14 °C Budapest

Diploma sem kell a magyar álomfizetéshez: havi másfélmillió érettségivel

Pénzcentrum
2014. május 23. 11:19

A mai napig sokan úgy gondolják, hogy csak diplomával lehet jól fizető állást szerezni. Pedig számos olyan foglalkozás van, amelyek érettségivel is átlagon felüli fizetéssel kecsegtetnek. Gondoltad volna, hogy a másfélmilliós fizetéshez sem szükséges a felsőfokú végzettség?

Van még miért izgulniuk a középiskolásoknak és szüleiknek, hiszen javában zajlanak az érettségi vizsgák. Június végére azonban kiderül, kinek hogy sikerült számot adnia a tudásáról. A legtöbben sorsdöntőnek tartják az eredményt, hiszen többek között a továbbtanulás is ezen múlik majd. Évről-évre nő azonban a verseny a felsőoktatási helyekért (idén több mint tízezerrel nőtt a jelentkezők száma), így egy kevésbé jól sikerült érettségivel könnyen le lehet maradni a kiszemelt szakról. Sokan azt hiszik, hogy így a későbbi magas fizetéstől elbúcsúzhatnak. Pedig nemcsak diplomával lehet jól keresni. Akár egy érettségivel, vagy egy rövid OKJ-s képzéssel is megcsíphetünk olyan állást, amivel bőven átlag feletti fizetést kaphatunk (amely 2013-ban 230 ezer forint volt, jelenleg pedig 236 ezer forint).

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tavalyi adatai alapján összegyűjtöttük azokat a foglakozásokat, amelyek nem igényelnek felsőfokú végzettséget, mégis jól lehet keresni velük.

10. Rendezvényszervező (bruttó kereset: 262 459 forint)

Egy rendezvényszervező munkája az emberekkel való kapcsolatteremtésről- és tartásról szól. Aki jó kommunikációs képességgel rendelkezik, rugalmas, jó tervező készséggel van megáldva és szereti a pörgős munkahelyet, annak érdemes lehet elvégeznie egy rendezvényszervező tanfolyamot. Később nemcsak kisebb-nagyobb cégeknél lehet elhelyezkedni, hanem saját vállalkozást is lehet indítani. Érdeklődési körtől függően lehet esküvőkre, koncertekre, kiállításokra vagy gasztronómiai programok szervezésére is specializálódni.

9. Jogi asszisztens (bruttó kereset: 269 377 forint)

Ha érdekel a jogi világ, de nem szeretnél vagy nincs lehetőséged még minimum 5-6 évig koptatni az egyetem padjait, akkor elvégezhetsz érettségi után egy jogi asszisztensi tanfolyamot. Így olyan szakemberré válhatsz, aki a jogászokat, bírókat tehermentesíti és segíti a mindennapi munkájukban. Akik ezt a szakmát választják, segíthetnek például az ügyvédeknek felkészülni bírósági tárgyalásokra, bírói döntéseket vagy jogszabályokat kereshetnek ki vagy előkészíthetnek szerződéseket, végrendeleteket.

8. HR asszisztens (bruttó kereset: 278 321 forint)

A humánpolitikai adminisztrátorok személyzeti információkra vonatkozóan adminisztratív feladatokat lát el. Például a betöltetlen álláshelyek meghirdetését szervezi meg, munkaszerződéseket készít elő, kapcsolatot tart az egyes szakterületekkel a bérszámfejtőkön és a pénzügyi kollégákon keresztül. Ezenfelül az állásba való jelentkezések és előléptetési kérelmeket is a HR asszisztensek dolgozzák fel és tájékoztatják őket az eredményekről.

7. Technikusi állások (gépésztechnikus bruttó keresete: 289 916 forint, energetikai technikus bruttó keresete: 335 763 forint)

Egy gépésztechnikus gépek és berendezések beszerelését, működtetését és karbantartását végzi, valamint ezek megtervezésében is részt vesz. A mérnöki felkészültséget nem igénylő részfeladatok elvégzése a kutatási, fejlesztési munkában szintén a feladatkörébe tartozhatnak munkahelytől függően. Többek között közlekedési eszközök, gyártási termelőeszközök vagy épületgépészeti eszközök tervezésével és gyártásával foglalkozhatnak a gépésztechnikusok, akik később számos területre tudnak specializálódni is.

KATTINTS! Félmilliós havi fizetés: ők viszik haza a legtöbb pénzt

6. Irodavezető (bruttó kereset: 300 525 forint)


Az álláshirdető portálokat böngészve láthatjuk, hogy elég keresettek az irodavezetők. Ők azok, akik többek között az iroda zökkenőmentes napi működését biztosítják, adminisztrációs feladatokat látnak el, intézik a postai- és banki ügyeket, a könyvelővel tartják a kapcsolatot. Elképesztően széles körű feladatokat látnak el az irodavezetők. A hirdetők elvárásai között általában középfokú végzettség szerepel, udvarias és kedves viselkedés, valamint kiváló szóbeli és írásbeli kommunikációs készség.

5. Pénzintézeti ügyintéző (bruttó kereset: 319 244 forint)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A többnyire bankfiókokban (esetleg azok telefonos ügyfélszolgálatán) dolgozó pénzintézeti ügyintézők az ügyfelek kiszolgálásában segítenek: folyószámlát nyitnak, átutalásokat teljesítenek, bankkártyákat tiltanak le. Pénztárban a be-és kifizetéseket kezelik, valutát váltanak, így szükséges lehet forint- és valutapénztárosi vizsga, valamint bankreferensi OKJ szintű szakképesítés. Az alapfizetésen felül az értékesített termékek (például biztosítások, hitelkártyák) után általában jutalékot is kapnak.

4. Rendszergazda, informatikus (bruttó kereset: 362 057 forint)

A rendszergazdai/informatikusi álláshirdetésekben az elvárások között általában szakirányú (középiskolai vagy OKJ-s) végzettség szerepel, valamint a szükséges programok/rendszerek/technológiák ismerete. Ma már szinte minden cégnél és közintézménynél szükség van a munkájukra. Ők azok, akik a számítógépes hálózatokat, szervereket felügyelik, a felhasználók munkavégzését támogatják, jogosultságokat kezelnek, de részt vehetnek új alkalmazások tervezésében is.

3. Mozdonyvezető (bruttó kereset: 369 882 forint)

Forrás: railpictures.net, készítette: Rizsavi Tamás

Hazánkban jelenleg több mint 3000 kilométer hosszúságú vonalon körülbelül 4700 mozdonyvezető teljesít szolgálatot. Amennyiben már kiskorodban is imádtad a pályaudvarokat és a vonatokat, úgy érdemes lehet belevágnod A MÁV által kínált motorvonat vezető gyakornoki programba. A tanfolyam körülbelül 16 hónapos, melynek végén 2 dízel és 2 villamos mozdonytípus vezetésére lehet képesítést szerezni. A képzés ideje alatt a gyakornokokkal munkaviszonyt is létesítenek, így a tanfolyam költségeit is állják. A felvételhez érettségi és orvosi alkalmassági szükséges, valamint a kiválasztáson történő megfelelés.

2. Ingatlanügynök (bruttó kereset: 412 621 forint)

Habár az ingatlanügynökök fizetése elég nagy szórást mutat, és (a jutalékos rendszer miatt) számos tényezőtől függ a havi bevétel, összességében úgy tűnik, hogy megéri belevágni egy közvetítői tanfolyamba. Vagy rögtön jelentkezni valamelyik ingatlaniroda hirdetésére, hiszen többen is kínálnak saját képzést és felkészítést. Ráadásul az ingatlanpiac is az éledezés jeleit mutatja, úgyhogy a növekvő kereslettel és árakkal párhuzamosan az ingatlanügynöki fizetések is tovább nőhetnek.

1. Gépkezelő (Kőolaj- és földgázfeldolgozó gép kezelőjének bruttó keresete: 437 772 forint)

Nem tartozik a legismertebb szakmák közé a kőolaj- és fölgázfeldolgozó gépek kezelőié, pedig igen szép fizetést lehet vele hazavinni. Különböző gázgyártó telepeken, gázgyűjtő állomásokon vagy kenőanyagokat, olajszármazékokat előállító cégeknél van szükség a munkájukra, ahol szakterülettől függően számos, gépekkel kapcsolatos feladatot kell ellátnia.

+1. Légiforgalmi irányító (bruttó kereset: 1 525 812 forint)

Nem újdonság, hogy a légiforgalmi irányítók nagyon sokat keresnek. A képzésekre általában sokszoros a túljelentkezés, és igen kemény a kiválasztási folyamat. Több teszten kell megfelelniük a jelentkezőknek, melyeken például a rövid távú memóriát, a számmemóriát, döntési képességet és a stressztűrést nézik. A teszteket egészségügyi alkalmassági és pszichológiai vizsgálat követi, végül pedig egy értékelő központos felvételin kell részt venni három másik jelentkezővel, és nyolc értékelővel. A sikeres felvételizőkre körülbelül két éves képzés vár, melynek költségeit átvállalják, ha utána tíz évig munkaviszonyban maradnak a céggel.

Tetszett a cikk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a legfontosabb hírekről!


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07