25 °C Budapest
Ez az 5 legdurvább környezetrombolás ma Magyarországon: a végén mi fogjuk megszívni

Ez az 5 legdurvább környezetrombolás ma Magyarországon: a végén mi fogjuk megszívni

2023. november 1. 16:33

„A természet és az ember kapcsolata nagyon hasonló Magyarország és az EU viszonyához: annak ellenére, hogy részei vagyunk, folyamatosan harcban állunk vele. Erősködünk, de a végén nagyon valószínű, hogy mi fogjuk megszívni”– mondta el Litkai Gergely a Pénzcentrum legújabb CashTag vlogja részében, melyben az 5 legégetőbb hazai természetvédelmi problémával foglalkozunk. A humorista előadását meghallgathatjátok a PORTFOLIO GEN Z FEST /GREEN rendezvényen november 9-én, ahol többek között szó lesz arról is, mi most az 5 legdurvább környezetrombolás Magyarországon.

Aszály, villámárvizek, erdőirtás, biomassza és felelőtlen környezetvédelmi szabályok: öt jelenség ami sújtja a hazai természetet, és amik ellen ádáz harcot vívnak a környezetvédők. A Pénzcentrum volgja, a CashTag legújabb részében a WWF Magyarország szakembereivel járjuk körbe ezeket a jelenségeket, és Litkai Gergely humorista összegzi, mi is a probléma sokak hozzáállásával a környezetvédelemhez.

Az egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárási jelenségek a klímaváltozás velejárói, de azt már kevesebben tudják, hogy ennek hatásai ellen lehetne védekezni, az ellenállóképességünk javítható lenne egy kis odafigyeléssel.

Magyarországon és a világon talán a természetes élőhelyek elvesztése a legnagyobb probléma. Még a jól hangzó zöldmezős beruházások során is olyan zöld mezőket, élőhelyeket, biológiailag aktív felületeket semmisítünk meg, melyek nekünk, embereknek is fontos ökoszisztéma-szolgáltatások folynak

 - mondta el a CashTagnek Deák Dalma, a WWF környezetpolitikai szakértője.

Kéthavi eső egy óra alatt

Annak ellenére, hogy a nyarainkat ma már leginkább az aszály jellemzi, mégis egyre gyakrabban fordulnak elő felhőszakadások, amikor egy kis területen viszonylag rövid idő alatt akár 1-2 havi csapadék is lezúdul, ami a helyekben, dombságokban villámárvizek kialakulásához vezethet. Ezek nem csak komoly anyagi karokat okozhatnak, de akár emberéletet is kiolthatnak – hívta fel a figyelmet Fehér Zoltán a szervezet Természetvédelmi vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lesz még erdő Magyarországon?

A biomassza és a jogszabályi környezet változásai mellett az erdőgazdálkodás is kulcsfontosságú, de annál bonyolultabb kérdés Magyarországon. Mint tudjuk, évezredek óta használjuk a természeti környezetünket és kizárólag a saját céljainknak megfelelően alakítottuk át azért, hogy megfeleljen az emberiségnek. De ennek ára van:

Erdőink és egyéb természeti környezetünk elszegényedett, átalakult, számos faj eltűnt.  Az erdőgazdálkodási gyakorlatot olyan formában kell megváltoztatni, hogy fenntarthatóbb legyen, és a természeti kincseink megőrzését is szolgálja

 - hangsúlyozta Bódis Pál, erdő program szakértő, majd hozzátette, hogy a magyar erdők 95 százalékában lehetséges a fakitermelés: ez egy nagyon magas szám, és komoly probléma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem