Woman with pen and notepad writes the electricity meter readings. Payment of utility services.

Finomított a rezsiemelés szabályain a kormány: kijött a közlöny, mutatjuk a részleteket

2022. augusztus 2. 09:22

Az új rezsiszabályok életbe lépésének napján, hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány új rendelete, amelyben a Napi.hu szerint a mikrovállalkozásokra és a társasházakra vonatkozó részlet szabályok szerepelnek.  

A gazdasági portál emlékeztet rá, augusztus 1-től átlagfogyasztásig jár támogatott ár az áram- és gázfelhasználásra, utána a „lakossági piaci árat” kell fizetni. A mostani rendelet egyértelműsíti, hogy ez  érvényes a fogyasztásuk alapján érvényes a mikrovállalkozásokra is, amelyeknél a korábban kihirdetett kedvezményt időarányosan lehet igénybe venni.

Az egyetemes szolgáltató ennek érdekében naparányos elszámolást alkalmaz, amely alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján kerül érvényesítésre, és az e feletti rész elszámolása történik versenypiaci áron. Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázás, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezménymeghatározást kell alkalmazni.

A rendelet a napelemesek esetében is cizellálja a szabályokat, illetve kiderült, mi a helyzet azokkal az épületekkel, ahol vegyesen vannak lakások és mikrovállalkozások. Főszabály szerint akkor maradhat a rezsicsökkentés az áramnál és a gáznál, ha az épületben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?