Ruinous cottage before new built flats and apartaments in Budapest, Hungary

Atyaég, milyen lakásokat vesz a dúsgazdag pesti elit: ezeknek semmi sem elég drága?

2023. március 24. 05:57

Lassuló ütemben, de továbbra is emelkedik az új építésű lakások átlagára Budapesten, átlagosan jelenleg közel 1,5 millióval kalkulálhatnak a fővárosi lakásvásárlók. Az árszínvonal lendülete ugyanakkor nem egységes, Budán és Pesten is akadnak területek, ahol tovább emelkedik az új építésű lakóingatlanok árszínvonala, és olyanok is, ahol megtört a trend, és már csökkenést is láthatunk. Ugyanakkor továbbra is őrület van, hiszen meglepően széles a dúsgazdagoknak szánt felhozatal, ráadásul bővülni látszik a sokszáz milliós otthonok kínálata. A Pénzcentrum a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb adatait elemezte.

Már több mint öt éve, minden egyes negyedévben górcső alá vesszük itt a Pénzcentrumon a Budapesti Lakáspiaci Riport új építésű lakásokat összesítő adatsorát. Ahogy az elmúlt negyedévben, most is arra igyekeztünk választ kapni, hogy folytatódott-e a 2021-es évben, a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk ellenére megfigyelhető erőteljes kitörés, illetve, hogy kap-e komolyabb ütést a lakáspiac a 2022-ben kibontakozó globális gazdasági válság, közte a horror-infláció előidézte egzisztenciális problémák miatt. Nos, a válasz nem egyértelmű, az azonban biztos, hogy trendforduló-gyanús ponthoz érkeztünk az új építésű lakások fővárosi piacán.

Noha a nagyátlag a tavalyi év végéig nem igazolta a megtorpanást, az idei év első negyedéves adatain már egyértelműen látszik az új építésű lakások árának konszolidációja. Mint az látható, az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 2019 utolsó negyedévétől stagnálni kezdett, majd 2020-tól újra erőre kapott az árszínvonal emelkedése. Majd 2021-ben, a járványhelyzet miatti válság ellenére kilőtt az átlagár, és ez a kitörés folytatódott egész évben, és ez a trend, vágtató infláció ide, elszálló lakáshitel-kamatok oda, 2022-ben is velünk maradt. Az alábbi grafikonon viszont már látható, hogy megtorpant a trend, kérdés persze, hogy lokális plató lesz-e a jelenleg 1,5 milliót közelítő átlagos budapesti négyzetméterár.

Na persze fontos, hogy a fővárost egy erősebb nagyító alatt is szemügyre vegyük, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is képesek produkálni. Az például már évek óta egyértelműen kivehető, hogy Buda és Pest viszonylatában, a Duna árban is komoly vízválasztó. Így van ez annak ellenére is, hogy Buda árszínvonalának emelkedése egyértelműen megtört, és bár a 2022 harmadik negyedévében mért csúcs után újabb rekordot ért el az árszínvonal, de az alig pár száz forintos plusz egyértelműen stagnálást jelent az átlagárak historikus alakulásában. Ugyanakkor mostanra a pesti árak emelkedése is lelassult, viszont az enyhe emelkedés után az idei első negyedévben ezzel együtt is megközelítette az 1,4 milliós küszöböt a fajlagos átlagár.

Érdekesség továbbá, hogy az elmúlt 5 évben az átlagosan bő 191 ezer forintos árdifferencia 2018 II. negyedévében volt legközelebb egymáshoz (86 762 Ft), míg 2023 első negyedévében bő 243 ezer forintos a különbség a budai oldal javára. Ez azonban további mérséklődést jelent az előző negyedévben mért 255 ezer forintos árdifferenciához képest, és igazi törést a 2022 haramdik negyedévében mért 392 ezer forintos árdifferenciához képest (a 2022 második negyedévében mért 423 ezres árdifferencia-csúcshoz képest meg pláne), melyet a budai oldal árszinvonal-lendületének jóval hamarabbi megtörése magyaráz.

Kilőtt Pest belvárosa és Közép-Buda, a többi városrész stagnál

Eltérő mozgásokra akkor bukkanhatunk a fővárosi statisztikákban, amennyiben a budai és a pesti oldalakat is városrészekre bontjuk. Mint az alábbi infografikánkon is látható, a budai és a pesti oldalon is 3-3 területi bontást alkalmaztunk, ezek a következők: Észak-Buda (II., III.), Közép-Buda (I., XII.), és Dél-Buda (XI., XXII.); valamint Pest belváros (V., VI., VII., VIII.), Észak-Pest (IV., XIII., XIV., XV., XVI.), és Dél-Pest (IX., X., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXIII.). Általánosságként továbbra is az rajzolódik ki, hogy már a belsőbb városrészek áremelkedése is megtorpant, míg a külsőbb területek árszínvonala továbbra is stagnál.

A budai bontásban például az látszik, hogy Buda árszínvonalának stagnálását leginkább a Dél-budai kerületek árszínvonalának lassú, de folyamatos esése okozza, míg az Észak Budát alkotó II. és III. kerületek, illetve a Közép-Budát alkotó I. és XII. kerületek árszínvonala, egymást váltva egyik negyedévben erősebben nő, majd a következőben erősebben visszaesik. Érdekes trend bontakozik ki amúgy a pesti oldalon is, itt a belvárosként megjelölt kerületek árszínvonalának erőteljes erősödése lelassult, míg Észak- és Dél-Pest új építésú lakóingatlanjainak áremelkedése megtorpant és már egyértelmű stagnálásról beszélhetünk.

Érdekesen alakulnak a néretkategóriák szerinti négyzetméterárak

Ismét érdems egy pillantást vetni a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzésére is. E szerint jól láthtó, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint is az a helyzet, hogy a fővárosban többnyire a legmélyebbre annak kell a zsebébe nyúlnia, aki garzont vagy méretes luxuslakást vásárolna magának.

Meglepő azonban, hogy a garzonlakások fajlagos ára erőteljesen visszaesett az utolsó negyedéves statisztikák szerint, ezzel szemben a legnagyobb méretkategóriában továbbra is tart a bűdületes árszínvonal-emelkedés. Jelenleg egy 40 négyzetméternél kisebb új építésű lakást átlagosan 1 millió 507 ezer forintos (az előző negydévben 1 millió 528 ezer forint volt), míg egy 101 négyzetméternél nagyobbat 1 millió 727 ezer forintos (az előző negyedévben 1 millió 664 ezer forint volt) fajlagos áron vehetünk meg Budapesten.

Ezek a főváros legdrágább lakásai

Végezetül, szokásunkhoz híven ezútal is azzal fejezzük be elemzésünket, hogy turkálunk picit a leggazdagabbaknak szánt lakáskínálatban is. Megdöbbentő, de a legdrágább új építésű lakóingatlant továbbra is 1 545 345 000 forintért kínálják a VI. kerületi A47-ben. Ezért az összegért az Andrássy úton található luxustársasházban 5 szobát kap a vevő 323 négyzetméteren, és mindössze 32 négyzetméter erkély jár hozzá. Meglepő viszont, hogy a bő másfél milliárdot kicsengető tulajdonos az utcán parkolhat majd, ugyanis a Budapesti Lakáspiaci Riport adasora szerint nem jár parkolóhely az ingatlanhoz.

Amúgy őrület, de meglepően széles a dúsgazdagoknak szánt felhozatal, ráadásul bővülni látszik. Az aktuális lista szerint ugyanis 39 db 500 millió forintnál drágább, 220 darab 200-500 millió forint közötti, és 1321 darab 100-200 millió forint közötti lakás vár vevőre jelenleg Budapesten. E tekintetben tehát jócskán növekedett a kínálat, 2022 harmadik negyedévében ugyanis 1130 darab, az előző negyedévben 1510 darab drágább ingatlan kereste gazdáját, szemben az idei első negyedévben mért 1580-as darabszámmal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm