23 °C Budapest

Ez a legújabb netes átverés: százezreket bukhatnak az áldozatok

Pénzcentrum
2013. december 10. 12:05

Máris lecsaptak az online csalók az Ukrajnában kialakult zavaros belpolitikai helyzetre. Érdemes óvatosnak lenni, és kételkedni, ha ismerősünktől olyan e-mailt kapunk, amelyben azt állítja, Ukrajnában van, és azonnali pénzügyi segítséget kér.

Úgy tűnik, néhány nap alatt sikerült rákapcsolódniuk az internetes csalóknak a tömegtüntetésekkel tarkított, feszült ukrán belpolitikai helyzetre.

A Pénzcentrum.hu értesülései szerint az elmúlt órákban több postaládában - köztük magyar felhasználóknál is - landoltak olyan levelek, amelyek feladója (aki a felhasználó közvetlen ismerőse, tehát valószínűleg a postafiókokat feltörték) azt állítja magáról, hogy Ukrajnában ragadt, egy kirabolták őt, elvették telefonját, ékszereit, készpénzét.

A levél írója azonnali segítséget kér az ügyintézéshez. A levélben azt írja, 2500 dollárra (550 ezer forint) van szüksége. A levél érdekessége, hogy sem számlaszám, sem bank neve nincs megadva benne. A feladó viszont azonnali választ kér, érdemes azonban résen lenni, hiszen nem ismerősünk e-mail címe van megadva válaszcímként, hanem egy ahhoz hasonló, 1-2 betűvel eltérő cím. Valószínűsíthető, hogy a csalók ezzel a módszerrel próbálják meg felvenni a kapcsolatot a gyanútlan, ismerősének segíteni akaró áldozattal.

Gyanakodjunk!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A csalók módszerei egyre kifinomultabbak - jól mutatja ezt a fenti eset is. Érdemes tehát gyanakodni, óvatosnak lenni: még akkor is, ha közeli ismerősünktől kapunk levelet.

Fontos, hogy figyeljünk a válasz e-mail címre, próbáljunk telefonon kapcsolatba lépni ismerősünkkel (még akkor is, ha a levél azt állítja, hogy ellopták a készülékét). Természetesen ugyanilyen lényeges, hogy ne adjunk meg semmilyen, a bankszámlánkhoz kapcsolódó adatot, különösen számlaszámot, kártyaszámot, PIN-kódot.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM