Apartment building in 13rd district, Budapest, Hungary

A pesti elit luxusélete: ilyen lakásokat vesznek a leggazdagabb magyarok

2022. március 15. 06:54

Brutális, ami a budapesti új építésű lakások piacán zajlik. Nemhogy megállt vagy legalább lassult volna az árszínvonal emelkedése, hanem konkrétan kilőtt az elmúlt negyedévben. A legdrágább fővárosi kerület, 2 millió 244 ezer forintos fajlagos árral a II. kerület, de a legolcsóbb XVIII. kerületben is már bő 812 ezer forintot kell kifizetni egyetlen négyzetméterért. Cikkünkben az elmúlt bő 4 évet összesítettük, hogy megtudjuk, hogyan folytatódott a tavalyi évben megfigyelhető kitörés. Röviden: nincsenek jó híreink a lakásvásárlóknak...

Lassan 6 éve, negyedévről-negyedévre górcső alá veszi a Pénzcentrum a Budapesti Lakáspiaci Riport új építésű lakásokat listázó adatsorát. Alábbiakban az elmúlt bő 4 évet összesítettük, hogy megtudjuk, folytatódott-e a tavalyi évben megfigyelhető kitörés, amely alapján már egyértelműen kijelenthető volt, hogy a járványhelyzet miatt kibontakozott válság gyakorlatilag meg sem kottyant a fővárosi lakáspiac ezen szegmensének.

Ehhez először is érdemes szemügyre venni, mit mutat a nagyátlag. Mint az látható, az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 2019 utolsó negyedévétől stagnálni kezdett, a 2020-as esztendőben azonban újra erőre kapott az árszínvonal emelkedése. De amire csak kevesen számítottak, 2021-ben, a válság ellenére, konkrétan kilőtt az átlagár, és ez a kitörés folytatódott egész évben és 2022 első negyedévében is. Olyannyira drasztikus a trend, hogy a legfrissebb adat szerint már áttörte az 1,2 millió forintot is a fővárosi árszínvonal. Íme:

Na persze érdemes a várost jóval közelebbről is szemügyre venni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is képesek produkálni. Az például már évek óta egyértelműen kivehető, hogy Buda és Pest viszonylatában, a Duna árban is komoly vízválasztó. Az elmúlt bő 4 évben az átlagosan 159 ezer forintos árdifferencia 2018 II. negyedévében volt legközelebb egymáshoz (86 762 Ft), míg 2022 első negyedévében új csúcsra tört. Jelenleg több mint 307 ezer forintos a különbség a budai oldal javára. Íme:

Az igazi nyalánkságok természetesen akkor tárulnak elénk, ha kerületi bontásban kezdjük el szemügyre venni az elmúlt évek átlagárait. Ehhez alábbi infografikánkon, a könnyebb ábrázolhatóság érdekében, árszínvonal alapján 4 csoportba osztottuk a budapesti kerülteket. Először is nézzük a listavezetőket, ahol már jó ideje a 2 millió forint környékén jár a négyzetméterár. Nos, talán a legfrissebb adatsor egyik legérdekesebb mozzanata az, hogy az V. kerület jócskán elvesztette lendületét, és közel 50 ezer forintos áreséssel már "csak" 1 millió 887 ezer forinton áll a fajlagos ár. Ezzel szemben a képzeletbeli dobogóra 3 olyan kerület állhatott fel, amelyeknél mind tovább emelkedett, és már 2 millió felett jár az árszínvonal. Íme:

Noha a belvárosban tapasztalható áresés nem egyedülálló, de nem sok kerület produkált hasonlót az elmúlt negyedév statisztikái szerint. Az említett V. kerületen kívül a VI. és a XVIII. kerületben esett még az árszínvonal, előbbi esetében meglepetésre majdnem 250 ezer forinttal. A teljes fővárosi mezőnyre tehát továbbra is az áremelkedés a jellemző: az adatsor szerint a legnagyobb mértékben a X. kerületben (+217 ezer Ft), a III. kerületben (+188 ezer Ft) és a XXIII. kerületben (+132 ezer Ft) nőtt az előző negyedévhez képest a fajlagos ár.

Érdemes még megnézni a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzését is. E szerint jól láthtó, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint az a helyzet, hogy a fővárosban többnyire a legmélyebbre annak kell a zsebébe nyúlnia, aki garzont vagy méretes luxuslakást vásárolna magának. Az viszont mindenképp érdekesség, hogy a legkisebb méretkategóriában durván kilőttek az átlagos négyzetméterárak, jelenleg egy 40 négyzetméternél kisebb lakást átlagosan 1 millió 251 ezer forintos fajlagos áron vehetünk meg a fővárosban.

Végezetül turkáljunk kicsit a leggazdagabbaknak szánt lakáskínálatban is. Nos, meghökkentő, de a legdrágább új építésű lakóingatlant jelenleg 1 milliárd 42 millió forintért kínálják a VI. kerületi Hübner Udvarban (ezért az összegért 4 szobát kap a vevő 265 négyzetméteren). Amúgy őrület, de meglepően széles a dúsgazdagoknak szánt felhozatal. Az aktuális lista szerint ugyanis 10 db 500 millió forintnál drágább, 133 darab 200 millió forintnál drágább, és 809 darab 100 millió forintnál drágább lakás vár vevőre jelenleg a fővárosban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06