9 °C Budapest
Hand closing gas in kitchen to save ahead of war-induced energy crisis in Ukraine

Így spórolhatsz rengeteget a földgázzal: ennyit kell tennni a drasztikus fogyasztáscsökkentéshez

2022. augusztus 1. 19:32

A MEKH szakértői az európai földgázpiaci trendekre reagálva egy-egy rövid tanulmányban dolgozzák fel a piac aktuális történéseit. Az Európai Unió 15%-os földgázkereslet-visszafogást előirányzó csomagja kapcsán a hivatal szakértői ezúttal a takarékosságban és a gáz-szén cserében rejlő lehetséges hazai és európai potenciált mérték fel.

A gázkereslet csökkentésének tervét az európai gázkínálat szűkössége indukálta. Fontos ugyanakkor, hogy a keresletcsökkenés ne gazdasági recesszió által, hanem takarékosságon, energiahatékonysági beruházásokon és technológiaváltáson keresztül valósuljon meg. A MEKH szakértői a földgázpiac júniusi eseményeit összegző jelentésükben a takarékosságban és a gáz-szén cserében rejlő lehetséges hazai potenciált mérték fel.

Ennyivel kell letekerni

A hazai takarékossági potenciál számszerűsítéséhez a MEKH szakemberei saját becslést készítettek. A fűtési hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való csökkentésének lehetséges hatását az alapján becsülték meg, hogy mennyivel lett volna kisebb a gázfogyasztás, ha a legutóbbi tél 1 Celsius-fokkal melegebb. Az eredmények alapján, ha 2021. október 1. és 2022. március 31. közötti fűtési időszakban átlagosan 1 Celsius-fokkal melegebb lett volna, az 445 millió köbméterrel, 5,4%-al mérsékelte volna a hazai földgázfogyasztást. A gázkereslet csökkentésének lehetőségei között kiemelt szerepe van a gázerőművi termelés szénerőművekkel való kiváltásának. 2021-22 telén a 2019-20-as mélyponthoz képest már 17%-kal volt magasabb az európai szénerőművek termelése.

A MEKH szakemberei azt is vizsgálták, hogy a Mátrai Erőmű mennyi földgázt tudna kiváltani, ha a jelenlegi kétblokkos üzem helyett három blokkal üzemelne, 70%-os kihasználtság mellett. A számítások alapján ez a működési mód átlagosan 160 MW többlet teljesítményt adna, ami 150 millió m3 földgáz - a téli felhasználás 1,8%-ának - kiváltására elegendő. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Mátrai Erőműben rendelkezésre álló alacsony kihasználtságú egységek teljesítményfokozását jelentősen befolyásolja az erőmű műszaki állapota és a tüzelőanyag-ellátás korlátossága.

Erősödnek a szénerőművek

Az összeurópai gázkereslet csökkentése a külföldi szénerőművek teljesítménynövelésével is elérhető. Az európai szénerőművekről összeállított beyond-coal adatbázis adatai szerint jelenleg 114 GW szén- és lignit erőművi kapacitás üzemel az EU-ban. A MEKH tanulmánya szerint a szénerőművi termelés számottevő felfuttatására négy országban (Németország, Hollandia, Csehország, Lengyelország) van lehetőség, amelyek az összkapacitás 72%-át adják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vizsgált négy országban a ma együttesen rendelkezésre álló kapacitásokat a 2017. januári (az erős tél miatt rekord magas) termelési szinten működtetve havonta 41,6 TWh villamosenergia-termeléssel számolhatunk. Ez 2022 első negyedévénék átlagos havi szén-és lignitalapú termeléséhez képest 12,5 TWh/hó többletet jelent, ami az egész téli szezonban 75 TWh földgázalapú villamosenergia-termelést tud kiváltani. A szenes kapacitások kihasználásával, 48%-os gázerőművi hatásfokot feltételezve a négy ország többlettermelésével 156,7 TWh gáz lenne kiváltható 2022-23 telén, ami mintegy 16 milliárd köbméter gázkereslet-csökkenést biztosíthatna az európai gázpiac számára. Ez a mennyiség az európai téli gázkereslet 5,3%-a.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem