17 °C Budapest
Smart meter on wall of home.

Így fogják kiszámlázni a rezsiemelést: ezt kell tudnia az átalányosoknak, havonta diktálóknak

2022. július 21. 10:57

Kiderült, hogyan fogják kiszámlázni a rezsiemelést azoknak, akik átalányt fizetnek, és azon fogyasztóknak, akik diktálás alapján fizetik ki a számlát. Mutatjuk, mire kell számítani!

Megjelent a rezsiemelésről szóló rendelet, amely szerint legkorábban december 30-án vizsgálják felül a lakossági árakat. A tarifákról itt olvashatsz részletesebben!

A másik nagy kérdés, hogy miképpen fogják kiszámlázni a rezsit azoknak, akik diktálják az óraállást a szolgáltatóknak, és azoknak, akiknek előre megállapított mennyiség után állítanak ki számlát - azaz egyenletes részszámlázáson vannak, vagy ahogy a köznyelv tévesen hívja, átalányon. Ennek kapcsán a rendelet úgy fogalmaz, hogy:

A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni.

A szolgáltatók tehát becsülnek minden egyes fogyasztóra nézve egy éves átlagot mind a gáz, mind a villany esetében - mint az átalánymennyiségek éves megállapításakor szokás. Ezt a mennyiséget osztják el 365-el, és pakolják rá arányosan a hó végi számlára.

Magyarul: a rezsiemelt árat minden hónapban az aktuálisan fizetendő mennyiség alapján kell fizetni, nem év végén összesítik a fogyasztást. Aki egyenletes részszámlázáson van, az könnyen ki tudja számolni, mennyi jön rá a havi számlákra, aki pedig diktálgatja az óraállást, annak mindig az aktuális fogyasztása tükrében állapítják meg a fizetendő összeget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Például a téli időszakban jóval több gázt fogyaszt fűtésre, mint a nyári időszakban, amikor mondjuk melegvíz kell. Ebben az esetben, ha minden igaz a téli gázszámla rezsiemelt lesz és vélhetően az éves elszámoláskor adják vissza a túlfizetést, amikor kiderül, hogy mégis beleférünk a kormány által húzott határokba.

Fontos! Nem lehet ám akármikor átállni átalányra, szúrta ki a Pénzcentrum az MVM "Elszámolási és számlázási rendszer" néven futó aloldalán. Mint írják, "a felhasználó az éves elszámolási időszakon belül egy alkalommal, mégpedig a felhasználási helyére vonatkozó éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül kérheti a számlázás módjának (egyenletes részszámlázás, hőmérsékletfüggő részszámlázás vagy a felhasználó általi mérőállásközlés alapján történő számlázás) módosítását, ettől eltérni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hozzájárulása esetén lehet."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem