A különleges halfaj kövületei a világhírű iharkúti dinoszauruszlelőhely késő kréta korú, nagyjából 85 millió éves üledékéből kerültek elő.
A karácsonyi időszak számos szempontból többletköltséget jelent a családnak: a karácsonyfa megvásárlása és díszítése az idei árakon nem lesz piskóta, az ajándékvásárlásról nem is beszélve, ám a legnagyobb költséget talán mégis a karácsonyi ünnepi eszem-iszom jelenti, hiszen nincs, aki ne érezné a 40%-os élelmiszerinfláció hatásait - írja a HelloVidék.
A karácsonyi menünél sem szükséges sokat költenünk, akár egy egyszerű hétvégi ebéd árából összehozhatjuk az ünnepi lakomát. Nyúljunk vissza a nagyszüleink, dédszüleink korabeli receptekhez, máris láthatjuk, hogy a magszokott karácsonyi alapanyagokból jóval egyszerűbb, filléres ételek is készíthetők, amelyek nem csorbítják az ünnep fényét.
A klasszikus karácsonyi alapanyagok a mai napig megmaradtak a köztudatban. A legtöbb magyar háztartásban évekre, évtizedekre visszatekintő szokások szerint főzik meg a menüstort, aminek gyakran elengedhetetlen eleme a karácsonyi halászlé (bajai vagy szegedi halászlé – nem mindegy!) vagy a hagyományos tyúkhúsleves csigatésztával. Egyesek az előételek tekintetében gesztenyekrémlevessel, zellerkrémlevessel vagy éppen sütőtök krémlevessel újítanak, ám mindez teljesen összeegyeztethető egy nagy adag klasszikus magyaros káposztás egytálétellel – ide soroljuk a töltött káposzta mellett a székelykáposztát és a toroskáposztát is.
Mit ettek őseink 100 évvel ezelőtt?
Mondanunk sem kell, több, mint egy emberöltővel ezelőtt még teljesen máshogy nézett ki a karácsonyi ünnepi asztal, hiszen közel sem volt ennyi egzotikum (régen még a kókusz vagy a vanília sem volt elérhető itthon) és finomított élelmiszer a boltok polcain. A fentiekben említett tipikus téli, karácsonytáji alapanyagokat, főleg a diót, a mákot és az almát gyakran párosították főtt és sült tésztafélékkel, sokszor a túrós töltelék is előkerült (pl. túrós pite esetén).
A receptekért látogass el a HelloVidék oldalára! KATT!
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








