Hadüzenet: újabb rezsicsökkentést ígért Orbán

Pénzcentrum
2013. március 11. 14:34

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában kifejtette, hogy botrányosnak találja azt a bírósági döntést, ami megengedné az energiaszolgáltatók számára, hogy magasabb díjakat állapíthassanak meg a januári díjcsökkentéshez képest. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kormány ezt nem fogja hagyni, és újabb jogszabályokat alkotnak annak érdekében, hogy a rezsiterhek még nagyobb mértékben csökkenhessenek, a cégek pedig kevesebbet keressenek.

Orbán Viktor beszédébe emlékeztetett rá, hogy a Fővárosi Törvényszék a napokban első fokon jóváhagyta a gázhálózati társaságok rendszerhasználati díjmegállapítással szemben benyújtott kereseteit, ami a kormány januári díjcsökkentési szándékával szembemenne. Hozzátette, hogy a héten az áramcégek esetében is ítéletek születnek majd.

A kormányfő a bíróság döntését egyszerűen botrányosnak minősítette. Hozzátette, a milliárdokat kereső cégek összefogtak Magyarország ellen, de a kormány nem fogadja el a kialakult helyzetet. Hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés még nagyobb lesz, és a cégek még kevesebbet fognak keresni Magyarországon.

A kormány ennek érdekében újabb jogszabályokat készít elő. Orbán Viktor beszédében úgy fogalmazott, hogy nehéz küzdelem lesz, ezért szükség van a magyar emberek támogatására is. Felkérte a lakosságot, hogy hallassák hangjukat a kérdésben, hogy az energiacégek tudják, nem csak a kormánnyal állnak szemben a kérdésben, hanem egész Magyarországgal. A kormányfő hangsúlyozta: Ez itt Magyarország. A piacgazdaság szabályait tiszteljük, a tisztességes profitot elfogadjuk, de azt nem, hogy a cégek családok milliót ellehetetlenítsék.

Háttér:

Múlt hét végén jelent meg a sajtóban, hogy a gázhálózati társaságok sorra pert nyertek (első fokon) a Magyar Energia Hivatallal szemben a januárban életbelépő a rendszerhasználati díjak ügyében. Mint ismeretes, a rendszerhasználati díjak csökkentése részét képezte a kormány januári 10 százalékos rezsicsökkentésnek is, így jogerős ítélet esetén borulna a kormányzati lépés. Az üggyel összefüggésben a hétvégén a fejlesztési tárca már be is nyújtotta módosító javaslatait, ami törvényi szintű jogszabályok által lehetetlenítené el a bírósági ítélet végrehajtását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint a kormányfő beszédében egyértelművé tette, hogy a rezsikérdésben semmilyen ellenállást nem tűr, és bármilyen ezzel szembemenő lépést a kormány kész megtorolni. Mint mondják, jelen ügy kapcsán látni kell, hogy az energiaszolgáltatók jogorvoslati lehetőségükkel élve fordultak a Fővárosi Törvényszékhez, amely a jelenleg érvényes jogszabályok tükrében (első fokon) igazat adott nekik, vagyis megállapította, hogy a Magyar Energia Hivatal nem a jogszabályoknak megfelelően határozta meg a januártól érvényes rendszerhasználati díjakat. Habár a kormánykommunikáció korábban is több alkalommal említette a további rezsivágások lehetőségét, a kormányfő mostani kijelentése egyértelművé tette, hogy a hazai lakossági energiaszámlák a jövőben tovább csökkennek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?