20 °C Budapest
Womans and childs feet with woolen socks near home heater in winter time. radiator heating home warm winter

Rengeteg magyar család bújhatna ki a rezsiemelés alól: mégis lemondanak a kedvezményről?

2022. augusztus 3. 14:32

A rezsicsökkentés továbbra is minden családnak jár az átlagfogyasztásig, a nagycsaládosoknak gázfogyasztás esetében afölött is, ha igénylik - a gyermekek számával arányosan emelkedő  - földgázfogyasztási kedvezményt. Mivel eddig sok nagycsaládos nem használta ki a gázfogyasztási kedvezményt, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) felhívja a figyelmüket, hogy havi szinten több tízezer forintot takaríthatnak meg, ha nem mulasztják el az igénylést beadni a kormányablakban.

Az a nagycsalád, ahol teljes évre érvényesítik a gázkedvezményt, 3 gyermek esetén akár évi 550 ezer forintot takaríthat meg ahhoz képest, mintha nem részesülne a nagycsaládos kedvezményes mennyiségben - közölte a minisztérium. Az igénylést azoknak nem kell újból benyújtani, akik már jelenleg is kapják a nagycsaládos kedvezményt. Az új igénylőknek érdemes minél előbb benyújtani a kérelmet, hogy a rezsicsökkentést mielőbb és a lehető legjobb feltételekkel  érvényesíteni tudják.

Mint az már ismert, augusztustól a gázfogyasztás esetében az átlagfogyasztásig ( 1729 m3 /év)  jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat ( augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 Ft)  kell fizetni,

a valós piaci ár azonban jóval magasabb - akár naponta változó, emelkedő összeg -  jelenleg a rezsicsökkentett ár tízszerese.

A nagycsaládosok esetében azonban az átlagfogyasztási határ magasabb. Az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztás három gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő. 

A nagycsaládos kedvezményre jogosult az a háztartás, amelyben olyan jogosult él, aki legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban. A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe. Fogyasztói közösség esetén egy felhasználási helyen több jogosult is igénybe vehet nagycsaládos kedvezményt. Ha a jogosultnak a vele egy háztartásban élő, családi pótlékra jogosító személyre hivatkozással nagycsaládos kedvezmény került megállapításra, a jogosulttal egy háztartásban élő más személy erre a személyre tekintettel további kedvezményre nem jogosult.

Az önálló felhasználási hellyel rendelkező jogosult által az I. árkategória díjszabása szerint maximálisan vételezhető földgázmennyiség három gyermekre tekintettel felhasználási helyenként és naptári évenként  79652   MJ, valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10250 MJ (a szolgáltató által alkalmazott I. árkategória szerinti díj szolgáltatói elosztói működési terület szerint eltérő). Fogyasztói közösségben vételező jogosult esetén a kedvezmény forintban kerül meghatározásra, amelynek összege a szolgáltatók elosztói működési területeként eltérő.

A kérelem a kormányhivatalok családtámogatási ügyfélszolgálatán, valamint az ország több mint 300 kormányablakában is benyújtható az erre a célra rendszeresített igénylőlapon. A nagycsaládos kedvezményről részletes tájékoztató az MVM és a Magyar Államkincstár oldalán megtalálható. A nagycsaládos kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a naptári év folyamán bármikor benyújtható a bejelentett lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz). 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kérelmet az erre a célra rendszeresített igénylőlapon kell benyújtani. Az igénylőlap beszerezhető a kormányhivatal családtámogatási ügyekkel foglalkozó ügyfélszolgálatain, illetőleg letölthető a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról. A kérelemhez önálló felhasználási hellyel rendelkező igénylő esetén mellékelni kell a kérelem benyújtását megelőzően kézhez kapott utolsó számla (részszámla) másolatát, a szolgáltatásba újonnan bekapcsolt felhasználási hely esetén pedig az egyetemes szolgáltatási szerződés másolatát.

Igénylőként a kérelmet annak kell benyújtani, aki önálló felhasználási helyre a szolgáltatóval vagy annak megbízottjával illetve fogyasztói közösség esetében, akinek nevében a fogyasztói közösség képviselője gázfogyasztásra szolgáltatási szerződést kötött és három vagy több gyermek után, illetve beszámításával családi pótlékban részesül, vagy ezen személlyel egy háztartásban él. Tehát annak kell igénylőként kitölteni a kérelmet, akinek a nevére kerül kiállításra a gázszámla, még akkor is, ha nem ő részesül családi pótlékban.

A szolgáltató a Magyar Államkincstártól kapja meg a határozatot, melynek beérkezését követően érvényesíti a kedvezményt. Az a nagycsalád, ahol teljes évre érvényesítik a gázkedvezményt, 3 gyermek esetén akár 550 ezer forintot takaríthat meg ahhoz képest, mintha nem részesülne a nagycsaládos kedvezményes mennyiségben.

A szolgáltató a nagycsaládos kedvezményt a kiállított számlában (részszámlában) érvényesíti. Fogyasztói közösség esetén a fogyasztói közösség képviselője (közös képviselő) a szolgáltató által kiállított számla alapján érvényesíti a nagycsaládos kedvezményt a fogyasztói közösségben vételező jogosult felé.

Azok a nagycsaládosok is érvényesíteni tudják a gázkedvezményt, akik házközponti fűtéses társasházban élnek.  Esetükben a kérelem beadásakor az igénylőlapon fel kell tüntetnie a saját adatokon kívül a közös képviselő adatait is. A kedvezmény megállapításáról a Magyar Államkincstártól értesítést kap az egyetemes szolgáltató, a Kormányhivataltól pedig a társasház közös képviselője, aki a szolgáltató által kiállított számla alapján érvényesíti a nagycsaládos kedvezményt a jogosult felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?