16 °C Budapest

7 ok: ezért nagyon gáz készpénzt használni

Pénzcentrum
2014. április 28. 16:05

Számos veszélye és hátránya lehet annak, hogy az esetek többségében készpénzzel fizetünk. Nemcsak rengeteget veszítünk így éves szinten, de a bűnözőknek is szívességet teszünk azzal, hogy gyakran használjuk az ATM-et, és sok készpénzzel járkálunk. A Pénzcentrum.hu cikkéből most kiderül, hogy miért is érné meg áttérni a bankkártyás és online vásárlásra, számos kellemetlenségtől megkímélve magunkat.

Az elmúlt egy évben 24 százalékkal növekedett a forgalomban lévő készpénz aránya, így februárban történelmi csúcsot, 3318 milliárd forintot ért el. Ráadásul a teljes készpénzállomány 78 százalékát a lakosság forgatta. Ilyen mértékű növekedést 1999 óta nem tapasztalhattunk. A drasztikus emelkedésnek számos oka lehet, például a február elsejével díjmentessé váló készpénzfelvétel, a tavaly bevezetett tranzakciós illeték jelentetett többletköltségek a bankhasználatban, valamint a betéti kamatok jelentős csökkenése.

KATTINTS! Tízezreket is érhet a pénztárcádban lapuló aprópénz

Pedig az elektronikus fizetési megoldások használata terén hazánk lemaradása már így is igen jelentős még a környező országokhoz képest is. A rejtett gazdaság visszaszorítása érdekében is (több európai uniós országhoz hasonlóan) hazánkban is korlátozni kellene a készpénzhasználatot a kiskereskedelmi vásárlások során. Erre az elmúlt években Európa számos országában sor került. A kellően modern pénzforgalmi rendszerrel és a hazainál fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban a szabályozás nem feltétlen a készpénzkorlátozásra terjed ki, hanem például a bérkifizetések elektronikus úton történő lebonyolítását írja elő minél szélesebb körben.

A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte, hogy miért lenne érdemes a készpénz használatát elfelejteni, és fizetéskor inkább a bankkártyánkat elővenni.


1. A készpénz nagyon sokba kerül - Neked is!

Az MNB adatai szerint évente 309 milliárd forintjába kerül a társadalomnak, hogy ennyi készpénzt használunk. Az elektronikus fizetések gyakoribb használatával (utalások és kártyás fizetések) ez az összeg 100 milliárddal is csökkenhetne. Ráadásul azzal is csak a saját számlánkat növeljük, amikor a sárga (és fehér) csekkjeinket a postán adjuk fel.

Egy bankjegy előállítási költsége 40-50 forint. Az MNB évente átlagosan 4,1 milliárd forintot költ ezek előállítására. Az MNB készpénzes műveletekhez kapcsolódó költségeinek legnagyobb részét (64%) a bankjegyek beszerzése teszi ki, utána az érmék beszerzése következik (31%). A pénztári műveletek, készpénz tárolása, feldolgozása és megsemmisítése 3,6 százalékát teszi ki a költségeknek. Aki készpénzben tartja a pénzét, az kamatbevételtől is elesik.

2. A készpénz kényelmetlen

Nemcsak automatát kell keresni akkor, amikor készpénzre van szükségünk (ami azért a kisebb városokban elég nagy távolságokra való utazást is jelenthet), de a kasszánál az apró számolgatása, a visszajáró kivárása, elpakolása is sok kényelmetlenséggel és idővel járhat. A tárcánkat lehúzó sok apróról, és az eladó szúrós tekintetéről nem is beszélve, amikor ezeket kiborítjuk a pultra. Ráadásul egy-egy nagyobb értékű vásárláshoz szükséges több százezer forinttal sem éppen a legjobb érzés az utcán sétálgatni.

3. A készpénz piszkos

Meglepően piszkosak bankjegyeink, érméink, sőt, bankkártyáink is - derül ki egy felmérésből. A briteknél például 10-ből 1 bankkártyán, 7-ből 1 bankjegyen mutattak ki kórokozó baktériumokat, például fekális eredetűeket, vagy E.Coli baktériumot. "Közismert és tudományosan is alátámasztott tény, hogy a kórokozók túlélhetnek egyes felületeken, és a felületek esetlegesen részt vehetnek azok terjesztésében. A pénzérmék, bankjegyek, bankkártyák szennyezettségét - egyéb, gyakran érintett felülethez hasonlóan, mint pl. billentyűzetek, telefonok, kapcsolók - számos alkalommal vizsgálták, változó tudományos igényességgel" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak dr. Vargha Márta, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízmikrobiológiai Osztály osztályvezetője. Egyöntetű az a megállapítás, hogy szennyezettség-jelző, vagy potenciálisan kórokozó baktériumok, vagy egyes gombák kimutathatóak ezen felületekről, sőt, huzamosabb ideig, egyes fajok akár hetekig életképesek maradhatnak.

4. A bűnözők kedvelt célpontjai az ATM-ek

Nem csökken a készpénz iránti igény, a tavalyihoz hasonlóan idén is várhatóan 5.200 milliárd forint felett alakulhat az ATM-es készpénzforgalom, ami körülbelül 120-125 millió kártyahasználati alkalmat jelenthet. Havi átlagban 420-450 milliárd forint fordul meg a hazai ATM-ekben, ennyi pénzt vesznek fel a magyarok országosan az automatákból - derül ki a TrezEx felméréséből. A legforgalmasabb, berendezésekben akár százmilliós összegek is megfordulnak havonta. Nem csoda, ha ennyi pénz már a bűnözők figyelmét és felkelti, és kedvelt célpontjukká teszi az automatákat.

KATTINTS! Így csapolják meg a kártyádat az ATM-nél: ritka fotók kerültek elő

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. A készpénz veszélyes

Amikor kirabolnak, akkor általában elég kevés az esély arra, hogy a pénzünket valaha még viszontlássuk. A kártyánkat viszont a szerencsétlenséget követően azonnal le is tilthatjuk, így biztos, hogy az azon lévő pénzhez már nem tudnak hozzáférni a bűnözők. Érdemes ugyanakkor a bankkártyánkat érintően néhány biztonsági tanácsot betartani (főleg a PIN kód kiválasztásával kapcsolatosan) erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

6. Vigyázat, hamisítják!

Nemcsak a társadalomra ártalmas fekete-, és szürkegazdaságot támogatja a készpénz. Hozzánk is bármikor kerülhet hamisított pénz, mellyel mi magunk is komoly bajba kerülhetünk. Egyrészt, ha figyelmetlenek voltunk, és elfogadtuk a hamis pénzt, akkor annak az ellenértékét sosem látjuk viszont, ezeket az MNB nem cseréli vissza. Másrészt, ha megpróbálunk túladni a hamis bankjegyen, akkor akár több éves börtönbüntetést is kockáztathatunk. Csak tavaly 30 milliós kárt okoztak az ilyen bankjegyek. A forint esetében jellemző, hogy főként a nagyobb címletű bankjegyekre irányul a hamisítás, a 10 000 és 20 000 forintos címletek az összes fellelt hamisítvány 82,3%-át tették ki a múlt évben. Ehhez képest a különböző valutahamisítványok mennyisége nem jelentős - tájékoztatta az ORFK a Pénzcentrum.hu-t.

Lapunknak küldött válaszukból az is kiderül, hogy évente átlagosan 1300 körül alakul a pénzhamisítással kapcsolatosan száma. Igaz, ez tavaly csökkenést mutatott, ami inkább annak köszönhető, hogy az év közepén életbe lépett az új Büntető Törvénykönyv, mely máshogy definiálja ezt a fajta bűncselekményt. A rendőrség ráadásul nem tud túl hatékonyan fellépni ezekben az esetekben, a befejezett nyomozások eredményességének átlaga 10,8% volt az elmúlt három évben.

Ne próbáljunk túladni a hamis pénzen!
Pénzhamisítás elősegítése bűncselekmény elkövetői alapesetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, míg a minősített esetben - különösen nagy vagy azt meghaladó értékű pénzre, vagy bűnszövetségben történő elkövetés esetén - öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.

Pénzhamisítás (hamis pénz kiadása) és pénzhamisítás elősegítése bűncselekmények gyanúja miatt folytatott büntetőeljárások száma Pest megyében és Budapesten volt a legmagasabb. Többnyire kisebb, bankjegyvizsgáló eszközzel nem rendelkező üzletekben, boltokban próbálnak az elkövetők hamis pénzt forgalomba hozni - mondta el az ORFK lapunknak.

7. Készpénzzel nem tudsz olcsón online vásárolni

Az online vásárlás népszerűsége folyamatosan növekszik. Egyre többen ismerik fel ugyanis, hogy a különböző termékek beszerzésének ez a módja nemcsak kényelmesebb és gyorsabb, hanem sokkal olcsóbb is. Külföldről akár a bolti ár feléért tudjuk megrendelni a kívánt árut, amit egyenesen az otthonunkba szállítanak ki. A legtöbb esetben ehhez mindenképpen előre kell fizetnünk a bankkártyánkkal vagy utalással. Esetleg SOFORT Bankinggel. Ráadásul ha PayPalon keresztül rendeztük a számlát, akkor a pénzünket 45 napig vissza is kérhetjük, ha nem vagyunk elégedettek a termékkel.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm