évben kitartanak, akkor ne lenne racionális elgondolkodni a kérdésről. Egy másik érdekes kérdés, hogy a pénzforgalom növekedése nem tolja-e el az érme és a papírpénz közötti ideális határt. Ha a pénz forgási sebessége gyorsul, akár fém ötszázassal is találkozhatunk egyszer.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?