Big building crane on the background of old vintage baroque building in Budapest.

Egyre több a lehúzós, kontár szaki Magyarországon: így ismerheted fel őket, mielőtt átvernek

2022. november 25. 15:34

Az építőipar a bizalomra épül, és bár valamelyest javult az ágazatban dolgozók teljesítményének megítélése az elmúlt egy évben, egy friss kutatás adatai azt mutatják, hogy a jelenlegi, közepesnek mondható szint messze van az ideálistól. Az építőipari alapanyagok gyártója, a Mapei Kft. 7800 személy bevonásával készült felmérésének* eredménye a bizalmatlanság egyik okaként a kontármunkából fakadó károkat jelölte meg. A hozzá nem értés miatt keletkezett veszteségek összegének átlaga országosan ugyan csökkent valamelyest az elmúlt évben, de még igy is kiugróan magas, elérte a 738 ezer forintot. A bizalom erősítése és a károk megelőzése azért is kulcskérdés, mert a kutatás szerint az ágazati szereplők jelentős többsége, csaknem háromnegyede úgy látja, hogy inkább rossz irányba mennek a dolgok az építőiparban. A megoldást a digitalizáció jelentheti.

A kutatás készítői megalkottak egy mérőszámot, az Építőipari Bizalmi Indexet. A résztvevők maximum 5 csillaggal értékelhették a szakemberek munkáját, ezekből a válaszokból számították ki az eredményt egy-egy szakterületen. Az egy évvel korábbi 3,53-as értékhez képest a mostani, 3,62-es főindex némi javulást mutat, de összességében közepes bizalmi szintet jelez. A legjobb értékelést a megelőző évhez hasonlóan a villanyszerelők kapták, 3,98 csillagot, a legrosszabbul a generálkivitelezők teljesítettek, 3,32 volt az indexük értéke.

A kontármunka károsultak aránya 21 százalék, vagyis minden ötödik válaszadó számolt be valamilyen, a szakszerűtlen munkából fakadó anyagi veszteségről. Ez első ránézésre kiugróan soknak tűnhet, pedig valójában számottevő, 8 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kontármunka aránya régiónként eltérő. A legmagasabb Budapesten, 26 százalék és Közép-Magyarországon, 25 százalék, a legalacsonyabb, 17 százalék az Észak-Alföldön. A közép- és nyugat magyarországi régiókban emelkedett a kontárok okozta károk összege, míg Budapesten és Kelet-Magyarországon csökkent. Az átlagos kárösszeg továbbra is kiugróan magas Közép-Magyarországon, 1,12 millió forint. Ennél lényegesen alacsonyabb, 470 197 forint az észak-alföldi régióban.

Az elégedett megrendelők együttes aránya nem változott: 23 százalék jónak, 36 százalék mestermunkának értékelte a nála dolgozó szakemberek munkáját. A 60 százalékos elégedettségi arány javításának egyik hatékony eszköze lehet a digitalizáció.

Építkeznél, felújítanál? A Pénzcentrum kalkulátora segít megtalálni a legjobb hitelkonstrukciót

Bár sokan –tévesen– a nagyvállalatok számára elérhető eszköznek tekintik, az építőipari folyamatok pontos nyomon követését biztosító szoftverek használata már a kisebb építkezéseknél, felújításoknál is megtérül. A könnyen kezelhető, jól áttekinthető digitális megoldásokkal elkerülhetőek az áldatlan viták a megrendelők és a kivitelezők között, ráadásul nincs szükség nagyobb beruházásra, elegendő egy okostelefon, hogy mindenki naprakészen lássa, követhesse, hol tart a munka, hol van elmaradás, hol kell javítani a hibákat, hol történt mulasztás. Kis befektetéssel nagy gondokat lehet elkerülni a szoftverek használatával

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

A bizalom erősítése, a kontármunka okozta károk mérséklése azért is fontos, mert a kutatás eredménye szerint a válaszadók 71 százaléka borúlátóan értékeli az ágazat jövőjét. Mindössze a megkérdezett építtetők 12 százaléka gondolja azt, hogy jó irányba tart az építőipar. A kilátásokat a szakemberhiány, az emelkedő építőanyagárak és vállalási díjak, a kontármunka és a rossz tapasztalatok együttesen rontják.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem