18 °C Budapest
Mid adult man feeling frustrated by the window after relocating into new home.

Borzasztó rosszul járt, aki most adna el ilyen házat, lakást: egyre kevesebb magyar költözne ezekbe

2022. szeptember 14. 12:02

A rezsiszabályok módosítása már érezhető változás hozott a lakáspiaci keresletben. A gázfűtéses házak iránti kereslet 26-42 százalékkal esett vissza szeptember elején a hathavi átlaghoz képest, a lakásoknál 9-21 százalékos volt a csökkenés.Látványos ugyanakkor a korszerű, hatékony fűtést biztosító hőszivattyús ingatlanok térnyerése, a házaknál 20 százalékkal nőtt a keresettségük. A lakásoknál a távfűtés népszerűsége változatlan, ami a jelenlegi helyzetben akár pozitívumként is értékelhető.

Az adatok alapján a vevők nemcsak rövid távon, lettek nyitottabbak az energiatudatosabb megoldásokra, hanem hosszabb távon számolnak azzal, hogy a különböző fűtési típusok alapvetően meghatározzák majd a kiadásaikat. A költözést fontolgató vevőjelöltek átírták a lakáspiac keresleti oldalát az új rezsiszabályok miatt. Az elemzés bemutatja, hogy az elmúlt hat hónapban különböző fűtéstípusok keresettsége hogyan változott az eladó lakások és házak piacán – derül ki az ingatlan.com közleményéből.

Visszaesés a gázfűtésűeknél, látványos keresletnövekedés a hőszivattyús ingatlanoknál

Az új rezsiszabályok bejelentése óta eltelt hetekben egyértelműen kiderült, hogy a vevőjelöltek sokkal energiatudatosabbak lettek. Felértékelődtek a takarékos megoldások, a gázfűtés vonzereje jelentősen csökkent, ami érthető annak fényében, hogy az új előírások szerint az átlag feletti fogyasztás esetén többszörös a szorzó a gáz esetében

- mondta Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője.

 

A fentieket alátámasztja, hogy a fűtéstípust is figyelembe vevő keresések száma az eladó házaknál 18 százalékkal a lakásoknál pedig 8 százalékkal nőtt szeptember első hetében március első hetéhez képest. A portál megvizsgálta, hogy milyen arányban keresték a különböző fűtéstípusokat azok a vevők, akik az eladó lakások és házak keresése során a fűtés típusára is rászűrtek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az oldal elemzése szerint szeptember első hetében az eladásra kínált házak esetében a fűtéstípus alapján kereső vevők 26-42 százalékkal kisebb arányban kerestek gázalapú - kazános, cirkós, konvektoros - ingatlanokat az elmúlt hat hónap átlagához képest. A lakások esetében is csökkent a gázfűtésre keresések aránya, de kisebb mértékben. Az eladó lakásoknál a gázfűtés keresettségének az aránya 9-21 százalékkal csökkent.

A rezsiváltozás nyertesei az eladó házak esetében a hatékony, takarékos hőszivattyús fűtéssel rendelkező ingatlanok. Az ilyen rendszerrel felszerelt eladó házakra irányuló keresések aránya 21 százalékkal erősödött szeptember első hetére. A lakásoknál a gázalapú fűtési rendszerek népszerűségvesztése mellett az látszik, hogy a távfűtéses típusoké – az előzetes várakozásoknak megfelelően – változatlan maradt.

Hosszú távra készülnek

Balogh László elmondta azt is: “A részletes adatok szerint a korszerű, hőszivattyús lakóingatlanok iránti kereslet fokozódása mellett szintén nőtt a nem gázalapú, hanem fával is működő cserépkályhás házak keresettsége is. A szakember hozzáfűzte: “Az adatok arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervezők a rezsiszabályok változása és az energiakrízis miatt nemcsak rövid távon változtattak a keresési szempontjaikon. A vásárlók hosszabb távon is számolnak azzal, hogy az ingatlan fenntartása milyen költséggel jár. A fűtési rendszert ugyanis a legtöbb vevő olyan adottságnak veszi, ami akár 10-20 éven át is kiszolgálja az ott élőket. A fűtés típusa pedig alapjaiban határozza meg egy-egy ingatlan energiahatékonyságát.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?