0 °C Budapest

Nincs napirenden az 50 ezer forinos címlet kibocsátása

Pénzcentrum
2014. május 14. 16:27

Rohamosan növekszik a készpénz állománya a gazdaságban, illetve ezen belül a húszezres bankjegyek aránya is. Ez alapján akár fel is merülhet egy új bankjegy, az 50 ezer forintos bevezetése. A Magyar Nemzeti Bank nem tervezi nagy címlet kibocsátását, de azért érdemes elgondolkodni, vajon mennyire is állunk ehhez közel?

Tekintve, hogy immár 14. éve a 20 ezer forintos a legnagyobb forgalmi címlet, adódik a kérdés: nem lehet, hogy már szükség lenne nagyobb értékű bankjegyre? Ennek vizsgálata nyilván sok szempont figyelembe vételét igényli. A 20 ezer forintos bankjegyet 2001 februárjában, csupán négy évvel a tízezres megjelenése után vezette be a jegybank. "A forgalom igényli a jelenleginél magasabb címletű bankjegyet" - állt akkor a jegybank közleményében.

A készpénzállomány utóbbi időben megfigyelt növekedése sokkal inkább megtakarítási célokat, mintsem tranzakciós célokat szolgál, amit egyszerűbbnek tűnik nagyobb címletekkel végezni.

A 20 ezer forintos bevezetését alapul véve egyáltalán nem tűnik ördögtől való ötletnek az 50 ezer forintos bevezetése. Ugyanakkor természetesen léteznek más szempontok is. Például ha még sok 20 ezer forintos van raktáron, akkor kevésbé sürget az idő. Az is megfontolandó, hogy mennyire tartós jelenség az alacsony kamat miatti megnövekedett készpénzkereslet. Érdemes lehet azt is figyelembe venni, hogy a nagyobb értékű bankjegyek a szürke és fekete gazdaságot támogatják, így akár célszerű is lehet az eddigi ösztönzők mellett nem könnyíteni tovább a készpénzelszámolások lehetőségét a gazdaságban.

Részben ez utóbbi megfontolásra is utalhat a Portfolio.hu-nak adott jegybanki válasz: "A Magyar Nemzeti Bank pénzkibocsátási feladatai között nincs napirenden a jelenleg forgalomban levő bankjegycímletektől eltérő forintcímlet forgalomba történő kibocsátása. Magyarországon a nagy értékű fizetések zökkenőmentes lebonyolítására a készpénzkímélő fizetési infrastruktúra megfelelő megoldást nyújt." - írta az MNB.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyelőre tehát nem jön az 50 ezer forintos bankjegy, de ez nem jelenti azt, hogy ha a jelenlegi folyamatok a következő 1-3 évben kitartanak, akkor ne lenne racionális elgondolkodni a kérdésről. Egy másik érdekes kérdés, hogy a pénzforgalom növekedése nem tolja-e el az érme és a papírpénz közötti ideális határt. Ha a pénz forgási sebessége gyorsul, akár fém ötszázassal is találkozhatunk egyszer.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?