17 °C Budapest
Hand closing gas in kitchen to save ahead of war-induced energy crisis in Ukraine

Így spórolhatsz rengeteget a földgázzal: ennyit kell tennni a drasztikus fogyasztáscsökkentéshez

2022. augusztus 1. 19:32

A MEKH szakértői az európai földgázpiaci trendekre reagálva egy-egy rövid tanulmányban dolgozzák fel a piac aktuális történéseit. Az Európai Unió 15%-os földgázkereslet-visszafogást előirányzó csomagja kapcsán a hivatal szakértői ezúttal a takarékosságban és a gáz-szén cserében rejlő lehetséges hazai és európai potenciált mérték fel.

A gázkereslet csökkentésének tervét az európai gázkínálat szűkössége indukálta. Fontos ugyanakkor, hogy a keresletcsökkenés ne gazdasági recesszió által, hanem takarékosságon, energiahatékonysági beruházásokon és technológiaváltáson keresztül valósuljon meg. A MEKH szakértői a földgázpiac júniusi eseményeit összegző jelentésükben a takarékosságban és a gáz-szén cserében rejlő lehetséges hazai potenciált mérték fel.

Ennyivel kell letekerni

A hazai takarékossági potenciál számszerűsítéséhez a MEKH szakemberei saját becslést készítettek. A fűtési hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való csökkentésének lehetséges hatását az alapján becsülték meg, hogy mennyivel lett volna kisebb a gázfogyasztás, ha a legutóbbi tél 1 Celsius-fokkal melegebb. Az eredmények alapján, ha 2021. október 1. és 2022. március 31. közötti fűtési időszakban átlagosan 1 Celsius-fokkal melegebb lett volna, az 445 millió köbméterrel, 5,4%-al mérsékelte volna a hazai földgázfogyasztást. A gázkereslet csökkentésének lehetőségei között kiemelt szerepe van a gázerőművi termelés szénerőművekkel való kiváltásának. 2021-22 telén a 2019-20-as mélyponthoz képest már 17%-kal volt magasabb az európai szénerőművek termelése.

A MEKH szakemberei azt is vizsgálták, hogy a Mátrai Erőmű mennyi földgázt tudna kiváltani, ha a jelenlegi kétblokkos üzem helyett három blokkal üzemelne, 70%-os kihasználtság mellett. A számítások alapján ez a működési mód átlagosan 160 MW többlet teljesítményt adna, ami 150 millió m3 földgáz - a téli felhasználás 1,8%-ának - kiváltására elegendő. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Mátrai Erőműben rendelkezésre álló alacsony kihasználtságú egységek teljesítményfokozását jelentősen befolyásolja az erőmű műszaki állapota és a tüzelőanyag-ellátás korlátossága.

Erősödnek a szénerőművek

Az összeurópai gázkereslet csökkentése a külföldi szénerőművek teljesítménynövelésével is elérhető. Az európai szénerőművekről összeállított beyond-coal adatbázis adatai szerint jelenleg 114 GW szén- és lignit erőművi kapacitás üzemel az EU-ban. A MEKH tanulmánya szerint a szénerőművi termelés számottevő felfuttatására négy országban (Németország, Hollandia, Csehország, Lengyelország) van lehetőség, amelyek az összkapacitás 72%-át adják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vizsgált négy országban a ma együttesen rendelkezésre álló kapacitásokat a 2017. januári (az erős tél miatt rekord magas) termelési szinten működtetve havonta 41,6 TWh villamosenergia-termeléssel számolhatunk. Ez 2022 első negyedévénék átlagos havi szén-és lignitalapú termeléséhez képest 12,5 TWh/hó többletet jelent, ami az egész téli szezonban 75 TWh földgázalapú villamosenergia-termelést tud kiváltani. A szenes kapacitások kihasználásával, 48%-os gázerőművi hatásfokot feltételezve a négy ország többlettermelésével 156,7 TWh gáz lenne kiváltható 2022-23 telén, ami mintegy 16 milliárd köbméter gázkereslet-csökkenést biztosíthatna az európai gázpiac számára. Ez a mennyiség az európai téli gázkereslet 5,3%-a.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?