A világ mogyorótermésének jelentős része Törökországból, azon belül is a Fekete-tenger keleti partvidékéről származik.
A TriflaFram szarvasgombái, Gyulai Évi Designer Szörpje, a Birsbirtok és a Tokaj-hegyaljai MyWine eredményes kampányai után újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, többeknek csak Főzelékes Feri, aki nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint, hogy javítson a főzelékek hazai megítélésén.
A túllisztezett, csomós, vagy túl folyós főzelékekről szinte mindenkinek vannak kellemetlen gyermekkori emlékei, sokak számára a főzelékkel szembeni ellenérzés az iskolai menzákról hozott beégett trauma. A főzelék emiatt sokáig a magyar gasztronómia mostohagyereke volt. Hivatalos leírása szerint a főzelék olyan „növényből készült főétel, amelyet rendszerint rántással, habarással sűrítve, többnyire fűszerrel ízesítve, különféle sűrűségűre főzve készítenek el”. De korántsem mindegy, hogy azt miként teszik.
A hazai konyhákban néhány éve szerencsére megjelentek azok az újszerű feldolgozások, melyek nyomán a főzelékek a korábban ismertekhez képest egészen más dimenzióban kerülnek az asztalra. A főzelékekről kialakult kép újra definiálásában élen jár Szatmári Ferenc, aki három szakácskönyvet is írt már a főzelékek, saláták izgalmas újraértelmezéséről. Ő például klasszikus értelemben véve soha sem rántja vagy habarja be főzelékeit. Nem lisztet, hanem keményítőt, vagy zöldségpürét használ, azzal keveri ki a sűrítésre használt tejszínt vagy kókusztejet. Egyrészt ettől, másrészt a friss fűszerektől, továbbá a szezonális zöldségektől lesznek olyan ízűek és állagúak, amelyek egészséges és tudatos étkezési alternatívát jelentenek bármely korosztály számára.
Sokakban nagyon mélyen élnek a rossz berögződések a főzelékekkel kapcsolatban, az én misszióm ezen a képen javítani. A küldetés szempontjából szinte mindegy, hogy ezeket az újszerű zöldségfeldolgozásokat főzeléknek hívjuk-e vagy sem, a lényeg, hogy az étel finom, tápláló és egészséges legyen. Nagyon örülök, hogy a Brancson futó kampányban ennyien előre is bizalmat szavaztak nekünk, azon leszünk, hogy ezt maximálisan megháláljuk"
- reagált kampánycél elérésére Főzelékes Feri, akivel nemrég a Pénzcentrum vlogja a CashTag is készített egy interjút:
A HIPPEACE főzelék- és salátabár november elején nyílik Budapesten a Klauzál téri piacnál, kínálatban nemcsak újhullámos főzelékeket találunk izgalmas feltétékkel, de lesznek gabonaalapú kevert saláták és levesek is. Az alapítók nem feledkeznek meg a fenntarthatóságról sem: szűkített választékkal csökkentik a pazarlást, és kizárólag környezettudatos csomagolásban szolgálják fel ételeiket. Van lehetőség náluk arra is, hogy a vásárlók egy rászorulónak biztosítsanak egy tál ételt, melyet a Józsefvárosi Családsegítő Szolgálaton keresztül adnak át.
A Brancs platformon, ami összeköti a jó ötleteket a leendő vásárlókkal, a TriflaFram szarvasgombái, Gyulai Évi Designer Szörpje, a Birsbirtok és a Tokaj-hegyaljai MyWine eredményes kampányai után a HIPPEACE főzelék- és salátabár már az ötödik olyan gasztronómiai sikertörténet, amely bizonyítja a közösségi finanszírozás létjogosultságát és erejét a hazai kickstarter piacon, a projektekre eddig összesen 8.7 millió forint gyűlt össze.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.
-
Az első nyugdíj jóval alacsonyabb lesz az utolsó fizetésnél
Aki időben elkezd gondoskodni önmagáról, azzal biztosíthatja az időskori megélhetését.
-
Hogyan lehet egyszerre impozáns és hatékony egy otthon? (x)
A 21. század otthona egyszerre kényelmes, lenyűgöző és energiahatékony. De hogyan érjük el, hogy a dizájn, a komfort és az energiaspórolás szempontjai is érvényesüljenek?
-
Ismét a Rossmann lett a Legjobb Munkahely (x)
A Rossmann Magyarország második alkalommal nyerte el a Kincentric által végzett munkavállalói elégedettségi felmérés alapján a Legjobb Munkahely címet.