21 °C Budapest
Flags of the European Union and Hungary flying from poles outside an ornate building in the centre of Hungarian capital city of Budapest

Durva lépésre szánta el magát Novák Katalin: mire készül a lemondott államfő?

2024. március 17. 19:30

Ismét mozgalmas hét áll mögöttünk: alábbi összefoglalónkban összegyűjtöttük neked a 11. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkeit a Pénzcentrumról.

Lemondása óta még nem igényelt szolgálati lakást, titkárságot, egészségügyi ellátást és állami autót sem Novák Katalin. A volt államfő ugyanakkor bármikor élhet ezekkel a lehetőségekkel. Ugyanakkor jelenleg havi bruttó 5,2 milliós fizetését minden bizonnyal felveszi a korábbi köztársasági elnök.


Vadonatúj forintérméket vezetnek be Magyarországon: így fognak kinézni, ennyit fognak érni

Március 11-én megjelent a Magyar Közlönyben a Magyar Nemzeti Bank elnökének két MNB rendelete, mely szerint a jegybank – Kincsem, a magyar versenyló születésének 150. évfordulója alkalmából – „Kincsem”megnevezéssel 15 000 forintos címletű ezüst emlékérmét, valamint 3000 forintos címletű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki. Mutatjuk, hogy fognak kinézni az érmék és mikor bocsátják ki azokat.


Itt az albán pékségek titkos receptje: ebből készül a zsemle, kifli, minden

Albán pékáruk, otthon, adalékanyagmentesen, egyáltalán nem lehetetlen. Mutatjuk a költséghatékony receptet. 35 deka liszt, egy-egy evőkanál cukor és só, 2 dkg élesztő, két evőkanál olaj, és 3 dl langyos víz, mindössze ennyi kell a megszokott albán pékségekben található tésztákhoz – számolt be a receptről a parparcesreceptek tartalomkészítő a TikTokon. Az elkészítés során a masszát 15 percig kell dagasztani, ráadásul ebből a tésztából „nem csak zsömlét lehet csinálni, hanem bármilyen pékárut, amit lehet kapni az albán pékségekben. Ugyanis majdnem mindennek ugyanaz a tésztája” - hangzik el a videóban.

Komoly bajban a 45 pluszos magyarok: munkájuk, megélhetésük is rámehet, ha erre nem gondolnak

Az OECD-országokban egyértelműen azt látni, hogy az idő előrehaladtával csökken a munkahelyi mobilitás mértéke. Pedig a digitális változások, a robotizálás következtében egyre több dolgozót érthet el a kényszer, hogy munkát váltson. Fontos azonban leszögezni, hogy az önkéntes és a kényszerű munkaváltások között óriási különbség van, az előbbi általában jó hatással van az egyén anyagi és pszichológiai jólétére, míg az utóbbi egyáltalán nem. Azt is fontos kiemelni, hogy munkaváltási hajlandóság ide vagy oda, általában ha az idősebb, 45-64 éves munkavállalók váltanak, akkor rosszul járnak. Olyan országokban főleg, mint Magyarország. Nálunk ugyanis az összes munkaváltás közül nagyon magas az aránya azoknak a munkahelyváltásoknak, amik igazából nem járnak valódi fejlődéssel, fentebb lépéssel a karrier út kapcsán. Ez leginkább az alacsonyabb hozzáadott értékű munkákat végzőket érinti, ők azok, akik igazából ugyanazt csinálják, ugyanolyan (általában ugyanolyan rossz) körülmények között, gyakorlatilag ugyanannyi pénzért, csak máshol.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szívhatják a fogukat a szemüveges magyarok: nincs mese, mindenki a zsebébe nyúlhat 2024-ben

Két év alatt majdnem 50 százalékkal drágultak a szemüveglencsék Magyarországon, a szemüvegkeretekért pedig negyedével kell manapság többet fizetni, mint 2022-ben, a kontaktlencse pedig ezen idő alatt csaknem 15 százalékkal drágult - mindez több százezer magyart érint, a legutóbbi népszámláláson több mint 1,3 millióan mondták azt, gond van a látásukkal. A szakértők szerint a drágulás 2024-ben sem áll le: az egyik legnagyobb hazai webshop alapítója szerint a hazai árazás nagyban függ a forintárfolyamtól, amely nem alakul túlzottan fényesen. Kiderült, egyre többen halogatják a szemüvegvásárlást, sokan pedig a megszokott márkájukat cserélik olcsóbb megoldásokra.

Radikális változás jöhet a magyar munkahelyeken: készüljenek a dolgozók, ez kemény lesz

A pandémia alapjaiban változtatta meg az emberek munkához való hozzáállását, előtérbe helyezve az életminőséget és a rugalmasságot, ami tartós munkaerőhiányhoz és a munkaadók alkalmazkodásához vezetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm