23 °C Budapest

Ezt jobb, ha tudod: ezért ne dobd ki a sárga csekket

Pénzcentrum
2014. május 15. 14:48

Mivel a lakosság közel 80 százaléka még mindig postai csekkel fizeti számláit, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a befizetési bizonylatok megőrzésének határidejével. A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy meddig érdemes őrizgetni a bizonylatokat.

A készpénzátutalási megbízás, ismertebb nevén a sárga csekk használata a lakosság körében továbbra is töretlen népszerűségnek örvend - derül ki a Magyar Posta Zrt. lapunknak küldött válaszából. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a magyarok közel 80 százaléka még a postai sorban állást részesíti előnyben az elektronikus fizetésekkel szemben. Mivel a többség nemcsak a közüzemi-, távközlési számláit fizeti így, hanem például bírságokat, hiteltörlesztést, ezért nagyon fontos, hogy bármikor tudjuk igazolni, hogy megtörtént a befizetés. Ugyanakkor számos, egymásnak ellentmondó információt lehet azzal kapcsolatban hallani, hogy egy vagy öt évig célszerű megőrizni a bizonylatot.

KATTINTS! Brutálisan drága a sárga csekk - mutatjuk, mi a jobb megoldás

Sem az öt, sem az egy év nem pontos. Az ELMÛ a Pénzcentrum.hu megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a villamosenergia-kereskedő és felhasználó közötti villamosenergia-vásárlási, valamint a hálózati szolgáltató és a felhasználó közötti hálózathasználati szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik. Ugyanígy két év vonatkozik a többi közműszoláltatói cégre is.

A változás információink szerint 2011. október 1-jén lépett életbe. Az ezutáni dátum után befizetett csekkekre már a kétéves szabályozás vonatkozik, azonban a korábbi bizonylatokat még öt évig érdemes megőrizni. Legtovább tehát még 2016 októberig célszerű vigyázni a korábban befizetett csekkekre, jogvita esetén pedig a vita lezárásáig.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanakkor az elektronikus hírközlési szolgáltatásokra vonatkozó egyedi előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint egy év alatt, a készülékvásárlásból eredő polgári jogi igények pedig 5 év alatt évülnek el. A bizonylatok megőrzésére vonatkozó szabályok szerint a bizonylatok megőrzési ideje 5 év, érdemes eddig mindenképp megőrizni a befizetést igazoló bizonylatokat, esetleges jogvita esetén pedig a jogvita jogerős lezárultáig - tájékoztotta lapunkat a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?