8 °C Budapest

Péksütit és dohányt vett a hamis tízezressel: lecsaptak a rendőrök

Pénzcentrum
2014. június 12. 17:05

Először egy pékségben, majd egy dohányboltban fizetett hamis bankjeggyel egy budapesti férfi. Azonban a rendőrök hamar elkapták, így a pénzhamisítással vádolt férfi ügye az ügyészség elé került.

Pénzhamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a Tatabányai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya H. András ellen. A 31 éves budapesti férfi a gyanú szerint tavaly nyáron egy tatabányai pékségben vásárolt, a süteményekért pedig egy 10.000 forintos bankjeggyel fizetett. Miután a vásárló távozott a boltból, az eladó közelebbről megvizsgálta a pénzt és mikor rájött, hogy hamis, értesítette a rendőrséget.

A gyanúsított két héttel később újra hamis bankóval fizetett, ezúttal egy tarjáni dohányboltban. A 31 éves férfit a tatabányai nyomozók 2013. november 29-én hallgatták ki gyanúsítottként, melynek során tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az ügyben a rendőrség a szükséges nyomozási cselekményeket elvégezte és 2014. június 11-én vádemelési javaslattal küldte meg a Tatabányai Járási Ügyészségnek.

KATTINTS! 7 ok: ezért nagyon gáz készpénzt használni

Mivel a lakosság egyre több készpénzt használ, ezért annak a koczkázata is növekszik, hogy valamikor hamis bankjegy kerül hozzánk. Igaz, a forint hamisítása az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat, a hozzánk hasonló, nemzeti valutával rendelkező országokkal összehasonlítva is kedvezőnek tekinthető. Ezzel összhangban az elmúlt 5 év során a forint bankjegyek hamisításának kárértéke harmadára csökkent. Míg 2009-ben a hamisítások még körülbelül 90 millió forint kárt okoztak, addig ez 2013-ban 30 millió forint körül alakult - derül ki az MNB lapunknak küldött válaszából. Azt is megtudtuk a Jegybanktól, hogy a forint hamisítása elsősorban a magasabb értékű címletekre irányul. 2013-ban lefoglalthamisítványok 92 százaléka az öt-, tíz- és húszezer forintosok közül került ki.

Habár egyre kevesebb a forgalomba kerülő hamisítvány, érdemes mindig nagyon körültekintőnek lennünk, hiszen amennyiben a pénztáros észreveszi, hogy a bankjegy hamis, akkor azt az összeget elbuktuk. Tekintve, hogy a hamis pénz értéket nem képvisel, a Jegybank ellenértéket sem térít, tehát érdemes nekünk is nagyon figyelni, ha nagyobb összeget kapunk (vissza), hogy biztosan eredeti pénzhez jutottunk-e. Ha később mi akarunk vele fizetni, és más veszi észre azt, amit nekünk kellett volna, akkor azt az összeget sosem látjuk viszont.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm