36 °C Budapest
Payment of utility services, concept. Part of an electricity meter, close-up. Selective focus, toned image.

Megjelent a rendelet a rezsiemelésről: nincsenek kőbe vésve a megemelt tarifák?

2022. július 21. 10:17

Negyed évig maradhatnak a mostani rezsiárak a vonatkozó rendelet szerint, legközelebb december végén vizsgálják felül őket a piaci árakhoz viszonyítva. A lakossági árakat felülvizsgálja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hiva negyedévente az áram és a gáz esetében is.

Németh Szilárd tájékoztatója után nem sokkal már meg is jelent a Magyar Közlönyben a rezsicsökkentés átalakításáról szóló rendelet.

A tarifákat a rezsibiztos jelentette be, azok nincsnenek benne a rendeletben:

  • Az áram tarifája 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint.
  • E feletti fogyasztásnál 70,10 fornit/kWh.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint a limitig, e felet 62,9 forint/kWh.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll.
  • a földgáz esetében 144 köbméter/hó limitig a kedvezményes tarifa 102 forint köbméterenként.
  • E felett 747 fornit/köbméter, a valós versenypiaci ár 1020 forint lenne a rezsibiztos szerint.

2022. december 31. napját követően a Hivatal a versenypiaci költségeket tükröző árat negyedévre az egyetemes szolgáltatónak az adott negyedévet 10 nappal megelőzően tett javaslatára, annak megtételét követően legfeljebb 6 munkanapon belül határozza meg

- áll a rendelkezésben, tehát a lakossági árakat felülvizsgálja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal negyedévente az áram és a gáz esetében is.

A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni

- áll a szövegben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendelet értelmében a mostani rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja, először december 30-án. A teljes rendelet itt olvasható:

A rezsiemelésről szóló kormányrendelet (2022.07.21.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?