27 °C Budapest
Gyula, 2024. január 25.A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök aláírja a mozgás évérõl szóló államfõi határozatot Gyulán 2024. január 25-én.MTI/Sándor-palota

Drasztikus lépésre szánta el magát Novák Katalin: mire készül a lemondott államfő?

2024. március 13. 09:29

Egyelőre nem kért szolgálati lakást, személyzetet, egészségügyi ellátást és szolgálati autót sem Novák Katalin. A volt államfő ugyanakkor bármikor élhet ezekkel a lehetőségekkel. Ugyanakkor jelenleg havi bruttó 5,2 milliós fizetését minden bizonnyal felveszi a korábbi köztársasági elnök.

Lemondása óta még nem igényelt szolgálati lakást, titkárságot, egészségügyi ellátást és állami autót sem Novák Katalin - közölte a Telex kérdésére az Országgyűlés sajtóirodája. A jogszabályok alapján a volt köztársasági elnökök az Országgyűlés Hivatalától igényelhetnek lakást, amihez kérés esetén egyfős személyzet is jár, emellé ingyenes egészségügyi ellátásra, háromfős titkárság fenntartására és szolgálati autóra is igényt tarthat a volt államfő.

Viszont ez még nem jelenti azt, hogy nem is fogja igénybe venni ezeket: a jogszbályok szerint ugyanis Novák Katalin bármikor dönthet úgy a jövőben, hogy kéri a szolgáltatásokat - a költségeket az adófizetők állják majd. Egyébként személyzetet például akkor is kérhet a volt államfő, ha a saját tulajdonú lakásába költözik. A Telex emlékeztet, Áder János egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott a távozása után, amit kb. 1 milliárd forintért újítottak fel. A plágiumügye miatt lemondott Schmitt Pál viszont nem élt a lehetőséggel, nem igényelt állami rezidenciát.

Fizetését viszont minden bizonnyal megkaphatja Novák Katalin: a volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők, az összeg a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, márciustól bruttó 5,2 millió forint havonta. És ez minden évben emelkedik a bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben. Emellett a korábbi államfők arra is kapnak pénzt a központi költségvetésből, hogy közcélú felajánlásokat, adományokat tegyenek civil szervezeteknek, ez az összeg tavaly fejenként 73 millió forint volt.

Címlapkép: Sándor-palota, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm