17 °C Budapest

Ez a legújabb netes átverés: százezreket bukhatnak az áldozatok

Pénzcentrum
2013. december 10. 12:05

Máris lecsaptak az online csalók az Ukrajnában kialakult zavaros belpolitikai helyzetre. Érdemes óvatosnak lenni, és kételkedni, ha ismerősünktől olyan e-mailt kapunk, amelyben azt állítja, Ukrajnában van, és azonnali pénzügyi segítséget kér.

Úgy tűnik, néhány nap alatt sikerült rákapcsolódniuk az internetes csalóknak a tömegtüntetésekkel tarkított, feszült ukrán belpolitikai helyzetre.

A Pénzcentrum.hu értesülései szerint az elmúlt órákban több postaládában - köztük magyar felhasználóknál is - landoltak olyan levelek, amelyek feladója (aki a felhasználó közvetlen ismerőse, tehát valószínűleg a postafiókokat feltörték) azt állítja magáról, hogy Ukrajnában ragadt, egy kirabolták őt, elvették telefonját, ékszereit, készpénzét.

A levél írója azonnali segítséget kér az ügyintézéshez. A levélben azt írja, 2500 dollárra (550 ezer forint) van szüksége. A levél érdekessége, hogy sem számlaszám, sem bank neve nincs megadva benne. A feladó viszont azonnali választ kér, érdemes azonban résen lenni, hiszen nem ismerősünk e-mail címe van megadva válaszcímként, hanem egy ahhoz hasonló, 1-2 betűvel eltérő cím. Valószínűsíthető, hogy a csalók ezzel a módszerrel próbálják meg felvenni a kapcsolatot a gyanútlan, ismerősének segíteni akaró áldozattal.

Gyanakodjunk!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A csalók módszerei egyre kifinomultabbak - jól mutatja ezt a fenti eset is. Érdemes tehát gyanakodni, óvatosnak lenni: még akkor is, ha közeli ismerősünktől kapunk levelet.

Fontos, hogy figyeljünk a válasz e-mail címre, próbáljunk telefonon kapcsolatba lépni ismerősünkkel (még akkor is, ha a levél azt állítja, hogy ellopták a készülékét). Természetesen ugyanilyen lényeges, hogy ne adjunk meg semmilyen, a bankszámlánkhoz kapcsolódó adatot, különösen számlaszámot, kártyaszámot, PIN-kódot.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?