2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Szavaztak a családi pótlékról: ideje lenne emelni a támogatást


2008 óta nem emelkedett egy fillérrel sem a gyermekeket nevelő családoknak járó állandó támogatás, a családi pótlék összege. Ennek számos oka van, az egyik legfőbb az, hogy az állam arra szeretné ösztönözni a szülőket, hogy dolgozzanak, és vegyék igénybe a nekik járó adókedvezményeket és hiteleket. Megkérdeztük olvasóinkat, nekik mi a véleményük erről az irányról, az eredmény önmagáért beszél.

A családtámogatások kapcsán újra és újra felmerül az immár hosszú évek óta változatlan összegű családi pótlék kérdése. A KSH adatai szerint 2020. októberében összesen 1 724 151 gyermek után részesültek az őket nevelők a családi pótlékból, melynek összege a gyermekek számától, a család szerkezetétől és a gyermek egészségi állapotától függ, ám immár 2008 óta nem emelkedett egy fillért sem.

  • az 1 gyermeket nevelő családok 12 200 forintot,
  • az 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintot, összesen 26 600 forintot,
  • a 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot,
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap.

Ez az összeg 2008-ban még "látszódott" mára azonban, akik gyereket nevel, az pontosan tudja, hogy csupán szimbolikus összeg. A Pénzcentrum korábban részletesen foglalkozott azzal, mire volt elég 2008-ban ez az összeg és mire elég 2021 legelején, a KSH adatait segítségül hívva megnéztük egyes, gyermeket nevelő családok által feltételezhetően gyakran vásárolt termékek 2008-as és a mai árát.

2008. és 2021. között a teljes (kumulált) infláció 41,13 százalék, magyarul 14 113 forint szükséges ma ahhoz, hogy a 2008. évi 10 ezer forint értékénél legyünk.

Családi pótlék: kell emelni?

A fenti kérdés persze sokkal összetettebb, mint az elsőre látszik, hiszen számos oka van annak, hogy az Orbán-kormány nem nyúl ehhez az ellátási formához ilyen hosszú ideje. Ettől függetlenül kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére, szerintük jó-e ez így, vagy pedig emelni kéne. Az eredmény önmagáért beszél.

A válaszadók elsöprő többsége, 80 százaléka gondolja úgy, hogy ideje lenne emelni az ellátás összegén, méghozzá 40 százalékuk szerint azért, mivel az egyéb családoknak nyújtott ellátásokhoz kevesebben jutnak hozzá. Ennek oka, hogy a jelenlegi családpolitika mást gondol az alanyi jogon járó támogatásokról: az elég "balosan" hangzó munkaalapú társadalomban hisznek - ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök többször is kifejtette,

tehát szívesen támogatják a gyermeket (főleg gyermekeket) nevelőket, ám abban az esetben, ha a szülők dolgoznak.

Többször is hangsúlyozták a fentiekhez hasonló számolgatásokra reagálva, hogy a családi pótlék csupán csak egy eleme a kormány által nyújtott családtámogató intézkedéseknek, és véleményük szerint nem célszerű így külön tárgyalni azt, hiszen még számos eleme van, kezdve a rászorulók számára ingyenes étkezés, és egyéb kedvezmények, az ingyenes tankönyv, a GYES, a GYED, a CSED, a nagyszülői GYED, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, és persze a babaváró hitel és a CSOK is.

Különböző típusú támogatások, melyekben közös, hogy az jár jól, akinek egészsége engedi, és van is lehetősége elhelyezkedni, illetve volt bejelentett munkája a gyermekek születése előtt. Itt van például a családi adókedvezmény, mely egy gyermek után 10 ezer forintot, 2 gyermek után 20+20 ezer forintot, 3 vagy több gyermek nevelése esetén pedig gyermekenként 33 ezer forintot jelent a családnak. Tehát egy három gyermeket nevelő családból az egyik kereső 99 ezer forinttal többet visz haza, mint egy gyermektelen.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked