21 °C Budapest

Van ilyen? Milliókat utalgatnak tévedésből: akár te is kaphatsz...

Pénzcentrum
2014. június 3. 05:28

6 millió forintot utalt tévedésből munkáltatója egy férfinek. 6 milliót! Tévedésből! A "szerencsés kedvezményezett" nem vacakolt sokáig, 4 milliót rögtön el is költött. A gyorsan jött gazdagság nem tartott sokáig, hamarosan a rendőrök kopogtattak nála... A Pénzcentrum.hu az eset kapcsán utánajárt, hogy megtarthatjuk-e a számlánkra véletlenül érkező összegeket, de az is kiderül, mit tehetünk akkor, ha mi utaltunk rossz számlaszámra.

Nagy visszhangot váltott ki az elmúlt hetekben egy nagykőrösi férfi története, akinek közel hatmillió forintot utalt munkáltatója tévedésből. Az összegből négymilliót el is költött gyorsan, a még meglévő pénzt pedig visszafizette munkáltatójának. A Kecskeméti Rendőrkapitányság jogtalan elsajátítás gyanúja miatt folytatott a 26 éves férfi ellen. De mit is jelent a jogtalan elsajátítás, mit tehetünk, ha mi utaltunk rosszul, és kötelesek vagyunk-e visszaadni a mi számlánkra érkezett összeget?

KATTINTS! Az egyik legnagyobb átverés: miért ne fizethetnénk 100 forintot kártyával?

Sokan úgy gondolják, hogyha utaláskor a számlaszám és a számla tulajdonosának a neve nem egyezik, akkor a bank úgysem tudja beazonosítani, így az összeget esetleg visszafordítják. Pedig a hatályos szabályozás értelmében a jóváírást az egyedi azonosító (azaz a számlaszám) alapján kell teljesíteni. Tehát létező forintalapú bankszámlára tévesen utalt összeg jóváírásra kerül akkor is, ha a név és a számlaszám eltér.Devizautalás esetén sem szöszölnek sokat a bankok, ott is igyekszik mindenki a számlaszám alapján jóváírni a beérkezett összegeket - tájékoztatta lapunkat az MKB Bank.

Az utalásunk tehát könnyen, akár egy szám elütésével is félremehet. Amennyiben pedig egy létező számlaszámot írtunk be, akkor a fogadó félhez meg fog érkezni az összeg. (A nem létező számlára érkező tételeket automatikusan visszafordítják a bankok, vagy pedig már a küldő pénzintézetét sem hagyják el.)

Visszakaphatjuk a félreutalt pénzünket?

Amennyiben már megnyomtuk a "Küldés" gombot, akkor elég hosszas procedúra elé is nézhetünk. A téves utalások visszahívására írásban, a banknál bejelentett módon aláírva van lehetőségünk. Habár a visszakérés okát nem szükséges indokolni, de az MKB Banknál azért javasolni szokták, mert megkönnyítheti az összeg visszaérkezését.

A visszahívási kérelem teljesítése érdekében a küldő pénzintézet a kedvezményezett bankjával felveszi a kapcsolatot, és kéri az összeg visszautalását. Amennyiben a megbízás összege a kedvezményezetett számláján már jóváírásra került, úgy a visszautalás teljesüléséhez a kedvezményezett jóváhagyása szükséges - tudtuk meg az MKB-tól. Ez azt is jelenti, hogy a mi számlánkra érkező összegeket nem emelheti le a bank, és küldheti vissza a feladónak az engedélyünk nélkül. Ha nekünk kell jóváhagyni egy, a számlánkra tévesen érkezett összeg visszautalását, azt szintén írásban tehetjük meg.

Ha a fogadó fél nem hajlandó visszautalni...

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amennyiben a kedvezményezett nem járul hozzá a visszahívott összeg visszaküldéséhez, lehetőség van arra, hogy az adatait kikérjék, és azt a megbízó részére megküldje a bank. A bankszámla tulajdonos nevére, számlaszámára vonatkozó adatszolgáltatás nem jelenti ugyanis a banktitok sérelmét - tudtuk meg az OTP-től. A küldő fél ennek birtokában további lépeseket tehet a tévesen utalt összeg visszaszerzésére. Így az átutalást indító fél polgári peres eljárás keretében követelheti a tévesen elutalt pénzt a fogadó féltől - mondta el lapunknak az OTP Bank.

KATTINTS! Vadászik a NAV a külföldön élő magyarokra: ki kaphat bírságot?

A törvény szerint aki véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonít, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, jogtalan elsajátítás vétsége miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - nyilatkozta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kérdésünkre. A bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést, amennyiben a visszaadásra előírt határidő (nyolc nap) eredménytelenül letelt, illetőleg akkor is, ha az eltulajdonításra vonatkozóan konkrét adatok állnak rendelkezésre.

Ugyanakkor nem reménytelen a félreutalt összeg visszaszerzése: az MKB Bank nyilatkozata alapján a visszahívási kísérleteket inkább sikeresen zárják. A K&H-ból külföldre utalt összegek is többnyire visszaérkeznek (igaz, ez több hétig is eltarthat), és ugyanígy a belföldi fizetési forgalomban is nagyobb a sikeres visszahívások aránya.

 

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?