10 °C Budapest
Natural gas meters iin a row. Household energy consumption. 3d illustration

Itt a tételes táblázat túlfogyasztóknak: ennyit kell fizetni augusztustól a gázért, áramért

2022. július 21. 12:39

Kiszámoltuk, mennyit kell majd fizetnie annak, aki kicsúszik a rezsicsökkentésből. A kormányrendelet szerint ugyan nem piaci áron számlázzák ki a pluszmennyiséget, de az áram duplájára drágul, a gázért pedig több mint hétszeres árat kell majd fizetni. Nézd meg, neked mennyivel ugrik a számlád.

Megjelentek a rezsicsökkentés megvágásának részletei. Augusztustól ugyan nem piaci áron kell fizetni a meghatározott mennyiség feletti fogyasztásért, de az áram így is kb. duplájába, a gáz pedig hétszeresébe kerül, ha valaki túllépi a kvótát.

Az új árak így festenek:

  • Az áram tarifája 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint.
  • E feletti fogyasztásnál 70,10 fornit/kWh.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint a limitig, e felet 62,9 forint/kWh.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll.
  • a földgáz esetében 144 köbméter/hó limitig a kedvezményes tarifa 102 forint köbméterenként.
  • E felett 747 fornit/köbméter, a valós versenypiaci ár 1020 forint lenne a rezsibiztos szerint.

Vélhetően mindenki elkezdett matekozni, hogy mennyit is kell majd fizetnie a túlfogyaszott mennyiségért. A pénzcentrum most kiszámolta, kinek mennyi lesz majd a villany, és gázszámlája augusztustól. A táblázatban látható, hogy bizonyos túllépett mennyiségek után mennyivel ugrik a számla.

Mint megírtuk, a szabályok szerint havonta nézik majd a kvótát, azaz elvileg simán előfordulhat, hogy ha valaki diktálja az óraállást, akkor hiába fér bele éves szinten a rezsicsökkentésbe, havonta túlszaladhat. Érdemes számolgatni, és adott esetben diktálásról átalányra átállni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos! Nem lehet ám akármikor átállni átalányra, szúrta ki a Pénzcentrum az MVM "Elszámolási és számlázási rendszer" néven futó aloldalán. Mint írják, "a felhasználó az éves elszámolási időszakon belül egy alkalommal, mégpedig a felhasználási helyére vonatkozó éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül kérheti a számlázás módjának (egyenletes részszámlázás, hőmérsékletfüggő részszámlázás vagy a felhasználó általi mérőállásközlés alapján történő számlázás) módosítását, ettől eltérni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hozzájárulása esetén lehet."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?