17 °C Budapest
Smart meter on wall of home.

Így fogják kiszámlázni a rezsiemelést: ezt kell tudnia az átalányosoknak, havonta diktálóknak

2022. július 21. 10:57

Kiderült, hogyan fogják kiszámlázni a rezsiemelést azoknak, akik átalányt fizetnek, és azon fogyasztóknak, akik diktálás alapján fizetik ki a számlát. Mutatjuk, mire kell számítani!

Megjelent a rezsiemelésről szóló rendelet, amely szerint legkorábban december 30-án vizsgálják felül a lakossági árakat. A tarifákról itt olvashatsz részletesebben!

A másik nagy kérdés, hogy miképpen fogják kiszámlázni a rezsit azoknak, akik diktálják az óraállást a szolgáltatóknak, és azoknak, akiknek előre megállapított mennyiség után állítanak ki számlát - azaz egyenletes részszámlázáson vannak, vagy ahogy a köznyelv tévesen hívja, átalányon. Ennek kapcsán a rendelet úgy fogalmaz, hogy:

A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni.

A szolgáltatók tehát becsülnek minden egyes fogyasztóra nézve egy éves átlagot mind a gáz, mind a villany esetében - mint az átalánymennyiségek éves megállapításakor szokás. Ezt a mennyiséget osztják el 365-el, és pakolják rá arányosan a hó végi számlára.

Magyarul: a rezsiemelt árat minden hónapban az aktuálisan fizetendő mennyiség alapján kell fizetni, nem év végén összesítik a fogyasztást. Aki egyenletes részszámlázáson van, az könnyen ki tudja számolni, mennyi jön rá a havi számlákra, aki pedig diktálgatja az óraállást, annak mindig az aktuális fogyasztása tükrében állapítják meg a fizetendő összeget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Például a téli időszakban jóval több gázt fogyaszt fűtésre, mint a nyári időszakban, amikor mondjuk melegvíz kell. Ebben az esetben, ha minden igaz a téli gázszámla rezsiemelt lesz és vélhetően az éves elszámoláskor adják vissza a túlfizetést, amikor kiderül, hogy mégis beleférünk a kormány által húzott határokba.

Fontos! Nem lehet ám akármikor átállni átalányra, szúrta ki a Pénzcentrum az MVM "Elszámolási és számlázási rendszer" néven futó aloldalán. Mint írják, "a felhasználó az éves elszámolási időszakon belül egy alkalommal, mégpedig a felhasználási helyére vonatkozó éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül kérheti a számlázás módjának (egyenletes részszámlázás, hőmérsékletfüggő részszámlázás vagy a felhasználó általi mérőállásközlés alapján történő számlázás) módosítását, ettől eltérni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hozzájárulása esetén lehet."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?